XIX. bálványosi nyári szabadegyetem és diáktáborGazdasági helyzetjelentés és megoldáskeresés

2008. július 22., kedd, Közélet

Elmaradt a romániai gazdasági helyzet értékelése a tusványosi szabadegyetem pénteki előadásán: Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter ugyanis — akárcsak a meghívott RMDSZ-es politikusok túlnyomó többsége — nem látogatott Tusnádfürdőre. Így aztán főként Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok gazdasági folyamatairól szerezhetett információkat, aki részt vett az előadáson.

Az a szomorú, hogy éltanulókból lettünk sereghajtók — értékelte a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét Varga Mihály. Az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának elnöke kifejtette: a makrogazdasági mutatók siralmasak, a gazdasági növekedés alacsony, az államháztartási hiány nagy, így a magyar gazdaság majdminden szempontból az utolsó helyek egyikén áll európai viszonylatban. Szerinte ma már önmagában egyik klasszikus beavatkozási módszer sem hatékony: sem a megszorítások politikája, sem a drasztikus adócsökkentés nem vezet célra. Szintén nem hatékonyak a tőkevonzás korábbi módozatai, például az olcsó munkaerő. A fideszes politikus szerint a világgazdaság jelenlegi helyzetében a megoldás a komparatív előnyök felmérésén alapszik: Magyarországnak fel kell mérnie, miben jobb, mint más európai országok. Mint mondta, az Európa több országában — így Romániában is — alkalmazott egykulcsos adórendszer sem kiút, hiszen az egyedülállóknak kedvez, nem pedig a családosoknak, ráadásul egyre több ország vezeti be ezt a rendszert. Éppen ezért szerinte csak akkor lenne alkalmazható, ha összekötnék a családi adózás valamely formájával.

Csulak Ferenc, az E.On Románia jászvásári kirendeltségének vezérigazgató-helyettese kifejtette: áramszolgáltatók helyett lassan üzemzavar-szolgáltatókká válnak. Az üzemanyag és az energia árának emelkedése miatt ugyanis elmaradnak az infrastrukturális befektetések. A drágulások többnyire csak az üzemanyag árának emelkedését fedezik — mondta. Szerinte nem elképzelhetetlen, hogy az energetikai szektorban egy új államosítási folyamat kezdődik el, hiszen a magánvállalatoknak egyre kevésbé vonzó ez a terület. Kállay Kristóf, a budapesti Sun Microsystem vezetője hangsúlyozta: a munkaerőpiacon kevés a jól képzett és motivált műszaki végzettségű szakember, ezen kellene változtatni. Christopher P. Ball amerikai egyetemi tanár az egyesült államokbeli gazdasági folyamatokat elemezte, kitért a hitelválságra és következményeire, beszélt a recesszió veszélyéről.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2038
szavazógép
2008-07-22: Máról holnapra - Mózes László:

Utóhang Tusványosról

Bálványos árnyékában tizenkilencedik alkalommal engedték le tehát a lobogót, és kezdhetik a huszadik, vélhetően jubileumi felhozatallal jelentkező, jövő évi rendezvény szervezését.
A tusványosi folyamat lényege nem csak a meghatározó politikai, társadalmi, környezetvédelmi kérdések felvetésében rejlik, nem ezért fokozottan figyelemre méltó e nagykorúvá vált szeánsz, s még csak azért sem, mert egyfajta — kissé egyoldalú — magyar—román párbeszéd színhelye, magyar nemzetpolitkai műhely, hanem mert esélyt teremt a világban tájékozódni kívánó fiataloknak arra, hogy találkozzanak számukra érdekes gondolatokkal, alkotókkal, akár politikusokkal is.
2008-07-22: Közélet - Farkas Réka:

Önkormányzati választások után (XIX. bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor)

Az idei önkormányzati választások eredményeit, az alacsony részvétel okait elemezte, elsősorban szakmai szempontok alapján, három politológus péntek délután Tusnádon. Szász Alpár Zoltán a számok tükrében hasonlította össze a mostani szavazást a négy évvel korábbi helyhatósági és a tavaly őszi EP-választásokkal. Székely István a 2002-es törvénymódosításokról és ezek következményeiről beszélt, valamint arról, hogy megtört a 2004-ig tapasztalt tendencia, miszerint a Székelyföldön és a színmagyar településeken nagyobb a részvétel. Választási magatartás szempontjából meglepően különválik Kovászna és Hargita megye a többi régiótól — vélekedett.