Kisebbségi egyházakEgyetértésben a jogaikért

2007. július 7., szombat, Közélet

A kommunizmus elítélését, a kisebbségi kérdések rendezését, a kisebbségi etnikai és egyházi közösségekkel szembeni diszkrimináció és jogfosztás minden formájának a megszüntetését, a felekezeti oktatás sürgősségi kormányhatározatban való törvényesítését, az országos ökumenikus tanács létrehozását, a csángómagyarok anyanyelvű vallásgyakorlatát, az elkobzott egyházi ingóságok és ingatlanok...

A kommunizmus elítélését, a kisebbségi kérdések rendezését, a kisebbségi etnikai és egyházi közösségekkel szembeni diszkrimináció és jogfosztás minden formájának a megszüntetését, a felekezeti oktatás sürgősségi kormányhatározatban való törvényesítését, az országos ökumenikus tanács létrehozását, a csángómagyarok anyanyelvű vallásgyakorlatát, az elkobzott egyházi ingóságok és ingatlanok — köztük a román görög katolikus és római katolikus templomok — visszaszolgáltatásának folytatását, valamint ,,az erővel megszüntetett" magyar nyelvű egyetemi oktatás teljes körű helyreállítását követelik állásfoglalásukban azok a romániai, magyarországi és szlovákiai egyházak képviselői, akik a III. Európai Ökumenikus Nagygyűlés nagyszebeni zárórendezvényére készülve találkoztak tegnap Nagyváradon. A megbeszélésen részt vett az Európai Egyházak Konferenciájának főtitkára, Colin Williams is. Az aláírók — az erdélyi és a királyhágó-melléki református egyházkerületek, a nagyváradi római és görög katolikus, valamint román ortodox püspökség, a romániai magyar evangélikus egyház, a temesvári zsidó hitközség és a Premontrei Rend Váradhegyfoki Prépostsága küldöttei — szorgalmazzák az Ökumenikus Charta aláírását, és leszögezik elkötelezettségüket Európa megújulása és egysége iránt, ugyanakkor remélik, hogy a nagyszebeni gyűlés fontos segítséget jelent a szabad vallásgyakorlás számára régiónkban is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2007-07-07: Közélet - Puskás Attila:

Az élőnek emlékezést, a halottnak örök nyugodalmat! (Jegyzet)

Felröppent a hír: megtalálták Pusztai Ferenc maradványait azon a helyen, ahol eddig is sejtettük elhantolását. Újabb hír a ,,drótnélkülin": el is temették a csontokat az ozsdolai temetőben (talán a sógornő, Pusztai Anna gondoskodása volt?). Szintén ellenőrizetlen csatornákon: a falu vezető tisztségviselői és egyházi méltóságai (megmaradva eddigi elutasító álláspontjukon) mindettől távol tartották magukat. Minthogy ezek ellenőrizetlen hírek, remélem, a hitelesség kedvéért (és végre a távoltartás okának tisztázásáért, ha a hír igaz) az érintettek reagálnak felvetésünkre.
2007-07-07: Közélet - x:

Negyedük végzett, de jól

Átlagon felüli sikert értek el a 2002-ben Csíkszeredában indult biomérnöki oktatás első végzős hallgatói a bukaresti Műszaki Egyetemen lezajlott államvizsgán: a legkisebb jegyük is 9-es volt, négyük tudását pedig 10-esre értékelték.