Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Honos népcsoporttá nyilvánítanák a székelyeket

2018. július 9., hétfő, Kitekintő

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki  ülésén elfogadta a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezésre összegyűlt aláírások ellenőrzéséről szóló jelentést. A kezdeményezést 1022-en támogatták érvényesen, a Magyar Tudományos Akadémia szerint viszont a székelység nem értelmezhető önálló nemzetiségként. A honos népcsoporttá nyilvánításról az Országgyűlés dönt.

  • A budapesti Országgyűlés dönt a székelyek honos népcsoporttá nyilvánításáról . MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
    A budapesti Országgyűlés dönt a székelyek honos népcsoporttá nyilvánításáról . MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A nemzetiségek jogairól szóló törvény értelmében nemzetiség minden olyan – Magyarország területén legalább egy évszázada honos – népcsoport, amely az állam lakossága köré­ben számszerű kisebbségben van, a lakosság többi részétől saját nyelve, kultúrája és hagyományai különböztetik meg, egyben olyan összetartozás-tudatról tesz bizonyságot, amely mind­ezek megőrzésére, történelmileg kialakult közösségeik érdekeinek kifejezésére és védelmére irányul. Jelenleg 13, az állam által elismert nemzetiség van: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.
A törvény szerint amennyiben további nemzetiség kíván bizonyságot tenni arról, hogy megfelel a feltételeknek, legalább ezer, magát ehhez a nemzetiséghez tartozónak valló, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán szavazati joggal rendelkező magyar választópolgár kezdeményezheti a nemzetiség Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítását. Ennek első lépéseként a kezdeményezők benyújtják a honos népcsoporttá nyilvánításra irányuló választópolgári kezdeményezést az NVB-hez, amely azt formai szempontok alapján elbírálja. Az NVB 2017. július 25-én hitelesítette a székelyek honos népcsoporttá nyilvánításáról szóló kezdeményezést, a határozat jogerőre emelkedése után a kezdeményezőknek 120 nap alatt ezer támogató aláírást kellett összegyűjteniük. Ezek hitelességét a Nemzeti Választási Iroda ellenőrizte, és az NVB csütörtöki ülésén megállapította, hogy a benyújtott aláírásokból 1022 hiteles.
Patyi András, az NVB elnöke az ülésen elmondta: az NVB a jogszabályi előírásnak megfelelően kikérte a népcsoporttá nyilvánításról a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) véleményét, és az akadémia álláspontja szerint a székelyek nem értelmezhetők önálló nemzetiségként. Az NVB az MTA véleményével és az össze­gyűlt aláírások számával felterjeszti a kérelmet az Országgyűléshez, amely dönt a honos népcsoporttá nyilvánításról.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 502
szavazógép
2018-07-09: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájó szívvel tudatjuk mindenkivel, aki ismerte és tisztelte, hogy
a csernátoni születésű kézdivásárhelyi
id. MIKE SÁNDOR
életének 77., házasságának 55. évében 2018. július 6-án hosszas betegség után csendesen elhunyt.
Temetése 2018. július 9-én 14 órai kezdettel lesz a kézdivásárhelyi római katolikus ravatalozóházból a helyi temetőben.
Részvétfogadás a temetés kezdete előtt egy órával.
A gyászoló család
10894
2018-07-09: Kitekintő - :

Magyarországon félmillióan támogatták (Minority SafePack kezdeményezés)

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elfogadta az őshonos európai kisebbségek jogainak európai uniós szintű védelmét sürgető Minority SafePack (kisebbségi biztonsági csomag) európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szóló jelentést, és igazolást állít ki arról, hogy több mint 527 ezer hiteles aláírás gyűlt össze.