Elégedettebbek, de borúlátóbbak az erdélyi magyarok a románoknál

2018. augusztus 3., péntek, Belföld

Románia teljes lakosságához képest több vonatkozásban is elégedettebbek helyzetükkel az erdélyi magyarok, az ország jövőjét illetően azonban pesszimistábbak a többségnél – egyebek között ez derült ki abból az RMDSZ által rendelt közvélemény-kutatásból, amelynek az eredményeit tegnap ismertette Kolozsváron Barna Gergő és Kiss Tamás szociológus, illetve Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

A sajtótájékoztatóról a Maszol.ro hírportál közölt átfogó, grafikonokkal is illusztrált beszámolót. A 2017. december 9-e és 2018. január 12-e között végzett nagymintás – 1636 magyar és 1433 román nyelvű kérdőíven alapuló – kutatás három célcsoportra, az erdélyi magyarokra, az erdélyi románokra és az ország teljes lakosságára összpontosítva hasonlította össze a különböző kérdésekre adott válaszokat.

Az erdélyi magyarok a többségi lakosságnál nagyobb arányban gondolják úgy, hogy csökkenni fog a demokrácia szintje és az életszínvonal, de nőni fog a korrupció és a kivándorlás mértéke. Az elvándorlás  erősödését például a teljes lakosság 51 százaléka és a magyarok 75 százaléka valószínűsíti.

Jelenlegi életszínvonala tekintetében azonban a magyar válaszadók 53 százaléka vallotta magát elégedettnek, miközben az országos átlag csak 41 százalék.

Iskolázottságukkal, egészségi állapotukkal és munkahelyükkel is elégedettebben nyilatkoztak a többségnél a magyar válaszadók.

A románoknál nagyobb arányban (83 százalék az 59-hez képest) utasítják el az erdélyi magyarok a nem európai bevándorlókat, és a többségnél kisebb arányban (37 százalék az 55-höz képest) bíznak az Európai Unióban. Barna Gergő ez utóbbi adatot azzal magyarázta, hogy a csatlakozás nem váltotta be a hozzá fűzött gazdasági reményeket, az unió nem vállalja fel az elvárt szinten a kisebbségi ügyeket, de a magyar kormány Brüsszel-ellenes üzenetei is befolyásolhatják az eredményt.

A felmérés szerint hatalmas változás ment végbe az utóbbi másfél évtizedben az erdélyi magyarok médiafogyasztási szokásai terén: míg korábban a magyar nyelvű tévéműsorokat 25 százalékuk követte, ez az arány mára 75 százalékra emelkedett, a román nyelvű műsorok nézettsége pedig 50-ről 10 százalékra csökkent körükben.

A kutatás – számos más szociológiai mutató mellett – az erdélyi magyarok politikai opcióira is kitért, amelyben nem sok változást mutatott ki 2010-hez képest: ha most rendeznének országos választást, az erdélyi magyarok 51 százaléka járulna az urnákhoz, 89 százalékuk az RMDSZ-re, 4 százalékuk az Erdélyi Magyar Néppártra, 3 százalékuk pedig a Magyar Polgári Pártra szavazna.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 902
szavazógép
2018-08-03: Belföld - :

Van pénze a kormánynak (Költségvetés-kiigazítás )

Nőttek az állam bevételei, az év végéig minden nyugdíj és munkabér kifizetésére van pénz, és emellett a felvállalt beruházásokra, az egészségügy, az oktatás, a mezőgazdaság, a vállalkozók, az elmaradt vidékek és a fiatalok támogatására is jut majd – jelentette be tegnap Viorica Dăncilă kormányfő, aki mindjárt az elején leszögezte, hogy Románia tartani tudja az Európai Unió elvárása szerint vállalt, 3 százalék alatti hiánycélt.
2018-08-04: Életutak - :

Elhunyt Egyed Péter

Hatvannégy éves korában elhunyt Egyed Péter kolozsvári filozófus, költő, író és kritikus, aki a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) oktatója és az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság lapjának felelős szerkesztője volt.