Belföldi hírek

2007. július 7., szombat, Belföld
A nyugdíjasok elégedettek

A nyugdíjasok képviselői elégedettek a kormány nyugdíjemelésről tett ígéreteivel — jelentették ki tegnap a kormányfővel tárgyaló megbízottak.

Vasile Cazan, a Romániai Nyugdíjas-szakszervezetek Országos Föderációjának elnöke elmondta: ,,1989 után ez a legnagyobb nyugdíjemelés, jövő évben az átlagnyugdíj 396 lejről 568 lejre emelkedik, 2009-ben pedig a nyugdíjpontszám eléri az országos átlagbér 45 százalékát." Tăriceanu ígéretet tett az Idős Személyek Konzultatív Tanácsának létrehozására is. A találkozón Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter is részt vett, aki tetemes ártámogatást ígért a gyógyszerekre azoknak, akiknek nyugdíja 400 lej alatt van. A nyugdíjemelésre vonatkozó törvény tegnap jutott el Cotroceni-be, és egyelőre nem tudni, hogy Traian Băsescu államfő aláírja a szerinte megalapozatlan, populista jogszabályt, vagy pedig visszaküldi a parlamentbe.

Tárcavezetőt keresnek

Az RMDSZ a jövő héten tanácskozik a távközlési miniszter-variánsokról, mert július végén lejár Borbély László ideiglenes kinevezése. Borbély hangsúlyozta: a tisztség az RMDSZ-é marad, de megtagadta, hogy példákat adjon az elképzelt variánsokról. Azt viszont elmondta, hogy a tárcát érintő néhány kérdést Nagy Zsolt, júniusban felfüggesztett miniszterrel tanácskozza meg. Két fontos ügyet nevezett meg: egy a Világbank bevonásával zajló versenytárgyalással, amelynek célja, hogy 260 települést számítógépekkel lássanak el, illetve a Román Posta részvényesi közgyűlésének összetételével. * Fejlesztési miniszerként bírálta Marosvásárhely vezetőit az olyan nagy projektek hiánya miatt, amelyekkel pénzt hívhatnának le a Regionális Operacionális Terven keresztül. A polgármester erre azt válaszolta, hogy tervek vannak, de a Borbély vezette tárcának nincs pénze. Borbély a Maros megyei, illetve a helyi tanácsosokkal találkozott, erről a megbeszélésről Dorin Florea megyeszékhelyi polgármester 25 perc után távozott, mivel ,,fontosabb problémákat kell megoldania a város számára".

Kajakban a miniszter

Arad megyébe látogatott tegnap Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, ahol a kormánymegbízotti hivatal és a szakigazgatóság vezetőivel találkozott. Az aradi hamuhányóról és a hulladékgazdálkodásról beszélgettek. Később a miniszter a területi és a megyei RMDSZ-vezetőkkel tárgyalt, délután pedig kajakba ült, és fél órát evezett a harmadik Maros menti expedíción, amellyel a folyó tisztán tartására és a környezet védelmére próbálják a lakosság figyelmét felhívni.

Veszélyes pók a tengerparton

Egy gyakorlaton lévő jászvásári egyetemistacsoport a fekete özvegyként ismert pókfajra bukkant Agigea és Tuzla között a tengerparton. Két nap alatt 200 példányt találtak, ami Gheorghe Mustaţă professzor, az agigeai tengerbiológiai állomás igazgatója szerint nagyon magas példányszám. Az a partszakasz, ahol a pókokat találták, nincs kiépítve a turisták számára, növényzet található rajta, de a helyiek gyakran napoznak itt. A biológusok figyelmeztetnek: a fekete özvegy sivatagi pókfajta, amelynek mérge veszélyes a szívbetegekre, idősekre és gyerekekre. A környezetvédelmi szakembereket értesítették a felfedezésről, mert a pókok más, a turisták által látogatott partszakaszokon is megjelenhetnek.

Ingyentábor fogyatékosoknak

Ingyenes nyári táborokon vehetnek részt a fogyatékkal élő kisgyerekek, tanulók és egyetemisták, illetve ezek kísérői. A táborokat az Országos Ifjúsági Hatóság (ANT) szervezi július 30-tól szeptember 15-ig. A rendelkezésre álló pénzkeret 1 000 000 lej, az érdeklődők a megyei ifjúsági igazgatóságoknál iratkozhatnak fel (fogyatékosságukat igazoló iratokkal) különböző üdülőtelepekre.

Balesetlánc az autópályán

Egy személy életét vesztette, tizenketten megsérültek, és 19 autó megrongálódott a Bukarest―Konstanca autópályán a tegnap délután történt balesetsorozatban, amelyet a tarlótűz sűrű füstje okozott. A majdnem nullára csökkent látási viszonyok miatt különböző sebességgel lassító gépkocsik ütköztek össze, egyikük ki is gyulladt. A forgalmat elterelték, és több csoport rendőr, tűzoltó, mentős dolgozott a helyszínen. A tüzet sikerült eloltani, okai még nem ismeretesek. Lehet a szokásos ,,fertőtlenítő" tarlóégetés, de akár kidobott cigaretta is. Utóbbi Buzău megyében erdőtüzet okozott tegnap: 30 hektár égett le, mert a terepet tűzoltókocsival nem lehet megközelíteni, gyalog és kézi eszközökkel harcoltak a lángok ellen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2007-07-07: Közélet - x:

Negyedük végzett, de jól

Átlagon felüli sikert értek el a 2002-ben Csíkszeredában indult biomérnöki oktatás első végzős hallgatói a bukaresti Műszaki Egyetemen lezajlott államvizsgán: a legkisebb jegyük is 9-es volt, négyük tudását pedig 10-esre értékelték.
2007-07-07: Belföld - x:

Hírsaláta

KITARTANAK A NYUGDÍJEMELÉS MELLETT. A kormánynak nincs oka arra, hogy letegyen a nyugdíjemelés szándékáról. A gazdasági növekedés üteme lehetővé teszi, hogy jövőtől az átlagbér 37,5 százalékára emeljék a nyugdíjpontot, ami azt jelenti, hogy az idősek 43 százalékkal több pénzt kapnak ― jelentette ki a miniszterelnök és a pénzügyminiszter. (Realitatea TV)