Hírsaláta

2007. július 7., szombat, Belföld

KITARTANAK A NYUGDÍJEMELÉS MELLETT. A kormánynak nincs oka arra, hogy letegyen a nyugdíjemelés szándékáról. A gazdasági növekedés üteme lehetővé teszi, hogy jövőtől az átlagbér 37,5 százalékára emeljék a nyugdíjpontot, ami azt jelenti, hogy az idősek 43 százalékkal több pénzt kapnak ― jelentette ki a miniszterelnök és a pénzügyminiszter. (Realitatea TV)

TĂRICEANU IS CIGÁNYOZOTT. Szót emelt a marosvásárhelyi székhelyű Pro Europa Liga emberjogi szervezet Călin Popescu Tăriceanu kormányfő legutóbbi, cigány közösséget érintő rasszista kijelentései ellen. A miniszterelnök az Olaszországban elkövetett bűncselekményekért a romániai roma közösséget tette felelőssé. A Pro Europa Liga közleménye szó szerint idézi a kormányfő szombati, brassói nyilatkozatát: ,,A bukaresti belügyminisztérium öt rendőrből álló csapatot küld, amelynek a Rómában bűncselekményeket elkövető romák elfogása és hazaszállítása a feladata. Ezek a romák minden lehetséges bűncselekmény részesei, lopástól és prostitúciótól szervezett rablásig és drogkereskedelemig." Tiltakozásával a Pro Europa Liga csatlakozott a Romani Criss roma érdekvédő szervezet tiltakozó akciójához, mely a kormányfő rasszista, diszkriminatív kijelentései miatt elsőként emelt panaszt a diszkriminációellenes tanácsnál. A két szervezet kérésére a tanács július 10-re idézte be kihallgatásra a miniszterelnököt ― nyilatkozta a panasztétel nyomán született döntésről Asztalos Ferenc Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke. (Krónika)

Szót emelt a marosvásárhelyi székhelyű Pro Europa Liga emberjogi szervezet Călin Popescu Tăriceanu kormányfő legutóbbi, cigány közösséget érintő rasszista kijelentései ellen. A miniszterelnök az Olaszországban elkövetett bűncselekményekért a romániai roma közösséget tette felelőssé. A Pro Europa Liga közleménye szó szerint idézi a kormányfő szombati, brassói nyilatkozatát: ,,A bukaresti belügyminisztérium öt rendőrből álló csapatot küld, amelynek a Rómában bűncselekményeket elkövető romák elfogása és hazaszállítása a feladata. Ezek a romák minden lehetséges bűncselekmény részesei, lopástól és prostitúciótól szervezett rablásig és drogkereskedelemig." Tiltakozásával a Pro Europa Liga csatlakozott a Romani Criss roma érdekvédő szervezet tiltakozó akciójához, mely a kormányfő rasszista, diszkriminatív kijelentései miatt elsőként emelt panaszt a diszkriminációellenes tanácsnál. A két szervezet kérésére a tanács július 10-re idézte be kihallgatásra a miniszterelnököt ― nyilatkozta a panasztétel nyomán született döntésről Asztalos Ferenc Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke.

Szót emelt a marosvásárhelyi székhelyű Pro Europa Liga emberjogi szervezet Călin Popescu Tăriceanu kormányfő legutóbbi, cigány közösséget érintő rasszista kijelentései ellen. A miniszterelnök az Olaszországban elkövetett bűncselekményekért a romániai roma közösséget tette felelőssé. A Pro Europa Liga közleménye szó szerint idézi a kormányfő szombati, brassói nyilatkozatát: ,,A bukaresti belügyminisztérium öt rendőrből álló csapatot küld, amelynek a Rómában bűncselekményeket elkövető romák elfogása és hazaszállítása a feladata. Ezek a romák minden lehetséges bűncselekmény részesei, lopástól és prostitúciótól szervezett rablásig és drogkereskedelemig." Tiltakozásával a Pro Europa Liga csatlakozott a Romani Criss roma érdekvédő szervezet tiltakozó akciójához, mely a kormányfő rasszista, diszkriminatív kijelentései miatt elsőként emelt panaszt a diszkriminációellenes tanácsnál. A két szervezet kérésére a tanács július 10-re idézte be kihallgatásra a miniszterelnököt ― nyilatkozta a panasztétel nyomán született döntésről Asztalos Ferenc Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke. (Krónika)

