Kézdimartonfalva jeles szülöttje: Kalabér László

2008. július 31., csütörtök, Faluvilág

Szászrégenben elhunyt Kalabér László gyógyszerész, ornitológus és madártojás-szakértő, aki 1937. február 13-án látta meg a napvilágot Kézdimartonfalván. Középiskolai tanulmányait a brassói Római Katolikus Fiú-főgimnáziumban végezte, majd a marosvásárhelyi Gyógyszerészasszisztensi Főiskolán szerzett diplomát. Tanulmányai elvégzése után Szászrégenbe kapott kinevezést, és a kórház gyógyszertárában dolgozott nyugdíjba vonulásáig. Gyógyszerészi elfoglaltsága mellett a természet megfigyelésére fordította szabad idejét. Figyelemre méltó eredményeket ért el az ornitológiában és a környezetvédelem terén végzett kutatásaiban. Számos neves szakember elismerését érdemelte ki. Nemzetközi konferenciákat rendezett Szászrégenben, főleg az ornitológia terén, és sok külföldi értekezleten vett részt szakmai dolgozataival.

1997-ben megjelentetett önéletrajzi könyvében (Kézdimartonfalvától Új-Zélandig a madarak nyomában) ezeket írja: ,,Isten megsegített, mert hittem és hiszek benne, hisz bejártam a nagyvilág tetemes részét. Megismerkedhettem öreg Európánk majdnem minden országá­val, és azok természeti különlegességeivel, értékeivel, de betekintést nyertem egyes kontinensek, mint például Amerika, Ausztrália, valamint Új-Zéland és a Sarkok élővilágába is. Útjaimat elsősorban a Soros Alapítvány tette lehetővé, hogy képviselhettem hazámat, népemet és a hazai biológiát a legfontosabb tudományos összejöveteleken."

Kalabér László madártani megfigyelései mellett 1970-től a madarak tojásának gyűjtésével is foglalkozott. Sikerült létrehoznia egy felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt, amely Románia költőmadarai tojásainak nagy részét tartalmazza, és az ország egyik legteljesebb gyűjteménye. Közel kétszáz tanulmánya jelent meg itthon és külföldön. Tagja volt a hazai, magyar, belga, svéd és kanadai ornitológiai társaságoknak. Tevékenysége által hozzájárult Szászrégen hírnevének növeléséhez, amiért a város díszpolgárává avatták. Több mint száz darabból álló tojásgyűjteményét a Kalabér család megbízható és biztos kezekbe adná. A Kézdimárkosfalváért Egyesület örömmel lenne a gyűjtemény gazdája, természetesen itthon, a szülőfaluban, ha megtalálná hozzá a szükséges pénzforrást. Kalabér László utoljára 1997-ben járt szülőfalujában és Kézdiszéken, amikor önéletrajzi regényét dedikálta (felvételünk). Szülőfaluja meg szeretné őrizni emlékezetét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1784
szavazógép
2008-07-31: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Pityókát ott is, ahol eddig nem termeltek! (A burgonya világéve — nemzetközi burgonyakutató-konferencia)

Csak a szakember véleménye lehet irányadó!
A mezőgazdasági minisztérium, a Brassói Burgonyakutató Intézet, nemkülönben a Világbank küldöttsége úgy látta jónak, hogy azt az ajánlatot, amit a burgonyatermesztés szempontjából Közép-Kelet-Európa e vidéke, Románia tud felmutatni, a Barcaságon és az alsó-háromszéki Szépmezőn kell megnézni. A burgonya világévének egyik rendezvényére azon a területen került sor, ahol az a magas sikértartalmú háromszéki búza terem, amely az elismerés aranyérmét kapta a Triesztben megrendezett millenniumi kiállításon 1896-ban. Akkor a búza, most az elit és első szaporulatú magkrumpli érdemelte ki a legmagasabb elismerést.
2008-07-31: Közélet - Farcádi Botond:

Parázs viták az első tanácsülésen (Átvizsgálják a megye tulajdonában levő ingatlanok helyzetét)

Több határozattervezet kapcsán is heves vita bontakozott ki a Kovászna Megyei Tanács tegnapi ülésén, az önkormányzati képviselők közel harminc napirendi pontot tárgyaltak meg és fogadtak el. Joós Ştefan függetlenként mandátumot nyert, majd a Román Szövetség frakciójához csatlakozott tanácstag ünnepélyes eskütételével kezdődött az új felállású önkormányzat megalakulása utáni első ülés — melyen jelen volt Németh Csaba és Szabó Ilona szenátor, Márton Árpád és Petre Străchinaru képviselő —, de már a napirend elfogadása kisebb vitát kavart.