Fesztivál a Székelykő árnyékában

2018. június 16., szombat, Magazin

Több mint száz művészeti és közéleti program várja a Kárpát-medence kultúrája iránt érdeklődő fesztiválozókat a harmadik Double Rise Fesztiválon június 27. és 30. között. A rendezvény a Székelykő árnyékában fekvő Torockó épületei helyett idéntől a település melletti fesztiválfaluban látja vendégül a magyar közönséget. Az új helyszín nem csak a zenei és művészeti programokat kedvelők számára lehet érdekes, de az életmódudvar adta relaxációs programok és extrém sportok kipróbálására is lehetőséget nyújt – írják közleményükben a szervezők.

A Double Rise célkitűzése, hogy egy nyári hétvégére megteremtse a művészeti ágak olvasztótégelyét, és négy nap alatt bemutassa a magyar kultúra sokszor rejtve maradó értékeit.

Nem csak a feltörekvő erdélyi és magyarországi csapatok, de a magyar könnyűzene meghatározó alakjai is rajongótáboruk fontos bázisaként tekintenek a fesztiválra. Jól példázza ezt, hogy az alapító-énekes Lukács László 50. születésnapját ünneplő Tankcsapda beválasztotta Torockót a jubileumi turné három határon túli helyszíne közé, sőt, a tavalyi nagy siker után Lovasi András is visszatér a Lovasi ’18 turné részeként. A szintén újrázó Quimby mellett fellép a 30Y, Péterfy Bori, az Irie Maffia, a Brains, a Mary Popkids és a fesztivál idei himnuszát is jegyző Hiperkarma, akiknek Napsütötte rész című dala a Petőfi rádió júniusi toplistájának 1. helyezettje.

A könnyűzene mellett idén is a folkprogramok adják a fesztivál gerincét. Már a déli órákban kézműves-foglalkozások, meseelőadások, tánc- és énektanítás hangolja az érdeklődőket az esti Parno Graszt, Tokos Zenekar és Háromszék Táncegyüttes vezette zenés programokra. Továbbra is a faluban kapnak helyet a színházi és irodalmi előadások, valamint a komolyzenei koncertek. A tudatos életmód rajongóinak talán már nem kell bemutatni az Everness fesztivált, viszont az idei év újdonsága, hogy a két szervezőcsapat partnerségre lépett. Ennek köszönhető, hogy már reggeltől kezdődően jógaoktatás, bizalomfejlesztő játékok, önismereti diszkó várja a szellemi és testi felfrissülésre vágyókat, hogy aztán az esti órákban a Chill Zone nyugtató dallamainak adhassák át magukat.

A nappali szórakozásra lehetőséget nyújtanak a szintén idéntől elérhető sportprogramok, amelyek nem csak a fesztivál területén, de a környék hegyein, fennsíkjain és folyóvizein is kipróbálhatóak földön, vízen és levegőben. Teqball, beerpong-bajnokság, siklóernyőzés, vízi- és hegyi túrák várják a komolyabb kihívások után áhítozókat.

A Kisszínpad idén egyedi koncepcióval várja a családiasabb hangulatú koncertek rajongóit. Az éj leszálltával viszont előbújnak a keményebb dob- és gitárszólók, érkezik például az Eurovíziót is megjárt AWS, a Dope Calypso, a Dungaree és az Apey & the Pea.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-06-16: Magazin - :

65 éves a temesvári magyar színház

Fennállása 65. évfordulóját ünnepli a hévégén a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. Az évfordulóra Temesvárra hívták a társulat valamennyi egykori tagját.
2018-06-16: Életutak - :

Mihai Voinea, Cristian Delcea: Liviu Dragnea múltja 2. – A kispályától a nagypályáig

„Húsz éve a közösségért dolgozom”
– jelentette ki Liviu Dragnea néhány hete a megyei gyermekvédelmi hatóságnál történt fiktív alkalmazásokkal kapcsolatos ügyben történt meghallgatások során. Elmentünk Teleormanba, hogy kiderítsük, kiért dolgozott Dragnea 1996-tól, amikor kinevezték kormánymegbízottnak, egészen 2012-ig, amikor otthagyta a megyét, hogy a Pártot, majd – közvetítők segedelmével – az országot vezesse.