Régi pedagógusokGödri Ferenc, a művész tanár

2018. május 24., csütörtök, Emlékezet

Városunk híres polgármesterének, ifj. Gödri Ferencnek és Nagy Juliannának a fia. 1890. február 19-én született Sepsiszentgyörgyön.

Helyben végezte iskoláit, 1909-ben érettségizett a Református Székely Mikó Kollégiumban. Érettségi után a budapesti Képzőművészeti Főiskolán szerzett rajztanári diplomát. Első munkahelye, melyet 1915-ben foglalt el, Besztercebányán volt. Ezután került Losoncra, ahonnan 1921-ben tért haza szülővárosába.
Kisebb-nagyobb megszakításokkal 1921-től a Református Székely Kollégium Polgári Leányiskolájában tanított 1952-ig. Időközben tanári beosztása mellett a Székely Nemzeti Múzeum őre is volt.
Tanított és kutatott. A gelencei templom Szent Margit- és Szent László-freskóit tanulmányozta, ezeket lerajzolta és átadta a múzeumnak. Behatóan tanulmányozta és értékelte a székely festők életét és alkotásait. 1934-ben a márkosfalvi Barabás Miklósról tartott előadást, 1937-ben pedig a székely festőkről. Segítő társa volt Harkó Józsefnek a Csíki-ház létrehozásában mint az építőbizottság tagja. Neki köszönhetjük a múzeum képzőművészeti részlegének a létrehozását. Ilyen sokrétű elfoglaltsága mellett festett is, főleg portrékat, csendéleteket, tájképeket. 1926-ban jelentkezett első önálló kiállításával a Református Székely Mikó Kollégium rajztermében. Közös kiállítása volt Pokorny László festőművésszel.
A Székely Nemzeti Múzeum fennállásának 50. évfordulója alkalmából Gyárfás Jenőről tartott előadást, bemutatta a múzeumban fellelhető festményeit. Feldolgozta és rendszerezte a múzeum fotóanyagát. Mindezek mellett arra is jutott ideje, hogy 1930–1940 között a Vadász újságnak illusztrációkat készítsen.
A Református Székely Mikó Kollégiumban olyan növendékei voltak, mint Hervai Zoltán, Ördög Zoltán, Jecza Péter, Deák Ferenc, Kosztándi Jenő, Nagy Ervin és mások, akik később mint neves képzőművészek bizonyítottak, tehetségük felfedezését Gödri Ferencnek köszönhetik.
1955-ben nyugdíjazták, 44 évi tanárkodás és tudományos munka után. A 44 évből 34-et Sepsiszentgyörgyön töltött. 1975-ben hunyt el. A református temető családi sírboltjában nyugszik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1511
szavazógép
2018-05-24: Sport - :

Itthon döntőzik a Kézdivásárhelyi SE (Teremlabdarúgás, utánpótlás)

Május 26–28. között a kézdivásárhelyi városi sportcsarnok ad otthont az U19-es futsalbajnokság nyolcas döntőjének (Final Eight), ahol a házigazda KSE mellett az FK Székelyudvarhely is érdekelt lesz. Amennyiben mindkét csapat sikerrel veszi az első mérkőzést, az elődöntőben kettejük közül kerül ki az egyik döntős.
2018-05-24: Emlékezet - :

Gábos Zoltán emlékére

Megdöbbenve hallottam a szomorú hírt, hogy életének kilencvennegyedik évében néhány hete elhunyt Gábos Zoltán, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem fizikaprofesszora, a diákok Gábos bácsija.