ELADTÁK A TRAKTORGYÁRAT. A kikiáltási árat két másik cég is kifizette volna, a szervezők választása azért esett a fővárosi cégre, mert az iratkozott fel elsőnek a licitre. A kereskedelmi kamara nyilvántartása szerint a Flavus Investiţii céget idén januárban alapították, tulajdonosa egy Ciprusban bejegyzett vállalat. Az eladott gyáregység két részleget foglal magában: a traktorgyártó, valamint az öntvény- és kovácsoltalkatrész-részleget, illetve önálló aktívákat, 20 millió euró értékben. A Transilvania felszámolócég nemrég jelentette be, hogy augusztus közepéig befejezi a brassói üzem értékesíthető javainak eladását, és szeptember 13-ig valamennyi alkalmazott megkapja bérhátralékát. A traktorgyárat áprilisban zárták be. 1900 alkalmazottjából körülbelül 1800-at elbocsátottak. (Kolozsvári rádió)

ROSSZ A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA. Időszerűnek mutatkozik a romániai lakosság egészségügyi állapotát felmérő országos egészségügyi program. Tízpercenként valamilyen szívbetegségben hal meg egy ember Romániában — mutat rá az országos kardiológiai intézet. Európai viszonylatban a szívmegbetegedés okozta halálesetek terén Románia első helyen áll. A szakemberek továbbá arra figyelmeztetnek, az utóbbi években jelentősen megnőtt a cukorbetegek száma. Emellett egyre gyakoribbak a 45 éves kor alatti, szívbetegségek okozta halálesetek. A kardiológusok nyilvántartása alapján jelenleg négyszázezren szenvednek cukorbetegségben Romániában. Más szakértők legalább kétszer ennyi cukorbetegről számolnak be. A jelenséget azzal magyarázzák, hogy nem minden valós cukorbetegségben szenvedő személy fordul orvoshoz. (Nyugati jelen)

. Időszerűnek mutatkozik a romániai lakosság egészségügyi állapotát felmérő országos egészségügyi program. Tízpercenként valamilyen szívbetegségben hal meg egy ember Romániában — mutat rá az országos kardiológiai intézet. Európai viszonylatban a szívmegbetegedés okozta halálesetek terén Románia első helyen áll. A szakemberek továbbá arra figyelmeztetnek, az utóbbi években jelentősen megnőtt a cukorbetegek száma. Emellett egyre gyakoribbak a 45 éves kor alatti, szívbetegségek okozta halálesetek. A kardiológusok nyilvántartása alapján jelenleg négyszázezren szenvednek cukorbetegségben Romániában. Más szakértők legalább kétszer ennyi cukorbetegről számolnak be. A jelenséget azzal magyarázzák, hogy nem minden valós cukorbetegségben szenvedő személy fordul orvoshoz.

A kikiáltási árat két másik cég is kifizette volna, a szervezők választása azért esett a fővárosi cégre, mert az iratkozott fel elsőnek a licitre. A kereskedelmi kamara nyilvántartása szerint a Flavus Investiţii céget idén januárban alapították, tulajdonosa egy Ciprusban bejegyzett vállalat. Az eladott gyáregység két részleget foglal magában: a traktorgyártó, valamint az öntvény- és kovácsoltalkatrész-részleget, illetve önálló aktívákat, 20 millió euró értékben. A Transilvania felszámolócég nemrég jelentette be, hogy augusztus közepéig befejezi a brassói üzem értékesíthető javainak eladását, és szeptember 13-ig valamennyi alkalmazott megkapja bérhátralékát. A traktorgyárat áprilisban zárták be. 1900 alkalmazottjából körülbelül 1800-at elbocsátottak. (Nyugati jelen)
(Krónika)A kikiáltási árat két másik cég is kifizette volna, a szervezők választása azért esett a fővárosi cégre, mert az iratkozott fel elsőnek a licitre. A kereskedelmi kamara nyilvántartása szerint a Flavus Investiţii céget idén januárban alapították, tulajdonosa egy Ciprusban bejegyzett vállalat. Az eladott gyáregység két részleget foglal magában: a traktorgyártó, valamint az öntvény- és kovácsoltalkatrész-részleget, illetve önálló aktívákat, 20 millió euró értékben. A Transilvania felszámolócég nemrég jelentette be, hogy augusztus közepéig befejezi a brassói üzem értékesíthető javainak eladását, és szeptember 13-ig valamennyi alkalmazott megkapja bérhátralékát. A traktorgyárat áprilisban zárták be. 1900 alkalmazottjából körülbelül 1800-at elbocsátottak. (Nyugati jelen)
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2007-07-07: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

A nyugdíjasok elégedettek
A nyugdíjasok képviselői elégedettek a kormány nyugdíjemelésről tett ígéreteivel — jelentették ki tegnap a kormányfővel tárgyaló megbízottak.
2007-07-07: Közélet - Mózes László:

A művészetben zavarba ejtő a díj

Alakításdíjat kapott Kisvárdán Pállfy Tibor A nyugati világ bajnoka című előadásban nyújtott átütő erejű játékáért. A Jászai Mari-díjas sepsiszentgyörgyi színművészt — aki tizennégy éve folyamatosan játszik a kisvárdai fesztiválon — újabb elismerése után kérdeztük.