Elhunyt Egyed Péter

2018. augusztus 4., szombat, Életutak

Hatvannégy éves korában elhunyt Egyed Péter kolozsvári filozófus, költő, író és kritikus, aki a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) oktatója és az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság lapjának felelős szerkesztője volt.

Egyed Péter Kolozsváron született 1954-ben, szülővárosában érettségizett, majd a BBTE filozófia szakán szerzett diplomát. Tanított Temesváron, a Kriterion Könyvkiadó szerkesztője volt. 1973 óta közölt verset, kritikát, tanulmányt, először többnyire az Echinoxban és a Korunkban.

A parton lovashajnal című Forrás-kötetének tanúsága szerint líráját erős filozófiai hajlam, az emberi létkérdések és a konkrét ittlét problémáinak párhuzamos láttatása jellemzi. Bírálatai, tanulmányai a filozófia közösségi funkciója iránti érzékenységet és határozott kritikai magatartást tükröznek.

Egyed Péter Arany János-jutalomban és Méhes György-díjban is részesült, 2015-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 513
szavazógép
2018-08-03: Belföld - :

Elégedettebbek, de borúlátóbbak az erdélyi magyarok a románoknál

Románia teljes lakosságához képest több vonatkozásban is elégedettebbek helyzetükkel az erdélyi magyarok, az ország jövőjét illetően azonban pesszimistábbak a többségnél – egyebek között ez derült ki abból az RMDSZ által rendelt közvélemény-kutatásból, amelynek az eredményeit tegnap ismertette Kolozsváron Barna Gergő és Kiss Tamás szociológus, illetve Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.
2018-08-03: Belföld - :

Hírsaláta

A MŰVÉSZEK IS TILTAKOZNAK. Több mint 300 rendező, színész, producer, forgatókönyvíró és vizuális művész írta már alá azt az online petíciót, amely a kulturális finanszírozásról döntő bizottságok összetételén változtató sürgősségi kormányrendelet visszavonását kéri.