Ketamin a depresszió kezelésére

2018. május 17., csütörtök, Család

Ígéretesnek mutatkozott a súlyos depresszió és az öngyilkos gondolatok gyors kezelésében a ketamin. Bár a szer elsősorban partidrogként ismert, használata érzéstelenítőként engedélyezett.

Egy amerikai tanulmány szerint orrsprayként való használata nyomán a pácienseknél jelentősen javultak a dep­ressziós tünetek az első 24 órában – írja a BBC. A brit pszichiáterek kollégiuma (Royal College of Psychiatrists) szerint tanulmányuk révén a szer egy lépéssel közelebb kerülhet ahhoz, hogy a közegészségügyi rendszerben felírható gyógyszerré váljon.

A kutatásban 68 embert vizsgáltak, akiknél fennállt az öngyilkosság veszélye. Mindannyiukat kórházban, antidepresszánsokkal kezelték. A páciensek fele ezen felül ketamint kapott orrsprayként, másik fele placebót. A ketamint kapóknál jelentős javulás mutatkozott a depresszió tüneteiben a kezelés első négy hetében, huszonöt nap után azonban a hatás gyengült.

A tanulmány szerzői úgy vélik, ez arra utal, hogy a ketamin hatásos lehet a súlyos depresszióban küzdők gyors kezelésekor és az öngyilkosság magas kockázata esetén. Segíthet a kezelés kezdeti szakaszában, az antidepresszánsok nagy részének ugyanis 4–6 hétre van szüksége, hogy elérje hatását.

Az orrspraynek három kísérleti szakaszon kell átesnie, hogy alkalmazható lehessen kezelésekre. Bár a kutatás során nem számoltak be ketaminfüggőségről, a szerzők arra figyelmeztetnek, hogy több vizsgálatra lesz szükség ennek ellenőrzésére.

Nagy-Britanniában már 2011 óta végeznek kísérleteket a ketamin depresszió elleni használatára, ott a ketamin intravénás alkalmazásának a lehetőségét vizsgálják. Rupert McShane oxfordi szakértő szerint a ketamin olyan depresszi­ós eseteken segíthet, amelyeken korábban semmi más.
Mivel a ketamin érzéstelenítőként orvosi használatra engedélyezett, korlátozottan felírható depresszió ellen is, ami megtörténik az egyesült államokbeli és brit magánklinikákon. Ahhoz azonban, hogy a közegészségügyben is felírható legyen, külön engedélyt kell kapnia. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2018-05-17: Család - Puskás Attila:

Gyom vagy kerti növény? (Erdő-mező ajándéka)

Két enyhén mérgező növényt mutatunk be, bár a címben feltett kérdésre nem tudnám a pontos választ, ugyanis a vérehulló fecskefűt (+) (Chelidoneum majus) a kaszától megmenekült „zöldövezet” gyepszélén fényképeztem, a közönséges harangláb (+) (Aquilegia vulgaris) kerti növényként díszlett, de elhanyagolt gyepben, réten is szívesen hozza virágát.
2018-05-17: Család - :

Gyermekeink