Magyarok az újkori olimpiai játékokonNaptár

2008. július 28., hétfő, Sport

Július 28. Tizennégy éve hunyt el Budapesten Bencze (Biringer) Lajos birkózó, aki a második londoni olimpián a szabadfogás 52 kg-os súlycsoportjában 5., a kötöttfogás 57 kg-os súlycsoportjában a 6. helyen végzett. Négy évvel később csak szabadfogásban indult, és a 6. helyen zárt. * Hatvannyolc éve hunyt el Szolnokon Kellner Gyula, az első újkori olimpia maratoni versenyének bronzérmese. * Negyvennyolc éve született Erdős Éva, a montreali olimpián bronzérmet nyert női kézilabda-válogatott tagja.

Július 29. Tizenhárom éve hunyt el Meszéna Miklós kardvívó, a tokiói olimpia 5. helyen végzett magyar kardvívócsapatának tagja és az 1968-as mexikói olimpia bronzérmese (csapatban).

Július 30. Ma harminchat éve hunyt el Kóczán Mór, aki az első londoni olimpián három dobószámban — súlylökés, diszkoszvetés és gerelydobás — állt rajthoz, mindháromban helyezetlenül zárt. Négy évvel később Stockholmban (Kovács Mikós néven) bronzérmet szerzett gerelydobásban.

Július 31. Ma hetvenöt éves az aradi Kurecska István evezős, aki a római olimpián a kormányos kettes hajóval a 6. helyen érkezett célba. * Ma hatvankét éves a szatmárnémeti Stahlné Jencsik Katalin vívónő, öt olimpia résztvevője. 1964-ben a női tőrcsapattal 5., 1968-ban és 1972-ben ugyancsak csapatban bronzérmet szerzett, 1976-ban a 8., 1980-ban pedig egyéniben a 4., csapatban a 9. helyen zárt.

Augusztus 1. Százkilenc évvel ezelőtt született Kassán Neményi Vojtech vízilabdázó, aki a második párizsi olimpián a csehszlovák válogatottal az előkelő hatodik helyen végzett. * Ma ötvenkilenc éves Ambrózi Jenő súlyemelő, a müncheni olimpia könnyűsúlyának hatodik helyezettje.

Augusztus 2. Harmincegy éve született a franciaországi Avignonban Lattrompette Balázs sífutó, aki az 1998-as téli olimpián a 10 km-es klasszikus stílusú távon képviselte a magyar színeket (a 89. helyen végzett). * Száztíz éve született Facsádon Nagy Ernő, az 1932-es Los Angeles-i olimpián aranyérmet szerzett magyar karvívócsapat tagja.

Augusztus 3. Csillaghegyen született ma hetvenhárom éve Török Ferenc dr. öttusázó, a tokiói olimpia kétszeres — egyéni és csapat —, a mexikói olimpia egyszeres — csapat — olimpiai bajnoka. * Ma hatvanéves a szlovákiai Losoncon született Juhász Péter, a müncheni olimpián ezüstérmet nyert magyar labdarúgó-válogatott tagja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2356
szavazógép
2008-07-28: Sport - Áros Károly:

Szabó Katalin a kitüntetettek között (Torna)

A hét közepén kétszer is kitüntették minden idők legjobb román sportolóit, köztük a zágoni — ezt már csak a megyei és a zágoni önkormányzatnak mondom, mert más mindenki tudja, s fejet hajt elismerése jeléül — Szabó Katalint, aki a tornavilág azon négy tornászlánya közé — a szovjet Larisza Latinyina, a magyar Keleti Ágnes és a csehszlovák Vera Caslavska társaságában — tartozik, akik egy olimpián négy aranyérmet szereztek. Kedden a Cotroceni-palotában az államelnök, Traian Băsescu a román sport legmagasabb kitüntetésével, a Sport Érdemrend I. fokozatával tüntette ki azokat (Szabó Katit is), akik magas tudásukkal, professzionális hozzáállásukkal, odaadásukkal hozzájárultak a román sport hírnevének megalapozásához, öregbítéséhez.
2008-07-28: Sport - Áros Károly:

Nemzeti bajnokságok (Labdarúgás)

Románia. Az 1. forduló: Craiova—Jászvásár 2—0, FC Brassó—Urziceni 1—0, FC Argeş—Temesvár 1—1, Buzău—FC Farul 0—1, Rapid—Beszterce 3—0. Vasárnap lapzártánk után értek véget a Gázmetán—Galac, Otopeni—Kolozsvári CFR, Tg. Jiu—Dinamo találkozók, a Vaslui—Steaua mérkőzést szerdán játsszák. A lejátszott öt mérkőzés nem okozott szenzációt. A szomszédoktól — azaz Brassótól — elvártuk a győzelmet, s hogy az FC Farul Buzăuban győzött, ez sem meglepő, elvégre a házigazdák ott kezdték az új bajnokságot, ahol az előzőt abbahagyták: a kiesés elkerüléséért menő harcban.