Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2008. július 19., szombat, Belföld
FŐPAP LENNE AZ ÁSZ ADU? Daniel pátriárka államelnöki székre vágyik, s ebben a törekvésében állítólag a liberális párt is támogatja, mert úgy látják, az ortodox főpap lekörözheti Traian Băsescut. (Ziare com)

LEHET OPRESCU? Ion Iliescu nemcsak azzal a bejelentésével került a napi sajtó érdeklődésének homlokterébe, hogy nem indul újabb szenátori székért, hanem nagy találgatások övezik ama kijelentését is, hogy a szociáldemokrata párt azon gondolkodik: párton kívüli államelnök-jelöltet állít. Sokan úgy vélik, hogy ez a bizonyos független éppen Sorin Oprescu, Bukarest frissen megválasztott főpolgármestere lesz. (Realitatea)

A KRITERIONRÓL IS JELENTETT. Románia portugáliai nagykövete, Gabriel Gafiţa (56 éves) a SZIVOT archívumainak tanúsága szerint besúgó volt. Az irodalmi életben uralkodó hangulatot volt hivatott jelenteni. Gabriel Gafiţa információkat szolgáltatott a magyar és német kisebbségről, de az amerikai könyvtárban lefolytatott beszélgetéseiről is. Szolgálatait a Szekuritáté több ízben pénzösszegekkel jutalmazta. Még az elfogyasztott konyakját is elszámolták. Magyar szempontból ez azért érdekes, mert Gafiţa 1977—88 között a Kriterion Könyvkiadó szerkesztője volt.

FENYEGETŐ GÁZÁR. Egy éven belül megkétszereződik a földgáz nagykereskedelmi ára Európában, és a belátható jövőben is magas marad, az amerikai Cambridge Energy Research Associates friss tanulmánya szerint. A kiskereskedelmi, lakossági árak ,,egészen biztosan" nem nőnek ennyire, de azért a lakossági piacon is jelentős drágulásra kell számítani — írták az elemzők.

CSALTAK. Gyakorlatilag hatástalan volt a madárinfluenza elleni szer, amit két évvel ezelőtt a román hatóságok használtak. Az ellenszert hatszor kisebb koncentrációban és előzetes tesztelés nélkül alkalmazták. Emiatt az Állat-egészségügyi Hatóság illetékeseit és annak a cégnek a képviselőjét, amely három évvel ezelőtt meghamisította az ellenanyag dokumentációját, a főügyészség vád alá helyezte. A madárinfluenza megelőzésére készült 11 000 liter anyagot tizennégy megyében használták. (Erdély fm)

MUSCĂ KONTRA UDREA. Mona Muscă visszatérne a politikai életbe, és a Demokrata-Liberális Párt színeiben indulna a választásokon. Közben azt a pecsétet is szeretné lemosni magáról, hogy együttműködött a szekuritátéval mint politikai rendőrséggel, s az új SZIVOT-törvény alapján perújrafelvételt kezdeményezett. Elena Udreának nem tetszik a politikusasszony terve, s azt ajánlja, induljon függetlenként, hogy pontosan felmérhető legyen, megbocsátottak-e választói. (Ziare Com)

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 166
szavazógép
2008-07-19: Máról holnapra - Farkas Réka:

Esélytelen az együttműködés?

Nem kecsegtet nagy reményekkel a magyar—magyar összefogás ügyében a mai Markó—Tőkés találkozó. Nehézkes volt az egyeztetés is, egyik félnek a helyszín, másiknak az időpont nem felelt meg, s az elmúlt időszak nyilatkozatai azt igazolják, a két héttel ezelőtti tárgyalás óta nem közeledtek az álláspontok, az RMDSZ és az MPP kitart korábbi, egymással szöges ellentétben álló álláspontja mellett.
2008-07-19: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Koalíció vagy bukás
Az MPP-nek egyetlen ajánlata van az RMDSZ számára az őszi parlamenti választásokat illetően, és ez a koalíció — jelentette ki Szász Jenő tegnapi sajtótájékoztatóján Tusnádfürdőn. ,,Az RMDSZ-nek egyetlen racionális indoka sincs" ennek visszautasítására — véli az MPP elnöke, aki szerint igaz ugyan, hogy egy koalíció nyolc százalékra emelné a parlamenti küszöböt, de ha a két párt együtt elér hat képviselői és három szenátori mandátumot, akkor bejut. A koalíció az egyetlen opció, amely ,,a magyar közösség egyetlen politikai alakulata számára sem jelent veszélyt", és ha ezt a javaslatot az RMDSZ elutasítja, saját ötszázalékos küszöbét kockáztatja, mert a szavazatok megoszlanak — érvelt Szász, kiemelve, hogy Tőkés László EMNT-elnök is ezt látja az egyedüli lehetséges megoldásnak.