Tüntetés és ellentüntetés a Turul-szoborért

2008. július 24., csütörtök, Világfigyelő

Tüntetést és ellentüntetést is szerveznek ma estére Budapesten a XII. kerületi Turul-szoborhoz: jobboldali szervezetek az emlékmű megmaradásáért, baloldali fiatalok pedig a lebontásáért demonstrálnak. A Jobbik Magyarországért Mozgalom 18 órától 21 óráig a Böszörményi úton, a Societas Új Mozgalom pedig 18 óra 30 perctől 20 óráig az Istenhegyi úton kíván demonstrálni. A rendőrség mindkét bejelentést tudomásul vette, a rendezvények zavartalanságát pedig a megfelelő erőkkel és eszközökkel biztosítja ― tudatta a budapesti rendőr-főkapitányság.

Az ügy előzménye, hogy a XII. kerület második világháborús polgári és katonai áldozatai emlékére 2005 októberében állítottak turulszobrot az Istenhegyi és a Bö­szörményi út sarkán. Az emlékműre nem volt építési engedély, ezért fennmaradási engedélyt kellett kérni, ezt azonban az elsőfokú közigazgatási hatóságnak, a Budavári Önkormányzatnak meg kellett tagadnia, mivel az emlékművek esetén törvényben előírt fővárosi közgyűlési hozzájárulás hiányzott. Mi több, ezt a közgyűlés négy korábbi határozatában egyértelműen megtagadta.

A XII. kerületi önkormányzat megtámadta a bontási határozatot, a közigazgatási eljárásban másodfokon eljáró Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban helybenhagyta azt. A XII. kerület ekkor fordult először a Fővárosi Bírósághoz, a bíróság azonban idén április 9-én jogerőre emelkedett döntésében kimondta: a jogsértő állapotot meg kell szüntetni, a szobrot el kell távolítani.

A Pokorni Zoltán (Fidesz) vezette XII. kerületi önkormányzat ezután abban bízott, hogy megkapják az ügyben eljáró I. kerülettől a fennmaradási engedélyt. A kerület polgármestere azt javasolta, hogy a sok vitát kiváltott turulszobor csak a városrész második világháborús katonai áldozatainak legyen az emlékműve. A XII. kerületi turulszobor fennmaradásához azonban május 29-én nem adott tulajdonosi hozzájárulást a Fővárosi Közgyűlés, amelyben az MSZP-nek és az SZDSZ-nek van többsége.

Az I. kerületi jegyző a közelmúltban lefolytatta a szobor építési hatósági eljárását, és mivel ,,az építmény városképileg és műszakilag elfogadható, a rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas, az elutasításnak okot adó körülmény időközben megváltozott", engedélyezte a fennmaradást és a használatba vételt. A jegyző ugyanakkor építésügyi bírságot szabott ki az engedély nélküli építkezés miatt.

A másodfokú hatóságként eljáró Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban július elején úgy döntött, érvénytelen az I. kerületi jegyző által kiadott fennmaradási engedély, a szobrot el kell bontani. A regionális közigazgatási hivatal egyúttal a ferencvárosi jegyzőt jelölte ki a szobor eltávolítását elrendelő korábbi bírósági döntés végrehajtására.

Közben a XII. kerületi önkormányzat keresetet nyújtott be a bíróságra a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal fennmaradási engedélyt elutasító határozata ellen, amelyben kérte e határozat végrehajtásának felfüggesztését is. A Fővárosi Bíróságnak a felfüggesztés tárgyában hozott döntéséig nem hajtható végre a korábbi bírósági ítéletben elrendelt bontás — tudatták.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1787
szavazógép
2008-07-24: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Ragadós lesz-e a székelypetőfalvi példa? (Borvizes körjárat Kovászna megyében)

A felújított székelypetőfalvi Fortyogó medencéje
Lapunk beszámolt arról, hogy a Szülőföld Alapból megújították a székelypetőfalvi Fortyogó-fürdőt, mely a múlt század első felében — akárcsak sok más háromszéki és erdővidéki ásványvizes medence és kádfürdő — már működött. A szabadtéri hideg ásványvizes medencék mellett tájba illő faházban szauna, mintegy jelezve, hogy ezeket a hideg, olykor nagyon hideg szénsavas vizű lábáztatókat egy kis ráfigyeléssel, a helyi önkormányzatok és a lakosság anyagi ráfordításával igen hatásos vidéki gyógyhelyekké lehet alakítani, ahol szinte ingyenesen részesülhet az érdeklődő a táj természetes gyógytényezőinek áldásaiban. Rövidre szabott megyei körutunkon azt vettük számba, hol léteznek még hasonló, felújításra kínálkozó lehetőségek, hogy lenne ragadós a petőfalvi, a zsomborpataki, a dálnoki, a Csiszár- és bálványosfürdői példa.
2008-07-24: Világfigyelő - Czegő Zoltán:

Turult vegyenek! (Pesti posta)

Ne higgye senki, hogy Magyarországon befejeződött a privatizáció! Amíg van egy talpalatnyi föld, amíg van csillag fölöttünk, addig minden eladó.
Ki veszi meg? Aki többet ad érte. Beindult ügyesen a szabadkereskedelem, Budapesten a közvécéket is eladták, azaz egy vizelés 150 forint pl. Kőbányán a metróállomásban. De a Battyhány téren már 200 forintot is elkérnek.
Hajrá, Magyarország!