Outsider Music Fest hetedszerA zene egyesít

2018. április 30., hétfő, Közélet

Tizenegy zenekar száznegyven fellépőjével tartották meg tegnap délután az Írisz Ház által hetedik alkalommal szervezett fesztivált, amely Erdély egyetlen olyan zenei eseménye, amelyet kizárólag fogyatékkal élők számára rendeznek meg. A városnapok közösségi színpadán könnyűzenét és népzenét játszó alakulatok mellett idén is nagy sikert aratott a kolozsvári jelelő kórus.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A fesztivált megnyitó Makkai Péter református lelkipásztor, az Írisz Ház vezetője hangsúlyozta, a zene mindenkié és a zene mindenkit egyesít, ugyanakkor keserűen jegyezte meg, míg tavaly – amikor a fesztivált első alkalommal szervezhették a Szent György-napi forgatagban – úgy érezték, hogy a kívülállóságból bentlévőkké váltak, és több ezren hallgathatták meg a tehetséges sérült fiatalokat, idén újból kirekesztették őket, félreeső helyen, a Plugor Sándor Művészeti Líceum udvarán felállított színpadon mutathatják be produkcióikat.

Elsőként a rendezvény többszörös visszatérője, a Tordasi Szivárvány Együttes lépett fel. A Hungaria együttes dalaival nyitottak, és zenéjükkel azt üzenték, nincs szebb érzés a szerelemnél. A többi fellépő is örömről, szeretetről dalolt.

A muzsika mindannyiuk életének olyan része, amely közösséggé formálja a különböző sérültség okán is igen eltérő fiatalokat és idősebbeket. Hisz hatvanon túliak is felléptek huszonévesekkel, együtt zenéltek fogyatékkal élők kísérőikkel.

Hollandiai, magyarországi és a hazaiak közül marosvásárhelyi, csíkszeredai, valamint helyi zenészek és énekesek néhány órára olyan otthonosan vették birtokba a teret, mintha egyetlen csapat lennének. Kár, hogy éppen a hely félreeső volta miatt kevesen hallgatták őket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2018-04-30: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Élő város

Erdély legnagyobb városünnepe után vagyunk, egy olyan hét után, amely idén is több programot kínált, hogy ne kényszerüljünk, ne akarjunk, ne tudjunk otthon maradni.
2018-04-30: Közélet - Nagy B. Sándor:

Jó úton a befogadás felé (Szent György Napok)

Szombaton nyitotta meg a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány Írisz Ház nappali foglalkoztató központja az idén nyolcadik alkalommal megszervezett Outsider Art kiállítást, amely az első olyan hivatalos fórum Romániában, ahol az önmagukat a képzőművészet nyelvén kifejező értelmi fogyatékkal élő személyek megmutatkozhatnak a nagyközönségnek. A rendezvényt szakmai intézményként támogató Árkosi Kulturális Központ ezúttal egy kiadványt is megjelentetett az Outsider Art eddigi történetéről.