Mi, hol, mikor?

2018. július 24., kedd, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
Az Erdélyi Művészeti Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 2. szám) ma 18 órától Paulovics László festő- és grafikusművész Visszatekintés (1960–2018) című kiállításának megnyitóján köszöntőt mond: Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere; Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója; Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. A kiállítást megnyitja Szepes Hédi művészettörténész, a kiállítás kurátora. Házigazda Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, a központ vezetője.

Fürdőépítő kaláka Zabolán
18 éves a Fürdő- és közösségépítő kaláka mozgalom, ez alkalommal a zabolai Csipkés területén található forrásra új fürdő építését tervezik a helyi lakosokkal együtt. A július 25. és augusztus 5. között megvalósuló táborban közösségi összefogással, kalákaformában elvégzendő munka során egy bárki számára szabadon használható fürdőt és közösségi helyet hoznak létre a természetvédelemmel összhangban.

Tusványosi esti programok
Ma a tusványosi Nagyszínpadon 20 órától fellép Maszkura és a Tücsökraj, majd Székely Legendárium rajzfilmvetítés lesz, 22 órától pedig Rúzsa Magdi-koncert; szerdán 20 órától Honeybeast, Székely Legendárium rajzfilmvetítés, 22 órától Tankcsapda.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.45-től Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018) magyar szinkronnal; 16.45-től Maria by Callas (francia dokumentumfilm, 113 perc, 2017) román felirattal; 19 órától Budapest Noir (magyar krimidráma, 95 perc, 2017);  19 órától Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018) román felirattal; 21 órától A védelmező 2. (amerikai akciófilm, 120 perc, 2018) román felirattal; 21 órától A hely (olasz filmdráma, 105 perc, 2017) román felirattal.
Pénztárnyitvatartás és telefonos helyfoglalás 15 órától, telefon: 0787 526 102. Részletek: http://www.arta.cityplex.ro/hu.

Előadás
Nógrádi György magyarországi biztonságpolitikai szakértő Puskás Bálint meghívására a Háromszéki Kereszténydemokrata Baráti Kör szervezésében előadást tart július 26-án, csütörtökön 18 órától a belvárosi református templomban. Az előadás témája: Amerikai Egyesült Államok –  Európai Unió – Oroszország – valamint ezek és Magyarország kapcsolatai. A belépés díjtalan.

Hitvilág
Főegyházmegyei gyűjtés az árvízkárosultak megsegítésére. A június végi és július eleji esőzések nagy károkat okoztak az egész országban. Az áradás által legsúlyosabban érintett Kovászna megyei Bácsteleken és Márkosréten közel 60 háztartás mellett az iskolát és kultúrotthont is elárasztotta a víz, közel száz személyt kellett kimenekíteni, állatokat védett helyre terelni. És sokan mások vannak hasonló helyzetben szerte az országban. Ezért a főegyházmegyei Caritas gyűjtést kezdeményezett az árvízkárosultak megsegítése, az épületek felújítása érdekében. Az árvízkárosultakkal való együttérzés kifejezéseképpen, Jakubinyi György érsek felhívására július 29-én, vasárnap a templomi adományokat a katolikus templomokban erre a célra ajánlják fel.

Terápiás program szenvedélybetegeknek
A Bonus Pastor Alapítvány augusztus 27.–szeptember 7. között kéthetes rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak Magyarózdon a Terápiás Otthonban. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni augusztus 21-ig lehet a 0265 254 460-as telefonszámon.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Farmacom (telefon: 0267 317 318, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
Ivóvíz. A Közüzemek Rt. ma 8–14 óráig javítás miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Kézdivásárhelyen a Budai Nagy Antal és a Kanta utcában; szerdán 8–14 óráig Kézdiszentléleken. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
Áramszünet. Gelencén ma 8–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
Mofettások találkozója. Kovásznán és Hatolykán tartják a III. háromszéki nyilvános kerekasztal-megbeszélést, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Szentkatolna község önkormányzata és a Magyarországi Mofettával és Szén-dioxid-terápiával az Egészségért Nemzetközi Egyesület közös fórumát. Ma 13 órakor Kovásznán Gyerő József polgármester fogadja a magyarországi küldöttséget, a turisztikai információs irodában Csáky Csaba docens, egyesületi elnök mond beszédet, és megnyitja a gyermekek mofetta témájú rajz- és amatőrfotó-kiállítását. Felkeresik a helyi magánmofettákat, elhangzik Török Sándor nyugalmazott kardiológus főorvos előadása, majd meglátogatják a Montana Gyógyszálló kezelőközpontját és a székelypetőfalvi fortyogót. Szerdán 10 órakor a házigazda Tusa Levente, Szentkatolna község polgármestere a hatolykai gyógyfürdőben nyitja meg az értekezletet.
Díszítőművészet. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
Mozgásművészet. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774. Infó: facebook@liveartdancestudio.
Torna. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
Támogatócsoport. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőség) és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonon lehet.
Asztaliteniszklub. A sepsi­szentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
Vöröskereszt. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden kedden 9–12 óráig vérnyomás-, vércukorszint- és koleszterinszint-mérést végez a székházban (Sepsiszentgyörgy, Kós Károly út 7. szám).
Anna-napi bál az Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület szervezésében július 29-én, vasárnap 18 órától a sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1745
szavazógép
2018-07-24: Gazdakör - Incze Péter:

Indulnak az új pályázatok (Vidékfejlesztés )

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség július–szeptember folyamán több kiírást is tervez a vidékfejlesztési terv keretében, a teljes pályázható összeg közel 846 millió euró.
2018-07-24: Életmód - Nagy B. Sándor:

Veszteségekről és ajándékokról (Beszélgetés Singer Magdolnával)

A közelmúltban gyászcsoportvezetői képzést, és Újrakezdéseink, felállásaink az életben címmel nagy közönségsikert arató nyilvános előadást is tartott Sepsiszentgyörgyön Singer Magdolna budapesti író, tréner, újságíró, mentálhigiénés szakember, hospice- és gyásztanácsadó, a gyászolókat segítő Napfogyatkozás Egyesület elnöke. Ez alkalommal beszélgettünk vele.