Várjunk a pezsgővel

2018. augusztus 11., szombat, Máról holnapra
Nagy D. István

Bárcsak teljességében oszthatnánk egyesek optimizmusát a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium helyzete ügyében, és bárcsak már az ünnepi ital behűtésén kellene gondolkodnunk a lassan hároméves kálváriát megélő tanintézet jövőjét illetően. Félreértés ne essék, mindenképp jó hír a kánikula hozta aléltság közepette megjelent – fél éve emlegetett – miniszteri rendelet, amely újraalapítja a tavaly felszámolt iskolát. A derűlátáshoz viszont kevés ez – pontosan az elmúlt három év történései tükrében.

Hiszen emlékezzünk csak: az iskola helyzetét már törvénnyel is próbálta rendezni az RMDSZ, a parlament szintjén ráadásul sikerrel, majd az egészet az alkotmánybíróság elmeszelte. Jelenleg egy könnyebben és több irányból – közigazgatási bíróság, taláros testület – megtámadható jogszabály révén igyekeznek áttörést elérni. Az ellenzék eddigi, magyar ügyek kapcsán nyújtott teljesítményét elnézve borítékolható, hogy nem hagyják ki a lehetőséget, és minden fronton támadást indítanak, hogy ezt a próbálkozást is dugába döntsék. A bíróságok pártatlanságában pedig ismét csak hellyel-közzel bízhatunk. Hogy ne legyenek kétségeik az ellenzék céljai felől, a Népi Mozgalom Pártja már a rendelet hivatalos közlönyben való megjelenése előtt tajtékzott egyet – Marius Paşcan Maros megyei szenátor, az alakulat ügyvezető elnöke tolmácsolásában – alkotmányellenességről, az önkormányzati hatáskörök lábbal tiprásáról és természetesen a kormányzó pártok hazaárulásáról, a budapesti nyomásnak való alárendeltségéről. Amint várható volt, máris tudatták: mindent megtesznek, hogy bírósági úton eltöröltessék a rendeletet. A Nemzeti Liberális Párt még nem jelentkezett, de nagy eséllyel ők sem okoznak majd csalódást.

Az ellenzéki rohamokon túl azt se feledjük, hogy a rendelet egy politikai alku eredménye – Liviu Dragnea szociáldemokrata vezér lassan fél éve ígéri az RMDSZ vezetőinek és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, hogy megoldják az iskola helyzetét. Nagy kérdés, hogy a kormánykoalíció meddig gondolja időszerűnek ennek az alkunak a fenntartását. Minisztériumi rendeletet nem nehéz visszavonni, nem kivitelezhetetlen az iskolahálózat visszarendezése a jogszabály előtti állapotba, a gyerekek és szüleik helyzete pedig eddig sem hatotta meg különösebben a döntéshozókat. Bízzunk tehát abban, hogy a kormánykoalíció nem gondolja meg magát a centenáriumi őrületben, és szeptemberben valóban újraindul a gimnáziumban az oktatás.

Ne tévesszük azt se szem elől, hogy a rendelet csak időszakos megoldást nyújt, az iskola szénáját a majdani akkreditáció igazíthatja helyre megnyugtatóan, legalábbis közép távon – hosszú távról beszélni Romániában egyelőre nagy bátorságra vall, és valahol felesleges. Az akkreditációra bőven van idő, de ez is megakasztható. Ismét csak reménykedhetünk, hogy az érintettek kellően felkészültek, időben lépnek, és képesek kivédeni az akadékoskodásokat, támadásokat.
A kis sikereket is értékelni kell – mondhatnánk –, ünnepelni viszont igencsak korai, a közmondásos medvebőrt ugyanis egyelőre csak felmutatták.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2018-08-11: Vélemény - :

Szurkos András: Bojtorján (Morfondír)

Szokásos évi hazalátogatásomról szoktam írni, tavaly is írtam, s megkaptam a magamét: „rád ragadt a téma, mint bojtorján, mindent összehordtál a jegyzetben”. Mindent azért nem, az adjonisten és a fogadjisten egyensúlya billegett, de az olvasóknak nem esett bántódásuk, sőt. A buszülésért vívott harc bojtorján képében jelent meg, ki gondolta volna, késztetést érzek mindennapos semmiségről írni. Jól tette, aki elhitte, mert minden szó igaz volt, többet mondhattam volna, mást nem. Amit az idei utamról írok, elhiheti az is, akinek kétkedés a hite.
2018-08-11: Közélet - Váry O. Péter:

Budapestre költözik a Székely Nemzeti Múzeum

Mikor bizonyossá vált, hogy van finanszírozás a Székely Nemzeti Múzeum felújítására, az intézmény vezetősége azon kezdett gondolkodni: jó volna, ha a múzeum anyaga nem raktárakba kerülne az építkezés idejére, hanem egy-egy reprezentatív gyűjteményt megmutatnának a nagyvilágnak. Így kezdtek egyeztetni arról, hogy idén nyáron elsőként a budapesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia kiállítótermeiben mutassák be a képzőművészeti gyűjtemény egy részét. Az épület felújításának elkezdése bizonytalan, de a Pantheon című kiállítás augusztus 22-én megnyílik.