Esélytelen az együttműködés?

2008. július 19., szombat, Máról holnapra
Farkas Réka

Nem kecsegtet nagy reményekkel a magyar—magyar összefogás ügyében a mai Markó—Tőkés találkozó. Nehézkes volt az egyeztetés is, egyik félnek a helyszín, másiknak az időpont nem felelt meg, s az elmúlt időszak nyilatkozatai azt igazolják, a két héttel ezelőtti tárgyalás óta nem közeledtek az álláspontok, az RMDSZ és az MPP kitart korábbi, egymással szöges ellentétben álló álláspontja mellett.

Tőkés László közvetítő szerepet vállalt, és a július 5-ei marosvásárhelyi megbeszélésen több együttműködési lehetőséget vázolt Markó Bélának. Az RMDSZ azonban egyetlen alternatívát lát, a belső koalíciót, visszavonzaná a szövetség kötelékébe az eltévelyedett báránykákat, és ígéri, megőrizhetik önálló arculatukat, politikai nézeteiknek érvényt szerezhetnek a szervezeten belül. Szász Jenő, az MPP elnöke minderről hallani sem akar, ő külső koalíció megkötéséről álmodozik, de a számok ellene dolgoznak, a koalíciók számára kötelező nyolc százalékot nem tudja megszerezni a hatszázalékos magyarság, az alternatív küszöb pedig csalóka reményt nyújt, hisz maguk a törvényalkotók is ellentétesen értelmezik az erre vonatkozó passzust.

Érthető az MPP ódzkodása, hisz alapítói nagyobb részt egykor az RMDSZ-ből kimenekülő Reform Tömörülés tagjai voltak, megtapasztalták mennyire lehet hatásos a belső ellenzékiség. Évek óta az RMDSZ vezetőinek ostorozásából igyekeznek politikai tőkét kovácsolni, új irányt, erkölcsösséget, polgári értékrendet és a pluralizmus megteremtését hirdetik. Önmaguk, elveik feladását jelentené, ha visszasorakoznának az RMDSZ-be. Ugyanakkor érthető Markóék álláspontja is. Fölényesen győztek az önkormányzati választásokon, maguk mögött tudhatják a magyar szavazók 85 százalékát, és mellettük áll a matematika is, minden józan megfontolás azt mutatja, az erdélyi magyarságnak csak egyetlen szervezete érhet el sikert az őszi parlamenti választásokon.

Csapdahelyzetbe sodródtak Szász Jenőék, hisz, ha nem fogadják el az RMDSZ ajánlatát, esélyük sincs képviselői, szenátori helyeket szerezni, szavukat hallatni a román nagypolitikában. Ha önállóan indul az MPP, megbukik, ha egyáltalán nem állít jelölteket, súlytalanná válik. Az RMDSZ egyelőre fölényes és magabiztos, de tárgyalásokra való hajlandósága mutatja, vezetői felmérték, nem mindegy, hány helyet foglalhatnak el a parlamentben, kicsi, de erős pártként vagy alig néhány tagot számláló frakcióként igyekeznek valamit kezdeni a következő négy esztendőben.

Ilyen körülmények között próbál ma ismét elfogadható megoldást keresni Markó Béla és Tőkés László. Az eddigi tétovázást csak a józan megfontolás, politikai tisztánlátás írhatja felül.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1551
szavazógép
2008-07-19: Közélet - x:

Megjelent

Dr. Nagy Lajos diákéveire emlékezik
2008-07-19: Belföld - x:

Hírsaláta

FŐPAP LENNE AZ ÁSZ ADU? Daniel pátriárka államelnöki székre vágyik, s ebben a törekvésében állítólag a liberális párt is támogatja, mert úgy látják, az ortodox főpap lekörözheti Traian Băsescut. (Ziare com)
LEHET OPRESCU? Ion Iliescu nemcsak azzal a bejelentésével került a napi sajtó érdeklődésének homlokterébe, hogy nem indul újabb szenátori székért, hanem nagy találgatások övezik ama kijelentését is, hogy a szociáldemokrata párt azon gondolkodik: párton kívüli államelnök-jelöltet állít. Sokan úgy vélik, hogy ez a bizonyos független éppen Sorin Oprescu, Bukarest frissen megválasztott főpolgármestere lesz. (Realitatea)