Vidékfejlesztés Kovászna megye országos negyedik

2018. április 17., kedd, Gazdakör

Jó hírt kaptunk a napokban Cătălina Savintól, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának vezetőjétől: a pályázati pénzek kifizetésénél a megye országszinten a megtisztelő negyedik helyet foglalja el az első félévben egy országos kimutatás szerint. Az ügynökség az október 15. és a következő év október 15. közötti időszakot tekinti pályázati évnek.

  • A támogatások egy részét gépek vásárlására fordítják
    A támogatások egy részét gépek vásárlására fordítják

A hivatal a múlt év  októberétől március végéig összesen 4,53 millió eurót fizetett ki sikeres háromszéki pályázóknak, a megye országos rangsorolásban a negyedik helyet foglalja el.

Első Tulcea megye a kifizetett 6,14 millió euróval, második Olt 5,51 millió euróval, harmadik pedig Dolj 5,22 millió euróval. Ebben nincsenek benne a köz­ségek pályázati pénzei és azon pályázatok, amelyek építkezést is magukban foglalnak. Ezeket a nyolc régiós központ szakemberei bírálják el, és kifizetésük is a régiós központ által történik. Kovászna megye a 7-es központi régióhoz tartozik, amely Fehér, Maros, Hargita, Brassó és Szeben megyét foglalja magában. Régiós szinten a megye toronymagasan vezet a kifizetéseknél, az eltelt fél év alatt Fehér megyében 1,95 millió, Marosban 740 ezer, Hargitában 1,09 millió, Brassó megyében 880 ezer, Szebenben pedig 690 ezer eurót fizettek ki a sikeresen pályázóknak.

A megyében a legtöbb pályázati pénzt a gazdaságok korszerűsítésénél (4.1 intézkedés) fizették ki, ezek mindenike nagy értékű pályázat, de ide tartoznak a fiatal gazdák, a kisgazdaságok támogatásának (6.3 intézkedés), valamint a 16.4-es intézkedés (Támogatás az élelmiszeripari termékekkel való ellátásban szereplők közreműködésére és a helyi piacok létesítésére) kifizetései is.

Az igazgató elmondása szerint a pénzügyi év végéig (október 15-ig) több mint 10 millió eurót szeretnének kifizetni a megyebeli pályázóknak. Ez természetesen több, objektív tényezőtől is függ: mikor indul be a pályázás ebben az évben a gazdaságok korszerűsítésénél, valamint a fiatal gazdák és a kisgazdaságok támogatásánál, és mekkora összegek kerülnek kiírásra, ugyanis a fiatal gazdáknál és a kisgazdaságoknál a határidőbe beleférne az első részletek kifizetése is. Másik fontos tényező, hogy a régebbi nyertes pályázók esetében a gépforgalmazóknak sikerül-e időben leszállítaniuk a pályázati pénzzel megvásárolandó traktorokat, mezőgazdasági gépeket és felszereléseket, és így a pályázó az említett időszakig le tudja-e tenni a kifizetési dossziéját.

Amint már a múlt heti lapszámunkban megírtuk, egyelőre nem ismert, hogy mikor indulnak a pályázások (az igazgatónő április elejéről tud), és mekkora összeg kerül kiírásra az említett intézkedéseknél. A minisztérium vezetősége információink szerint változtatni szeretne a vidékfejlesztési terven, és bizonyos pénzeket olyan intézkedésektől, amelyre nincs igénylés, átcsoportosítani olyan intézkedések felé, ahol hatalmas volt az igénylés (pl. fiatal gazdák támogatása, a gazdaságok korszerűsítése). Ezeket viszont Brüsszelnek is jóvá kell hagynia.

Cătalina Savin szerint ebben az évben is hatalmas az érdeklődés, naponta többen is felkeresik irodájukat információszerzés végett. Jó és rendszeres a kapcsolatuk a pályázatíró, -készítő cégekkel, és igyekeznek minél hasznosabb információkat szolgáltatni a pályázóknak és szakcégeknek, hiszen a cél közös: a kovásznai mezőgazdaság és a vidéki élet fejlesztése.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 102
szavazógép
2018-04-17: Gazdakör - Bokor Gábor:

Elégedetlen az agrárminiszter

Videokonferencián érdeklődött Petre Daea mezőgazdasági miniszter és Ioan Merca, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség igazgatója a mezőgazdasági támogatások kérelmezési kampányának előmeneteléről. A videóértekezletbe bekapcsolódtak az ügynökség megyei vezetői és a kampányban részt vevő mezőgazdasági igazgatóságok képviselői, és kivétel nélkül arról számoltak be, hogy az ügyintézés zökkenőmentesen zajlik, az ütemterv szerint halad, és a május 15-ei határidőig befejezik a munkát.
2018-04-17: Gazdakör - Bokor Gábor:

Baj van a gazdák hozzáállásával

Közleményben ismertette a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség a mezőgazdasági támogatások kampányának helyzetét. Eddig több mint 430 ezer kérést iktattak a gazdák 1,3 millió hektárnyi területre – átlagosan három hektárra – kérve szubvenciót. A tíz hektárnál nagyobb területekre vonatkozó igénylések fogadását a napokban kezdi meg az ügynökség, a kéréseket május 15-éig lehet benyújtani.