Hírsaláta

2018. augusztus 3., péntek, Belföld

A MŰVÉSZEK IS TILTAKOZNAK. Több mint 300 rendező, színész, producer, forgatókönyvíró és vizuális művész írta már alá azt az online petíciót, amely a kulturális finanszírozásról döntő bizottságok összetételén változtató sürgősségi kormányrendelet visszavonását kéri.

  • Fotó: Gandul
    Fotó: Gandul

A július 19-én elfogadott rendelet értelmében ugyanis a kulturális, illetve külön a filmes projektek állami támogatásáról döntő bizottságoknak a független szakemberek mellett tagja kell hogy legyen egy, a kulturális minisztérium által kijelölt személy is. Ezt az alírók – köztük több, nemzetközi szinten is elismert művész – a kultúra politikai befolyásolására irányuló törekvésnek érzik, ezért a sürgősségi kormányrendelet visszavonását kérik a szenátus és a képviselőház kulturális bizottságaihoz címzett petíciójukban. „A Nemzeti Kulturális Alap és a filmalap szakbizottságai legtöbbször három személyből állnak, így a minisztérium által kinevezett külső személy közvetlen hatással lesz az eredményre és a döntés politikai függetlenségét veszélyezteti” – írják. (Maszol)

ÖLT AZ ESŐ. Saját udvarán vesztette életét kedden egy 70 éves asszony a Hunyad megyei Baszarabásza faluban, miután egy hirtelen lezúduló zivatar áradást okozott a településen, több gazdaságot elöntve. Az asszony az állatait próbálta menteni, de őt is elsodorta a víz. A nagy mennyiségű csapadék  nem csupán a környéken okozott gondokat: az egyfolytában 11 napig tartó viharriadóban – amely az ország nagyobb részét érintette – lezúduló felhőszakadások miatt tömérdek helyen volt szükség a katasztrófavédelem beavatkozására, az embereket ért anyagi károk pedig talán évek múltán sem heverhetők ki egészen. (Agerpres)

MAGYAR TURISTA SÉRÜLT. A fején sérült, eszméletét vesztett 50 éves nőt szállítottak le kedden a Fogarasi-havasokból. A magyar állampolgárságú turista a Bâlea-tó és a Capra-nyereg közötti, több mint 2000 méter magasan vezető ösvényen szenvedett balesetet (kicsúszott az ösvényről), ám a Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMURD) marosvásárhelyi helikoptere a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudta megközelíteni, ezért a hegy lábánál várta meg, ahová a hegyimentők gépkocsival vitték le. (Ştiri de Sibiu)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 902
szavazógép
2018-08-04: Életutak - :

Elhunyt Egyed Péter

Hatvannégy éves korában elhunyt Egyed Péter kolozsvári filozófus, költő, író és kritikus, aki a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) oktatója és az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság lapjának felelős szerkesztője volt.
2018-08-03: Belföld - :

Nincs elég tankönyvíró

Az oktatási minisztérium ősszel létrehoz egy bizottságot, amelynek az lesz a feladata, hogy minél több tanárt kiképezzen a tankönyvek megírására, mert jelenleg nincs elég tankönyvíró – jelentette ki tegnap Valentin Popa tanügyminiszter féléves tevékenységi mérlegének bemutatásán.