Vidékfejlesztés Indulnak az új pályázatok

2018. július 24., kedd, Gazdakör

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség július–szeptember folyamán több kiírást is tervez a vidékfejlesztési terv keretében, a teljes pályázható összeg közel 846 millió euró.

Talán a leginkább várt intézkedés a gazdaságok korszerűsítése, itt elég nagy összeg kerül kiírásra: összesen 303 millió euró. A növénytermesztő farmok korszerűsítése összetevőnél 79 millió euró lesz pályázható, ebből 26 millió euróért a hegyvidéki pályázók külön versenghetnek. Az idén az ügynökség vezetőinek nyilatkozata szerint az állattenyésztési ágazatnak szeretnének kedvezni, a teljes összeg 54 százalékát, összesen 165 millió eurót szánnak az állattenyésztő telepek építésére, korszerűsítésére. Ennél az összetevőnél is megosztják az összeget, 54 millió eurót a hegyvidékiek pályázatainak különítettek el, a fennmaradó 59 millió eurót a családi gazdaságok és a kisgazdaságok korszerűsítésére lehet lehívni.

Adrian Chesnoiu ügynökségi vezérigazgató nyilatkozata szerint feltétel, hogy a növénytermesztő és állattenyésztő össze­tevőnél csak olyan komplex pályázatokat lehet benyújtani, amelyek építkezést és felszerelés-vásárlást is magukban foglalnak. A vidékfejlesztési szakemberek szerint nagyon nagy lesz a versengés, és esélyesek csak azon pályázatok lesznek, amelyek elérik legalább a 80 pontot.

Az ügynökség még nem döntötte el hogy a kiírás első hónapjában a 85 vagy a 80 pont lesz a minőségi küszöb, ami azt jelenti hogy ennél nagyobb pontszámú pályázatokat lehet letenni, illetve feltölteni a számítógépes rendszerbe. Viszonylag nagyobb a keretösszeg a kisgazdaságok 15 000 eurós támogatásánál (6.3-as intézkedés), országszinten 51,5 millió euró. Felkerült az ügynökség honlapjára a végleges eligazító füzet, így a legkevesebb ötnapos kivárási (tanulmányozási) idő után indítják a pályázást. A szakemberek mostani információi szerint a kiírás első hónapjában 55 pont lesz a minőségi küszöb, majd minden hónapban 10 ponttal csökken.
Nagy összeg lesz pályázható az ugyancsak július végén, augusztus elején induló mezőgazdasági termékek feldolgozásának támogatásánál (4.2-es intézkedés), összesen 203 millió euró a kiírt keret. A mezőgazdasági infrastruktúra fejlesztése, öntözéses rendszerek korszerűsítése összetevőnél ugyancsak elég kerek összeg pályázható augusztustól vagy szeptembertől: 242 millió euró. Az év folyamán kiírásra kerül az 1.2-es intézkedés (Támogatás informálókampányok és bemutatók szervezésére) 13,4 millió euróval, valamint egy teljesen új intézkedés Támogatás a minőségi sémákban való részvételre 6,1 millió euróval. A Leader-csoportok is pályázhatnak még ebben az évben összesen 11,58 millió euróra a 19.3-as intézkedés (A Gal-csoportok közreműködésének előkészítése és gyakorlatba ültetése) keretében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1967
szavazógép
2018-07-24: Gazdakör - Bokor Gábor:

Székelyföldi összefogás

Székelyföld agrárközpontjává vált az elmúlt csütörtökön Zágon: a Mikes Kelemen Kulturális Központban tartotta alakuló ülését a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma. Az eseményen Kovászna, Hargita és Maros megye több mint hatvan gazdaszervezete és közbirtokossága képviseltette magát, jelen voltak a székely megyék tanácselnökei, önkormányzati vezetők. Magyarországot Tóth László csíkszeredai főkonzul és Lázár Zoltán külgazdasági attasé, valamint Magyarország bukaresti nagykövetségének agrár- és környezetgazdasági attaséja, Sándor Tibor László képviselte. Az esemény házigazdái Zágon polgármesteri hivatala és a Zágoni Gazdák Egyesülete voltak.
2018-07-24: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás
Az Erdélyi Művészeti Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 2. szám) ma 18 órától Paulovics László festő- és grafikusművész Visszatekintés (1960–2018) című kiállításának megnyitóján köszöntőt mond: Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere; Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója; Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. A kiállítást megnyitja Szepes Hédi művészettörténész, a kiállítás kurátora. Házigazda Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, a központ vezetője.