Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az ésszerűség győzelme és a megegyezés áldozata

2008. július 21., hétfő, Máról holnapra
Farcádi Botond

Az ésszerűség győzelmének is tekinthetnénk a Bálvá­nyosfürdőn lezajlott Markó—Tőkés találkozó eredményét, főként, mert az RMDSZ tüntető távolmaradása a tusványosi szabadegyetemről sok jóval nem kecsegtetett, ráadásul a püspök sem mulasztotta el bírálni a szövetséget Tusnádfürdőn elhangzott beszédeiben. A Markó Béla javasolta belső koalíció viszonylag kockázatmentesnek ígérkezik, az ötszázalékos küszöb elérése elvileg nem jelenthet gondot a magyarságnak, főként, ha az RMDSZ és az MPP együttműködik. Ráadásul ez a megoldás összehasonlíthatatlanul jobb Szász Jenő választási szövetségre vonatkozó javaslatánál. Hiszen a koalíciók esetében szükséges nyolcszázalékos parlamenti bejutási küszöb elérése majdhogynem lehetetlennek tűnik.

Nem véletlen tehát Tőkés László püspök üzenete: az MPP-nek a pártérdek fölé kell helyeznie a nemzeti érdeket, meg kell fontolnia az RMDSZ javaslatát, mivel az a realitásokon alapszik. Az erdélyi magyarság parlamenti képviselete olyan kérdés, amelyben nem szabadna szerepet játszania az önös érdeknek, a makacsságnak, a hatalomvágynak.

Éppen ezért érthetetlen Szász Jenő viselkedése, amely kissé a neveletlen, önző gyerek magatartását idézi. A pártvezér nyilatkozatai azonban a dacosság mellett mintha a kétségbeesést is tükröznék: Szász immár nem csupán Markó Béláékkal áll szemben, de lassan Tőkés László püspökkel, sőt, saját pártjával is. Az igen szorult helyzetbe került MPP-vezető láthatóan képtelen különbséget tenni a nemzeti érdek és saját érdeke között.

A magyar—magyar együttműködés kompromisszumkészséget, ésszerűséget, nyitottságot, alázatot követel. És talán áldozatot, áldozatokat is. Ha nem változtat magatartásán, Szász Jenő könnyen ezzé válhat. Ráadásul olyan áldozattá, akit senki sem sajnál majd.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1776
szavazógép
2008-07-21: Közélet - Váry O. Péter:

Hagyomány és szórakozás (Illés-napok Illyefalván)

Illyefalva szerencsés módon azok közé a települések közé tartozik, amelyek a helység ünnepét valamilyen módon egyedivé, az egyik tizenkilenc s a másik egy híján húsz sorból kiemelkedővé akarják tenni.
Az ünnep is igen jól sikerül nekik, nem csak azért, mert a falunapot — mintegy egykori mezővárosi rangjához ragaszkodva — eseményekben felettébb változatos, az eszem-iszom mellett némi kultúrát és minden korosztály számára szórakozási lehetőséget nyújtóan három naposra szervezik, hanem azért is, mert illyefalvi sajátosságnak az aratóversenyt határozták meg.
2008-07-21: Közélet - Iochom István:

Falunapok Szentkatolnán

A harmadik alkalommal megszervezett falunapoknak a sporttelep adott helyet. A kétnapos rendezvényen Bükkösd testvérközség is képviseltette magát, és szombaton délután György Ervin, megyénk kormánymegbízottja is jelen volt. A minifoci-bajnokság és ügyességi vetélkedők mellett szombaton a szervezők különlegességekről is gondoskodtak. Ilyen volt például a négykerekű motorkerékpárokkal végzett mutatványsorozat, valamint a nagy sikerű malacfogó verseny vagy séta a Pamela névre hallgató pónilóval.