Átvizsgálják a megye tulajdonában levő ingatlanok helyzetétParázs viták az első tanácsülésen

2008. július 31., csütörtök, Közélet

Több határozattervezet kapcsán is heves vita bontakozott ki a Kovászna Megyei Tanács tegnapi ülésén, az önkormányzati képviselők közel harminc napirendi pontot tárgyaltak meg és fogadtak el. Joós Ştefan függetlenként mandátumot nyert, majd a Román Szövetség frakciójához csatlakozott tanácstag ünnepélyes eskütételével kezdődött az új felállású önkormányzat megalakulása utáni első ülés — melyen jelen volt Németh Csaba és Szabó Ilona szenátor, Márton Árpád és Petre Străchinaru képviselő —, de már a napirend elfogadása kisebb vitát kavart.

A Magyar Polgári Párt frakciója ugyanis kérte, hogy vegyék le a napirendről azt a határozattervezetet, amely egy bizottság létrehozásáról rendelkezett, melynek a feladata a Kovászna megye magántulajdonában, a megyei tanács vagyonkezelésében levő Sajtó utcai ingatlan — a Háromszék és a Cuvântul Nou napilapok székháza — további felhasználására vonatkozó javaslatok kidolgozása. Új napirendi pontként került be továbbá a Szociális Gondozási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság kérése, amely az intézmény székházproblémáinak megoldására vonatkozott.

A leghevesebb vitát a Sajtó utcai ingatlan sorsa váltotta ki. Bodó Lajos RMDSZ-es tanácstag, a határozat kezdeményezője szerint a bizottság létrehozása azért szükséges, hogy megvizsgálják, miként lehetne jobban értékesíteni a tanács vagyonkezelésében levő épületet, hiszen az önkormányzat is székházgondokkal küszködik, bért fizet az irodahelyiségekért, ráadásul más kereskedelmi egységek is érdekeltek a Sajtó utcai ingatlan bérlésében. Gazda József MPP-s önkormányzati képviselő felháborodását fejezte ki a tervezet kapcsán, hangsúlyozva: a kultúra nem lehet profitorientált ügy, nem szabad összetéveszteni a helyi lapok helyzetét más jellegű gazdasági vállalkozásokéval.

Gazda hozzátette: az ingatlan 2005-ben került a megyei tanács vagyonkezelésébe, addig azonban a bérlők rengeteg pénzt fektettek modernizálásába, fenntartásába. Szerinte a sajtó függetlenségét, a véleménynyilvánítás szabadságát úgy szolgálná az önkormányzat, ha lehetővé tenné, hogy a bérlő megvásárolja az ingatlan egy részét.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke elmondta: más cégek is érdeklődnek az ingatlan iránt, így az Observatorul de Covasna lap, valamint egy udvarhelyi vállalkozás, amely új helyi lapot akar indítani. Hozzátette: a problémának ez csak az egyik oldala, hiszen meg kell oldani a gyermekjogvédelmi igazgatóság székházgondjait is. Vass Mária, az intézmény vezetője elmondta: jelenleg több irodahelyiséget kénytelenek bérelni a város különböző pontjain, összesen több mint ötszáz alkalmazottjuk van, ezért kellene székházat találni az igazgatóságnak. A kérdéshez többen hozzászóltak: Sabin Calinic tanácstag szerint az önkormányzat érdeke, hogy megfelelően használja ki a vagyonkezelésben levő ingatlanokat, Tulit Attila pedig kifejtette: az önkormányzatnak a helyi vállalkozókat kell előnyben részesítenie. Javasolta továbbá, hogy vegyék le a napirendről a kérdést, és dolgozzanak ki új tervezetet a következő tanácsülésre, amelyben pontosan rögzítik a gyermekjogvédelmi igazgatóság problémáját, és nem a Sajtó utcai ingatlan piaci áron történő értékesítése lesz a bizottság feladata. Fazakas Tibor MPP-s tanácstag szerint a határozat hátterében az áll, hogy ,,bizonyos politikai erők" neheztelnek a Háromszékre, és abban próbálják gátolni, hogy semlegességét megőrizze.

Tamás Sándor elnök javaslatára végül módosították a határozatot: címéből törölték a hatékony felhasználás kifejezést, ugyanakkor a bizottság feladata lesz nem csak a Sajtó utcai épület további felhasználására, hanem valamennyi, a megyei tanács vagyonkezelésében levő ingatlanra javaslatokat kidolgozni. A tervezet szövegébe bekerült, hogy a bizottság a megyei tanács vagyonkezelési osztályával közösen vizsgálja meg a helyzetet. A tanácstagok végül megválasztották a bizottság tagjait. Az öttagú testületbe az MPP nem jelölt képviselőt, Tulit Attila szerint ugyanis a határozat indoklásában benne maradt az ingatlan piaci áron történő értékesítésére vonatkozó kitétel. Az RMDSZ Bodó Lajost, Bagoly Miklóst, Farkas Györgyöt javasolta a bizottságba, a románok pedig Aurel Botét és Joós Ştefant.

Kérjük olvasóinkat, pártállástól függetlenül szóljanak hozzá tudósításunkhoz. Nyílttér rovatunk rendelkezésükre áll. (Szerk.)

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?








eredmények
szavazatok száma 1783
szavazógép
2008-07-31: Faluvilág - Iochom István:

Kézdimartonfalva jeles szülöttje: Kalabér László

Szászrégenben elhunyt Kalabér László gyógyszerész, ornitológus és madártojás-szakértő, aki 1937. február 13-án látta meg a napvilágot Kézdimartonfalván. Középiskolai tanulmányait a brassói Római Katolikus Fiú-főgimnáziumban végezte, majd a marosvásárhelyi Gyógyszerészasszisztensi Főiskolán szerzett diplomát. Tanulmányai elvégzése után Szászrégenbe kapott kinevezést, és a kórház gyógyszertárában dolgozott nyugdíjba vonulásáig. Gyógyszerészi elfoglaltsága mellett a természet megfigyelésére fordította szabad idejét. Figyelemre méltó eredményeket ért el az ornitológiában és a környezetvédelem terén végzett kutatásaiban. Számos neves szakember elismerését érdemelte ki. Nemzetközi konferenciákat rendezett Szászrégenben, főleg az ornitológia terén, és sok külföldi értekezleten vett részt szakmai dolgozataival.
2008-07-31: Közélet - Farkas Réka:

Székelyföldi együttműködés — találkoznak a városok vezetői

Pénteken Csíkszeredában találkoznak a Székelyföld két megyéje, Kovászna és Hargita megyei jogú városainak polgármesterei és megyeitanács-elnökei. A házigazda, Ráduly Róbert Csíkszereda városünnepe alkalmából hívta meg az önkormányzati vezetőket, és szeretné, ha sikerülne lefektetni az eljövendő együttműködés alapjait. Jelen lesz Gyergyó­szentmiklós és Kézdivásárhely MPP-s polgármestere, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es elöljárója. Székelyudvarhelyről Bunta Levente nem lehet ott, de az alpolgármester, a zöldek színeiben megválasztott Zilahi Imre részt vesz a tanácskozáson, és helyettese képviseli Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt is. Bunta és Borboly az RMDSZ-elnökök kolozsvári tanácskozása miatt kénytelen hiányozni — mondta el Ráduly Róbert.