Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Illés-napok IllyefalvánHagyomány és szórakozás

2008. július 21., hétfő, Közélet
Illyefalva szerencsés módon azok közé a települések közé tartozik, amelyek a helység ünnepét valamilyen módon egyedivé, az egyik tizenkilenc s a másik egy híján húsz sorból kiemelkedővé akarják tenni.

Az ünnep is igen jól sikerül nekik, nem csak azért, mert a falunapot — mintegy egykori mezővárosi rangjához ragaszkodva — eseményekben felettébb változatos, az eszem-iszom mellett némi kultúrát és minden korosztály számára szórakozási lehetőséget nyújtóan három naposra szervezik, hanem azért is, mert illyefalvi sajátosságnak az aratóversenyt határozták meg.

Idén ugyan ímmel-ámmal vette kezdetét a hagyományok felmutatása, a szeszélyes időjárás miatt majdhogy lemondták a szervezők, ám végül — s épp a tudásukat és őseik mesterségét bemutatni akarók kérésére — nagy csinnadrattával, az uzoni Atlantis Fúvószenekar és mazsorettjei felvezetésével büszkén vonultak végig — méltán kivíva falustársaik tapsát — az aratócsapatok a faluvégi búzatáblához, sorakoztak fel a kijelölt, négyrendnyi széles sáv elé, elöl a kaszás, utána a kötélterítő, aztán a marokszedő, végül a kévekötő, s gyűrkőztek neki a néhányuk számára is új munkához, hiszen — bár a megmérkőző csapatok tagjai közt sok fiatal nem találtatott — sokuk még gyerekkorában sem látta, hogyan aratták régen a kenyérnekvalót. S ha meglátszott is néhol, hogy kévét először kötöttek, tizenhat kévéből kalangyát először raktak, azért mindannyian felettébb büszkén álltak ,,parcellájuk" végében, elővéve elemózsiás tarisznyájukból a túrót, hagymát, szalonnát, aratópálinkát, s körbekínálva a nagy eseményre szép számban összegyűlt kíváncsiakat, közöttük sok olyant is, ki épp arra járván, megállt a csodát — a csodálatos kétkezi munkát — nézni, s talán emlékezni is régmúlt téli estékre, a kályhában pattogó tűzre s a mesélő nagyapákra, kik szemléltető eszközként olykor kérges tenyerüket felmutatták. Ki meg nem az aratóversenyre ment, az minden bizonnyal a hét végén szakított időt magának a sportpályára kinézni, hol számtalan vetélkedőn mérték össze tudásuk kisebbek és nagyobbak, vagy csak úgy szórakozni, hiszen dologidő ide, dologidő oda, azért a deréknak is kell a pihenés, szellemnek a felüdülés.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2052
szavazógép
2008-07-21: Közélet - Farkas Réka:

Ország és nemzet (Orbán Viktor és Tőkés László Tusványoson)

Orbán Viktor és Tőkés László Tusnádfürdőn
Az Erdély-kérdés nem politikai, hanem erkölcsi kérdés — Makkai Sándor szavait idézve kezdte szombati délelőtti felszólalását Tőkés László. A tusványosi szabadegyetem zárómotívumaként Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével közösen tartottak előadást Európa. Autonómia címmel.
Az esőtől való félelem miatt a szervezők a sportcsarnokba költöztették a tábor legnagyobb érdeklődésre számot tartó programpontját, és a terem meg is telt, sokan kimondottan erre az alkalomra utaztak Tusnádra. A moderátori szerepet, az előző évekhez hasonlóan, Németh Zsolt vállalta. Tőkés László éles különbséget tett a ,,sikerorientált politizálás és az értékelvű politizálás" között.
2008-07-21: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Az ésszerűség győzelme és a megegyezés áldozata

Az ésszerűség győzelmének is tekinthetnénk a Bálvá­nyosfürdőn lezajlott Markó—Tőkés találkozó eredményét, főként, mert az RMDSZ tüntető távolmaradása a tusványosi szabadegyetemről sok jóval nem kecsegtetett, ráadásul a püspök sem mulasztotta el bírálni a szövetséget Tusnádfürdőn elhangzott beszédeiben. A Markó Béla javasolta belső koalíció viszonylag kockázatmentesnek ígérkezik, az ötszázalékos küszöb elérése elvileg nem jelenthet gondot a magyarságnak, főként, ha az RMDSZ és az MPP együttműködik. Ráadásul ez a megoldás összehasonlíthatatlanul jobb Szász Jenő választási szövetségre vonatkozó javaslatánál. Hiszen a koalíciók esetében szükséges nyolcszázalékos parlamenti bejutási küszöb elérése majdhogynem lehetetlennek tűnik.