Baj van a gazdák hozzáállásával

2018. április 17., kedd, Gazdakör

Közleményben ismertette a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség a mezőgazdasági támogatások kampányának helyzetét. Eddig több mint 430 ezer kérést iktattak a gazdák 1,3 millió hektárnyi területre – átlagosan három hektárra – kérve szubvenciót. A tíz hektárnál nagyobb területekre vonatkozó igénylések fogadását a napokban kezdi meg az ügynökség, a kéréseket május 15-éig lehet benyújtani.

  • A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség sepsiszentgyörgyi székháza. Albert Levente felvétele
    A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség sepsiszentgyörgyi székháza. Albert Levente felvétele

Az intézmény illetékesei hangoztatják: Az EU-előírások szerint a támogatási kérések leadásának határidejét a tagországok saját belátásuk szerint ugyan meghosszabbíthatják (késedelmi megvonás mellett – szerk. megj.), de ezzel a lehetőséggel nem kívánnak élni.

Az ötvenhektáros vagy annál kisebb területekre vonatkozó kéréseket a helyi kirendeltségeknél lehet iktatni, a nagyobb farmereknek a megyei hivatalnál kell intézniük ügyeiket.

A hivatal kéri a gazdákat, hogy a zökkenőmentes ügyintézés érdekében a kiküldött meghívóban jelzett időpontban jelentkezzenek a kérések leadásához.

A támogatásokat az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból, valamint az ország agrártárcáján keresztül az országos költségvetésből biztosítják.

Kovászna megyében az előzetes adatok szerint 13 014 gazda támogatási kérését várja a kifizetési ügynökség. Eddig 7307 kérést iktattak, a tervezett 56,15 százalékát. Összességében 110 582 hektárra várnak támogatási kérést, eddig 26 582 hektárra igényeltek szubvenciót – tudtuk meg Marius Popicától, a megyei hivatal vezetőjétől. A gazdák hozzáállása viszont megkérdőjelezhető, április 14-re (szombat) 36 farmert jegyeztek elő, de egyikük sem jelent meg, a nap előrejelzett teljesítménye nulla százalékban valósult meg – tudtuk meg a megyei hivatal összesítéséből.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 128
szavazógép
2018-04-17: Gazdakör - Incze Péter:

Kovászna megye országos negyedik (Vidékfejlesztés )

Jó hírt kaptunk a napokban Cătălina Savintól, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának vezetőjétől: a pályázati pénzek kifizetésénél a megye országszinten a megtisztelő negyedik helyet foglalja el az első félévben egy országos kimutatás szerint. Az ügynökség az október 15. és a következő év október 15. közötti időszakot tekinti pályázati évnek.
2018-04-17: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Borosnyói számbavétel

A gyorsan kibontakozó tavasz csak fokozta azt a bizakodó hangulatot, amely amúgy az egész faluközösségre jellemzőnek tűnt, s ami mögött ott van az is, hogy reményre adnak okot a községvezetés újabb intézkedései, kezdeményezései. Utolsó borosnyói látogatásunk óta a soktelepülésű község minden falujában jó irányú változások indultak el.