Elhalasztották Verespatak felvételét a világörökségi listára

2018. július 3., kedd, Belföld

Az UNESCO világörökségi bizottsága tegnap Manamában, Bahrein fővárosában tartott ülésén megállapította, hogy megalapozott és racionális a román kormány arra vonatkozó javaslata, hogy halasszák el Verespataknak a világörökségi listára való felvételét.

  • Forrás: digi24.ro
    Forrás: digi24.ro

George Ivaşcu kulturális és nemzeti identitásért felelős miniszter kifejtette, hogy a kormány nem az UNESCO-dosszié visszavonását, hanem a döntés elhalasztását kérte mindaddig, amíg ítélet születik a Gabriel Resources társaság által indított kártérítési perben. A kulturális minisztérium tegnap tájékoztatott arról, hogy a manamai ülésen a román fél felsorolta azokat az indokokat, amelyek alapján Románia kormánya a halasztást kéri. Spanyolország képviselője úgy nyilatkozott ezek után, hogy egyetért a kérelemmel, amennyiben ez Románia számára kedvező eredménnyel jár a kártérítési perben. Indonézia képviselője kifejtette, hogy a dokumentumok kielemzése után megalapozottnak véli Románia döntését, amely „szokatlan ugyan, de csodálatra méltó”.

Kína küldötte felidézte, hogy hasonló kérést – vagyis egy listára való felvétel halasztását – tárgyalták Kanada kérésére a világörökségi bizottság 40. ülésén, amelyre Törökországban került sor. Így Románia kérése nem számít premiernek – vélekedett a kínai képviselő.

A román kulturális miniszter azzal érvelt, hogy a kormány nem hajlandó az állampolgárok zsebéből kifizetni a több mint négymilliárd dolláros kártérítést, amelyet kiszabhatnak, amennyiben Románia elveszíti a pert. Éppen ezért a kormány kérte a védett műemlékek listájára való felvételről szóló szavazás halasztását, de nem vonja vissza Verespatak UNESCO-iratcsomóját – mondta Ivaşcu.

A tárcavezető beszámolója szerint az egyetlen ország, amely a halasztás ellen foglalt állást a tárgyalások első szakaszában, Magyarország volt.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (MRSZ) a téma kapcsán sajtóközleményt adott ki, amely szerint a kormány elárulta az ország érdekeit. „Ez a legszégyenletesebb pillanata Romániának, amióta az UNESCO tagja. Minden tagállam meg akarta szavazni a felvételt, senkinek nem volt ezzel kapcsolatban ellenvetése. Senkinek, Romániát kivéve. Nagyvállalatok és egy húsz éve megvásárolt politikai osztály érdekei fontosabbak voltak a nemzeti érdeknél. A kormány ezzel a gazemberséggel elárulta Románia érdekeit” – olvasható az MRSZ közleményében, amely szerint ezzel Verespatak megmaradási esélyei jelentősen csökkentek.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 979
szavazógép
2018-07-03: Közélet - Nagy B. Sándor:

A legjobb társulat díja a Tamási Áron Színháznak

Több erdélyi díjat is átadtak a Magyar Színházak 30. Kisvárdai Fesztiváljának szombati zárógáláján, melyek közül idén is a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kapta az egyik legrangosabb elismerést: a legjobb társulatnak járó díjat.
2018-07-03: Belföld - :

Kedvezően véleményezett a különbizottság (Btk.-módosítás)

A korrupciós perekben gyakran előforduló hivatali visszaélés büntetőjogi alkalmazásának szűkítését javasolta tegnap a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításait előkészítő parlamenti különbizottság.