Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Budapestre költözik a Székely Nemzeti Múzeum

2018. augusztus 11., szombat, Közélet

Mikor bizonyossá vált, hogy van finanszírozás a Székely Nemzeti Múzeum felújítására, az intézmény vezetősége azon kezdett gondolkodni: jó volna, ha a múzeum anyaga nem raktárakba kerülne az építkezés idejére, hanem egy-egy reprezentatív gyűjteményt megmutatnának a nagyvilágnak. Így kezdtek egyeztetni arról, hogy idén nyáron elsőként a budapesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia kiállítótermeiben mutassák be a képzőművészeti gyűjtemény egy részét. Az épület felújításának elkezdése bizonytalan, de a Pantheon című kiállítás augusztus 22-én megnyílik.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Erdély egyik legsokszínűbb magyar vonatkozású, klasszikus és modern képzőművészeti gyűjteménye található a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban, ezért esett elsőként a megmutatható anyagok közül a választás a festményekre – mondta el érdeklődésünkre Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója.

Az anyag egy részét ismerheti ugyan a magyarországi közönség, hiszen a nagy klasszikusok – Barabás Miklós, Gyárfás Jenő, Mattis-Teutsch János, Cziffer Sándor stb. – számos alkotása megtalálható az anyaországi galériákban, de sok olyan erdélyi, kevésbé ismert, ám kitűnő képzőművész – hogy csak Nagy Albertet, Nagy Imrét, Plugor Sándort, Baász Imrét, Jecza Pétert említsük – műveivel rendelkezik a Székely Nemzeti Múzeum, amelyeket feltétlenül meg kell mutatni.

Nem utolsó- sorban azért is, hogy mindenki számára bizonyossá váljék: az anyaországiság, az erdélyiség csak tartalmatlan kifejezés, hiszen a magyar kultúra egy és oszthatatlan – magyarázta az intézményvezető.

Vargha Mihály kiemelte azt is, a Székely Nemzeti Múzeum száznegyven éves történetében először fordul elő, hogy közel száz műtárgyát (a festmények mellett a székely címertől Kós Károly rajzain át Székelyföldet és a múzeumot bemutató számos más tárgyig) állítja ki egyszerre a székhelyen kívül – és fontos az is, hogy ez éppen az anyaország fővárosában történik, az erdélyi múzeumok ugyanis inkább befogadó szerepet töltenek be, semmint ők maguk kirukkoljanak sok esetben egyedi gyűjteményeikkel – a Székely Nemzeti Múzeum időpontban bizonytalan, de jogilag bizonyos felújítása jó alkalmat teremt ezen is változtatni.

Jövőben egy másik fontos gyűjteményt, a múzeumnak az 1848–49-es forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos ereklyéit – köztük a Gábor Áron által öntött rézágyúk egyetlen megmaradt darabját – szándékszik ugyancsak Magyarországon bemutatni az intézmény, erre a budapesti Hadtörténeti Múzeum meghívása szolgáltathatja az alkalmat.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 465
szavazógép
2018-08-11: Máról holnapra - Nagy D. István:

Várjunk a pezsgővel

Bárcsak teljességében oszthatnánk egyesek optimizmusát a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium helyzete ügyében, és bárcsak már az ünnepi ital behűtésén kellene gondolkodnunk a lassan hároméves kálváriát megélő tanintézet jövőjét illetően. Félreértés ne essék, mindenképp jó hír a kánikula hozta aléltság közepette megjelent – fél éve emlegetett – miniszteri rendelet, amely újraalapítja a tavaly felszámolt iskolát. A derűlátáshoz viszont kevés ez – pontosan az elmúlt három év történései tükrében.
2018-08-11: Közélet - Váry O. Péter:

Dolgozzon, ne csak politizáljon (Az RMDSZ válaszol Kulcsár-Terza Józsefnek)

Konkrét megbízatással ruházta fel Kovászna Megye Tanácsának RMDSZ-frakciója Kulcsár-Terza Józsefet, miután az RMDSZ színeiben megválasztott MPP-s parlamenti képviselő – a megyei tanács RMDSZ-frakciója szerint oktalanul – bírálta a háromszéki vezető testületet: azzal bízták meg, Bukarestben intézkedjék medveügyben.