Költségvetés-kiigazítás Van pénze a kormánynak

2018. augusztus 3., péntek, Belföld

Nőttek az állam bevételei, az év végéig minden nyugdíj és munkabér kifizetésére van pénz, és emellett a felvállalt beruházásokra, az egészségügy, az oktatás, a mezőgazdaság, a vállalkozók, az elmaradt vidékek és a fiatalok támogatására is jut majd – jelentette be tegnap Viorica Dăncilă kormányfő, aki mindjárt az elején leszögezte, hogy Románia tartani tudja az Európai Unió elvárása szerint vállalt, 3 százalék alatti hiánycélt.

A miniszterelnök leszögezte: pozitív költségvetés-kiigazításra készül a kormány. Viorica Dăncilă elmondta: 2018 első hét hónapjában közel 6 milliárd lejjel nőttek az állami bevételek, ez ötször nagyobb összeg, mint amennyi tavaly ilyenkor volt. A belső nemzeti össztermék (PIB) ugyanebben az időszakban 945 milliárd lejjel nőtt, ez 37 milliárd lejjel több, mint amennyit az év elején terveztek. Jelenleg az államháztartási hiány a PIB 1,3 százaléka, ami kényelmes mozgásteret biztosít az év végi 2,97 százalékhoz.

A nyugdíjakra 850 millió lejt meghaladó összeget szánnak (itt a különböző kategóriák közötti egyenetlenségek kiküszöbölése is cél), az egészségügynek 891 milliónál többet adnak (főként inkubátorokra és más korszerű készülékekre), az oktatási tárca 178 millió lejt kap (ösztöndíjakra és néhány megkezdett beruházásra), a mezőgazdaság 185 milliót (a sertéspestis leküzdésére, kártalanításokra, öntözőrendszerekre, gázolaj-támogatásra), az önkormányzatoknak összesen 1,1 milliárd lejt juttatnak majd (bevételeik tavalyi szinten való tartására és a diákok étkeztetésére), és külön 300 milliót infrastrukturális beruházásokra (víz- és szennyvízhálózatokra, megyei és községi utakra). A szállítási tárca is kap 170 millió lejt (néhány út és híd javítására, illetve építésére és repülőszimulátorra), 29 milliót pedig a magánszférával közös állami projektek előkészítésére fordítanak. A belügyminisztérium 366 millió lejjel többet költhet a csendőrség és a rendőrség felszerelésére és közel 8000 új munkahelyre, és 230 millió lejt különítenek el a roncskocsiprogramra (amellyel év végéig 50 000 autót vonnak ki a forgalomból, kétszer annyit, mint 2017-ben), illetve a régi háztartási gépek lecserélésére.

Állami támogatásokra – 3 millió eurónál nagyobb értékű beruházásokra, tanulmányi hitelekre és a szállítóvállalatok gázolajilletékeinek megtérítésére – 250 millió lejt, különböző programokra – start-up cégekre, filmgyártásra, bölcsődék, óvodák, szolgálati lakások és öregotthonok építésére, magas munkanélküliségű térségekben történő munkahelyteremtésre, a fiatalok megtakarításainak ösztönzésére – 1,8 milliárd lejt, kisebb beruházásokra – informatikai rendszerek és vámhivatalok korszerűsítésére – pedig 278 millió lejt fognak kiutalni.

A kormányfő közölte, hogy azoktól az intézményektől vesznek el 10 millió lejnél nagyobb összegeket, amelyek eddig nem költötték el a rendelkezésükre álló pénzt. Ezeket nem sorolta fel, de a kormány honlapján közzétették a listát

Eszerint a tervezettnél kevesebb pénzből gazdálkodhat a gazdasági, az energetikai, a fejlesztési, a külügyi, a turisztikai, a környezetvédelmi, a víz- és erdőügyi, valamint a kutatási tárca, az ifjúsági és sportminisztérium, továbbá az államelnöki hivatal és négy titkosszolgálat: a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a külügyi hírszerzés (SIE), a különleges távközlési szolgálat (STS) és az őrző-védő szolgálat (SPP).

Viorica Dăncilă szerint az első félévi költségvetés-végrehajtás azt bizonyítja, hogy a kormány kellő figyelmet fordít a beruházásokra, az európai alapok lehívására, és tiszteletben tartja a lakosság jövedelmek növekedésére vonatkozó ígéreteit. „A közberuházások 2018 első fél évében 9,1 milliárd lejre emelkedtek, míg 2017 ugyanezen periódusában 6 milliárd lej volt ez az összeg, tehát közel 50 százalékos a bővülés. Arról is beszámolt, hogy az év első hat hónapjában 6,9 milliárd lej folyt be európai alapokból, ami 22,8 százalékkal több, mint a tavalyi esztendő első fél évében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1534
szavazógép
2018-08-03: Világfigyelő - :

Vizsgálat a Wizz Air és a Ryanair ellen

Fogyasztóvédelmi eljárást indított a Wizz Air ellen a budapesti kormányhivatal – közölte a Miniszterelnökség. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár közös közleményben azt írta, elfogadhatatlannak tartják a magyar hátterű légitársaság „utasok tucatjainak nyaralását tönkretevő gyakorlatát”, és különösen felháborítónak azt, ahogy a légitársaság a saját hibájából előállt helyzetet kezeli, a tájékoztatás minimumát sem biztosítva az általa megkárosított utasoknak.
2018-08-03: Belföld - :

Elégedettebbek, de borúlátóbbak az erdélyi magyarok a románoknál

Románia teljes lakosságához képest több vonatkozásban is elégedettebbek helyzetükkel az erdélyi magyarok, az ország jövőjét illetően azonban pesszimistábbak a többségnél – egyebek között ez derült ki abból az RMDSZ által rendelt közvélemény-kutatásból, amelynek az eredményeit tegnap ismertette Kolozsváron Barna Gergő és Kiss Tamás szociológus, illetve Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.