Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Veszélyben a jegybank függetlensége

2018. május 30., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Mind az Európai Bizottság, mind a Román Nemzeti Bank illetékesei úgy látják, fokozódik a politikai nyomás a jegybank függetlenségének korlátozása érdekében.

  • Fotó: Cotidianul.ro
    Fotó: Cotidianul.ro

Ennek illusztrálására a news.ro-nak nyilatkozó Dan Suciu, a jegybank kommunikációs igazgatója Daniel Zanfir szenátornak a központi bank működését szabályozó törvény módosítására tett javaslatait hozta fel. Eszerint egyebek mellett törölnék azokat a cikkelyeket, amelyek a vezetőtanács tagjainak polgári és büntetőjogi felelősségét tartalmazzák, egyes javaslatok pedig a jegybank vagyonának biztonságát veszélyeztetik. Egy másik liberális szenátor pedig azt az európai javaslatot ellenzi, hogy a pénzügyminisztérium illetékese a továbbiakban ne vehessen részt a jegybank monetáris politikáját meghatározó tanácskozásokon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1059
szavazógép
2018-05-30: Pénz, piac, vállalkozás - :

Banki betétek

A hazai fizikai személyek 46,9 milliárd lejes banki betétjeinek egyharmadát a Bukarest-Ilfov fejlesztési régióban élők kötötték le – derül ki a Banki Betétek Garanciaalapjának adataiból.
2018-05-30: Pénz, piac, vállalkozás - :

Sok húst importálunk

Az év első két hónapjában közel 125 millió lej értékű importhús és -hústermék érkezett az országba, ami mintegy 27 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakéban.