Szent György NapokJó úton a befogadás felé

2018. április 30., hétfő, Közélet

Szombaton nyitotta meg a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány Írisz Ház nappali foglalkoztató központja az idén nyolcadik alkalommal megszervezett Outsider Art kiállítást, amely az első olyan hivatalos fórum Romániában, ahol az önmagukat a képzőművészet nyelvén kifejező értelmi fogyatékkal élő személyek megmutatkozhatnak a nagyközönségnek. A rendezvényt szakmai intézményként támogató Árkosi Kulturális Központ ezúttal egy kiadványt is megjelentetett az Outsider Art eddigi történetéről.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A kiállításmegnyitón elsőként Makkai Péter lelkipásztor, a Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett Írisz Ház vezetője köszöntötte a népes közönséget, aki többek között örömét fejezte ki az Árkosi Kulturális Központtal való gyümölcsöző együttműködésért, amely intézménynek köszönhetően a fogyatékkal élők központjának falai közül sikerült kilépniük az „igazi művészeti szférába”. Elmondta, nyolc éven át tartó munkájuk elérte célját, amit az a különös eset is igazol, amelyre a napokban került sor, a most kiállított Labirintus című képen ugyanis valaki elkezdte berajzolni a kijárati útvonalat.

Mi más a művészet célja, mint bevonni a nézőt az alkotás világába, és ezáltal megosztani vele a művészet élményét? – mutatott rá a lelkipásztor, hozzátéve: az alkotó ezúttal elérte célját.

Kopacz Attila, az Árkosi Kulturális Központ vezetője megnyitóbeszédében kijelentette: megtiszteltetésnek érzi, hogy ők lehetnek az a szakmai intézmény, amely az Outsider Art rendezvények szervezésében való közreműködés által lehetőséget teremthet a fogyatékkal élők kibontakozására. 2013-ban nyitotta meg először az árkosi kastély kapuit a rendezvénynek, és azóta évről évre mellettük áll, mert a művészetnek ezt a szegmensét is ugyanolyan fontosnak érzi, mint a professzionális művészetet. Rámutatott, mióta a hivatalos programjukba is bekerült az esemény, többször kellett költségvetési vitákat folytatnia érte, de az egyre látványosabb eredmények őt igazolják. Végezetül reményét fejezte ki, hogy a kiadott katalógus hozzájárul majd az Outsider Art „diadalmas meneteléséhez a képzőművészet rögös útján”.

A Hollandiában élő Makkai Réka művészettörténész, az Outsider Art ideológusa röviden a rendezvény történetéről mesélt, elmondta, a 2010-ben Kívülállók Művészetének elnevezett kezdeményezés jó úton halad a befogadás művészete felé.

Hollandiai tapasztalatok nyomán látták, hogy a fogyatékkal élőben milyen változásokat idéz elő a művészi alkotómunka, ezért is hirdették meg az első Outsider-pályázatot, azóta pedig évről évre egyre jobb képekkel találkoznak.

A harmadik évben workshopot szerveztek a segítők számára, mert fontosnak érezték, hogy a profikhoz hasonlóan ezek a művészek is szakmai támogatást kapjanak, amely által megtanulják például a különböző médiumok használatát. A következő évben már nagyobb képek születtek, új anyagok jelentek meg, fejlődött a technika, minőség, aztán megszületett az ötlet, hogy tábort szervezzenek, amely tavaly már nemzetközi táborrá nőtte ki magát, ahová Németországból és Olaszországból is érkeztek vendégek. Makkai Réka lapunknak elmondta, a szeretet és a kíváncsiság vezette, amikor belevágott ebbe a munkába, amely által nemcsak ő segít másoknak, hanem maga is rengeteg jó élménnyel gazdagodik.

A kiállításmegnyitó után a fogyatékkal élők néptáncbemutatója következett Ürmösi-Incze Hunor és Mária irányításával.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2088
szavazógép
2018-04-30: Közélet - Fekete Réka:

A zene egyesít (Outsider Music Fest hetedszer)

Tizenegy zenekar száznegyven fellépőjével tartották meg tegnap délután az Írisz Ház által hetedik alkalommal szervezett fesztivált, amely Erdély egyetlen olyan zenei eseménye, amelyet kizárólag fogyatékkal élők számára rendeznek meg. A városnapok közösségi színpadán könnyűzenét és népzenét játszó alakulatok mellett idén is nagy sikert aratott a kolozsvári jelelő kórus.
2018-04-30: Közélet - Fekete Réka:

Kávézó egy nagyasszony emlékezetére (Szent György Napok)

Jobb helyre nem is kerülhetett volna a báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola életét bemutató kiállítás, mint a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház tegnap megnyílt kávézójába, hisz a jótékonyságáról, szociális érzékenységéről, művészetek iránti vonzalmáról ismert kolozsvári nagyasszony lelkületéhez hasonló indíttatásból történik minden ebben a létesítményben, ahol a sérült fiatalok közössége igazi nagycsaládot alkot.