Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

XIX. bálványosi nyári szabadegyetem és diáktáborÖnkormányzati választások után

2008. július 22., kedd, Közélet

Az idei önkormányzati választások eredményeit, az alacsony részvétel okait elemezte, elsősorban szakmai szempontok alapján, három politológus péntek délután Tusnádon. Szász Alpár Zoltán a számok tükrében hasonlította össze a mostani szavazást a négy évvel korábbi helyhatósági és a tavaly őszi EP-választásokkal. Székely István a 2002-es törvénymódosításokról és ezek következményeiről beszélt, valamint arról, hogy megtört a 2004-ig tapasztalt tendencia, miszerint a Székelyföldön és a színmagyar településeken nagyobb a részvétel. Választási magatartás szempontjából meglepően különválik Kovászna és Hargita megye a többi régiótól — vélekedett.

Bakk Miklós szerint az erdélyi magyar politizálás kétpólusúvá válása nem csak az új magyar párt megjelenésének köszönhető, de területileg is tetten érhető a különbség. Székelyföld leszakadt az egységes, RMDSZ által kialakított politikai térről, itt lehetővé válik az identitáspolitikának és a szakpolitikának az összekapcsolása. Az előadásokból kiderült, hogy bár a számadatok egyértelműen mutatják ezeket a törésvonalakat, sem az RMDSZ, sem az MPP stratégiája nem alkalmazkodott az igényekhez. Az RMDSZ interetnikus logikán alapuló stratégiája nem megfelelő a Székelyföldön, és az MPP többségi társadalomra jellemző diskurzusa nem talál támogatókat Erdély más térségeiben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1059
szavazógép
2008-07-22: Közélet - Farcádi Botond:

Gazdasági helyzetjelentés és megoldáskeresés (XIX. bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor)

Elmaradt a romániai gazdasági helyzet értékelése a tusványosi szabadegyetem pénteki előadásán: Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter ugyanis — akárcsak a meghívott RMDSZ-es politikusok túlnyomó többsége — nem látogatott Tusnádfürdőre. Így aztán főként Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok gazdasági folyamatairól szerezhetett információkat, aki részt vett az előadáson.
2008-07-22: Közélet - Farcádi Botond:

Miért nem volt Tusványoson Tamás Sándor?

Túl kevés idő telt el a választási kampány óta ahhoz, hogy tisztázni lehessen a különféle súrlódásokat, ezért nem válaszolt a tusványosi szabadegyetemre szóló meghívásra Tamás Sándor. A Kovászna Megyei Tanács elnöke ezt tegnapi sajtótájékoztatóján mondta. Hangsúlyozta: a megyei önkormányzat elnökének politikai kérdésekben is véleményt kell nyilvánítania, ezért tartja fontosnak beszélni erről. Meggyőződését fejezte ki, hogy előbb-utóbb tisztázódni fognak ezek a kérdések.