Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

65 éves a temesvári magyar színház

2018. június 16., szombat, Magazin

Fennállása 65. évfordulóját ünnepli a hévégén a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. Az évfordulóra Temesvárra hívták a társulat valamennyi egykori tagját.

  • Jelenet a Sepsiszentgyörgyön is bemutatott Wiener Walzer című előadásból  Fotó: Csiky Gergely Színház
    Jelenet a Sepsiszentgyörgyön is bemutatott Wiener Walzer című előadásból Fotó: Csiky Gergely Színház

Amint az eseményt meghirdető közleményben az intézmény felidézte, a temesvári magyar társulat 1953. május 3-án tartotta meg első bemutatóját, akkor még a temesvári színház magyar tagozataként. Azóta az intézmény önállósodott, és tizenegy éve egy nemzetközi színházi fesztiválnak, a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozónak is otthont ad.

Az ünnepi rendezvénysorozat kiállításmegnyitóval indult: az elmúlt 65 év plakátjaiból, előadásfotóiból, jelmezeiből és kellékeiből állítanak ki. Balázs Attila, az intézmény igazgatója a Temesvári Rádió magyar adásának azt mondta: reményei szerint a kiállítás „beindítja az emlékezőgépezetet”, és arra készteti a társulat hajdani és jelenlegi tagjait, hogy meséljenek egykori élményiekről. Szombaton délelőtt „színházi mozizásra” várják az érdeklődőket. A stúdióteremben a Lorenzaccio című Alfred de Musset-darab 1998-ban, Victor Ioan Frunză rendezésében készült színrevitelének felvételét vetítik. Balázs Attila felidézte: ez az előadás fordulópont volt a színház történetében. A Lorenzaccio bemutatásától másképpen tekintettek a temesvári színházra, és a színház is másképp tekintett saját magára, bátrabb tudott lenni, merészebb dolgokat vállalt. Azért is érdemes ismét megmutatni ezt a produkciót, mert csak kilenc előadást ért meg, amelyből csak ötöt tartottak Temesváron.

Az évfordulós ünnepség fénypontjaként Só maszk gó on címmel tartanak gálaműsort, amelynek zárásaként a társulat örökös tagjává avatnak színészeket.

A színházigazgató elmondta: a Szász Enikő által összeállított és rendezett gálaműsor az elmúlt 65 év emlékezetes pillanatait idézi fel. „Meghívjuk a közönséget és a társulat egykori tagjait, hogy üljenek le, dőljenek hátra, és élvezzék a műsort, amit a mostani társulat kíván átadni nekik” – nyilatkozta a Temesvári Rádió magyar adásának Balázs Attila színházigazgató.

A temesvári magyar színház egyik produkcióját, a Wiener Walzer című darabot az idei Szent György Napokon láthatta a sepsiszentgyörgyi közönség is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1130
szavazógép
2018-06-16: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Quo vadis, Székelyföld?
címmel székelyföldi bemutatkozó körutat és konferenciát szervez a Magyarok Világszövetségének Erdélyi Országos Tanácsa újonnan megválasztott elnöke, Gábor Ferenc részére. A Köröstárkányban élő elnök megválasztásához nagymértékben hozzájárult a XX. századi Fekete-Körös-völgyi székely és magyar vértanúságot feltáró írói munkássága. A körút egyben e könyvek székelyföldi bemutatását is szolgálja, valamint  megemlékeznek a tizenöt évvel ezelőtti MVSZ-körútról is.
2018-06-16: Magazin - :

Fesztivál a Székelykő árnyékában

Több mint száz művészeti és közéleti program várja a Kárpát-medence kultúrája iránt érdeklődő fesztiválozókat a harmadik Double Rise Fesztiválon június 27. és 30. között. A rendezvény a Székelykő árnyékában fekvő Torockó épületei helyett idéntől a település melletti fesztiválfaluban látja vendégül a magyar közönséget. Az új helyszín nem csak a zenei és művészeti programokat kedvelők számára lehet érdekes, de az életmódudvar adta relaxációs programok és extrém sportok kipróbálására is lehetőséget nyújt – írják közleményükben a szervezők.