Végre

2018. június 22., péntek, Máról holnapra
Farcádi Botond

Hosszú hónapok után végre megszületett a döntés: hivatali visszaélés miatt Liviu Dragneát tegnap alapfokon három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság.

Nem túlzás kijelenteni, hogy egy egész ország lélegzetvisszafojtva várta az ítéletet. Ki azért, hogy kerüljön rácsok mögé az oly sokak által minden rossz okozójának tartott, a sajtó és a társadalom egy jelentős része által démonizált szociáldemokrata pártelnök, ki azért, hogy felmentő ítélet szülessék, és Dragnea megerősödve kerüljön ki a vádak kereszttüzéből.

Legtöbben azonban alighanem azért várták már a döntést, mert abban bíznak, hátha végre valami egyéb is történik majd ebben az országban azon kívül, hogy egy vörös bűnbanda minden eszközt latba vetve megpróbálja ellenőrzése alá vonni az igazságszolgáltatást, egy másik – nem kevésbé sötét érdekektől vezérelt, politikusokat, ügyészeket, titkosszolgákat tömörítő társaság – pedig foggal-körömmel védi pozícióit és előjogait. Hivatalos nyilatkozatok szintjén az egyik tábor az úgynevezett párhuzamos államnak üzent hadat, a másik úgymond a jogállamiság védelmében szállt síkra – de mivel sem egyik, sem másik létezéséről nem vagyunk meggyőződve, legvalószínűbbnek az tűnik, hogy e két banda valójában egymás megsemmisítésére törekszik.

A háborúban kevésbé érintettek – az egyszerű polgárok – többségének érdeke az lenne, hogy végre valami egyéb is történjék ebben az országban – erre azonban a tegnapi döntés után is kevés esély mutatkozik. Az ítélet ugyanis alapfokú, a jogerős döntésig pedig a hónapok óta folyó háború még intenzívebbé, még pusztítóbbá válhat.

Számíthatunk arra, hogy Liviu Dragnea az eddigieknél is elszántabban veti bele magát az igazságszolgáltatás átszervezésébe, e folyamatban pedig az irányítása alatt álló kormány, illetve a parlament is aktívan részt vesz majd. Nagy kérdés persze, hogy pártja vakon követi-e legfőbb vezérét az egyre kínosabbá váló küzdelemben: az opportunizmusokról hírhedt szociáldemokrata kiskirályok politikai túlélésük érdekében megpróbálhatnak szabadulni elnöküktől. Ám ha Dragnea mégis csapata élén marad, nehezen hihető, hogy vérveszteséget ne szenvedne az SZDP: Victor Ponta és új pártja sok szociáldemokrata politikus számára tűnhet csábító menekülőútnak. Így még az sem tűnik lehetetlennek, hogy Dragnea táborának parlamenti többsége kerül veszélybe.

A tegnapi ítélet ugyanakkor komoly muníciót jelent Klaus Iohannisnak – valószínűsíthető tehát, hogy az államelnök sem hátrál meg  Laura Codruţa Kövesi menesztésének ügyében, sőt, a kedvező pillanatot kihasználva akár ellentámadásba is lendülhet, és megpróbálhatja felgyorsítani Dragnea bukását.

Állandósuló politikai cirkusz, látványos árulások és leszámolások, kormányválság, átalakuló parlamenti többség, kiterjedt tüntetések, az államfő felfüggesztése, előrehozott választások – a legrosszabb forgatókönyveket sem lehet kizárni a közeljövőre nézve, ha Dragnea továbbra is a Szociáldemokrata Párt elnöke marad. Esélyt a viszonylagos normalitásra csak az jelentene, ha pártja mégiscsak útilaput kötne talpára – alighanem ez lesz a következő hetek legfontosabb kérdése.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1291
szavazógép
2018-06-22: Világfigyelő - :

Brüsszel is vizsgálja a Stop Sorost

Ahogy minden esetben, az Európai Bizottság most is meg fogja vizsgálni, hogy a magyar parlament által szerdán elfogadott új törvénycsomag összhangban van-e az uniós szabályozással, és figyelembe fogja venni a Velencei Bizottság várható véleményét is – közölte Christian Wigand, az uniós bizottság egyik szóvivője a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján tegnap Brüsszelben.
2018-06-22: Közélet - Iochom István:

Ezer bringás Kézdivásárhelyen (Több jó célért tekertek )

Tegnap délután minden eddigi rekordot megdöntött a bringások száma, hiszen kilencszázötvenen eddig még nem tekertek. A legtöbben, hatszázan a két német tőkéjű gyárból érkeztek, majd a Secuiana Rt. és a Nexxon Kft. következett száz, illetve hatvannyolc bringással. Egyéni résztvevők száznyolcan voltak. A helybeliek mellett sepsiszentgyörgyiek is tekertek szép számban.