Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Minority SafePack kezdeményezésMagyarországon félmillióan támogatták

2018. július 9., hétfő, Kitekintő

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elfogadta az őshonos európai kisebbségek jogainak európai uniós szintű védelmét sürgető Minority SafePack (kisebbségi biztonsági csomag) európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szóló jelentést, és igazolást állít ki arról, hogy több mint 527 ezer hiteles aláírás gyűlt össze.

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezést az RMDSZ indította el az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójával (FUEN) közösen. A kezdeményezők elismerik, hogy a kisebbségvédelem elsősorban a tagállamok hatásköre, de úgy vélik, hogy az EU-nak többet kell tennie a nemzeti kisebbségek védelméért, mint amennyit jelenleg tesz. Az aláírások gyűjtésére április 3-án éjfélig volt lehetőség. A kezdeményezés képviselői április 20-án adták le a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) az összegyűjtött aláírásos íveket és az elektronikusan gyűjtött aláírásokat.
Az aláírásokat az NVI ellenőrizte és megállapította, hogy a papíralapon és elektronikusan benyújtott 643 971 aláírásból 527 686 érvényes. Az ellenőrzés során kiderült, 46 ezer aláírás azért nem volt elfogadható, mert az aláíró egynél többször is aláírta a kezdeményezést, 50 ezer pedig azért, mert nem voltak teljeskörűen feltüntetve az aláíró személyes adatai. Az NVB a határozat jogerőre emelkedését követően igazolást állít ki a hiteles aláírások számáról, ezt megküldi a magyarországi kezdeményezőknek, akik továbbítják az Európai Bizottsághoz.
Az európai polgári kezdeményezést a Lisszaboni Szerződés hozta létre, s mint jogintézménynek, az a célja, hogy az Európai Unió polgárai is kezdeményezhessenek uniós jogalkotást az Európai Bizottságon keresztül. Ennek sikeréhez a brüsszeli testületnek el kell fogadnia, hogy a kezdeményezés uniós kompetenciába tartozik, ezt követően egy év áll rendelkezésre, hogy legalább hét uniós tagállamban összesen legalább egymillió aláírás gyűljön össze. Egy-egy tagállamban az adott ország európai parlamenti képviselői mandátumszáma hétszázötvenszeresének megfelelő aláírás kell hogy összegyűljön a kezdeményezés érvényességéhez, ez Magyarország esetében 15 750 szignót jelent.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 415
szavazógép
2018-07-09: Kitekintő - :

Honos népcsoporttá nyilvánítanák a székelyeket

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki  ülésén elfogadta a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezésre összegyűlt aláírások ellenőrzéséről szóló jelentést. A kezdeményezést 1022-en támogatták érvényesen, a Magyar Tudományos Akadémia szerint viszont a székelység nem értelmezhető önálló nemzetiségként. A honos népcsoporttá nyilvánításról az Országgyűlés dönt.
2018-07-09: Kitekintő - :

Újabb elfogatóparancs török katonák ellen

Újabb 346 jelenlegi vagy volt katona, köztük egy nyugállományú dandártábornok és 120 volt kadét ellen adtak ki elfogatóparancsot pénteken Törökország-szerte azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a 2016. júliusi puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal.