Moszkva a barátságtalanokkal is barátkozna

2018. augusztus 13., hétfő, Kitekintő

Oroszország a vele szemben barátságtalan országok, közöttük az Egyesült Államok képviselőivel is hajlandó találkozni – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tegnap a Kaszpi-tenger-menti országok ötödök csúcstalálkozóján a kazahsztáni Atkauban.

„Sohasem tértünk ki a kapcsolattartás elől, egyebek között olyan országok esetében sem, amelyek barátságtalan politikát folytatnak velünk szemben. Ezért, ha a vezetők szükségét érzik annak, hogy visszatérjenek azokhoz a kérdésekhez, amelyeknek megítélésünk szerint egyesíteniük kell Oroszországot és az Egyesült Államokat, de amelyek bizonyos körökben elutasítást váltanak ki az Egyesült Államokban, akkor ez a találkozó létre fog jönni” – jelentette ki Lavrov. A miniszter így válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy vajon a Washington által bevezetendő új szankciók dacára is létrejöhet-e egy újabb találkozó Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök között.

Lavrov kijelentette, hogy Moszkva amerikai készség esetén hajlandó lenne legalább külügyminiszteri szinten fejleszteni a kétoldalú kapcsolatokat az érdekegyensúly, az egyenlőség és egymás álláspontjának figyelembevétele alapján. Az orosz diplomácia vezetője abszurdnak nevezte, hogy az amerikai külügyminisztérium a Szkripal-üggyel kapcsolatban Moszkva felelősségét hangsúlyozza.

Washington közölte, hogy augusztus 22-én az angliai mérgezések miatt le fogja állítani a kettős rendeltetésű elektronika oroszországi exportját, és kilátásba helyezte, hogy 90 nappal később újabb szankciók következnek majd, ha Moszkva nem teljesíti a vele szemben Washington által támasztott feltételeket, vagyis nem ad biztosítékot arra, hogy többé nem alkalmaz vegyi fegyvert és nem teszi lehetővé, hogy vegyi üzemeiben ENSZ-ellenőrzést tartsanak. Lavrov hangsúlyozta, hogy amíg Oroszország már az összes kötelezettségét teljesítette a vegyi leszerelés ügyé­ben, addig az Egyesült Államokkal szemben ezen a téren kétségek merülnek fel.

Mint ismert, Szergej Szkri­pal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya március 4-én súlyos mérgezéssel került az angliai Salisbury városának kórházába. London a merénylettel az orosz vezetést gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. Hasonló kölcsönös retorziók történtek Oroszország és más, Nagy-Britanniával szövetséges és vele szolidáris államok között is.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter vasárnap közölte, hogy az amerikai szankciókra válaszul Oroszország tovább csökkenti részesedését az amerikai állampapírokban. Mint mondta, Moszkva a jövőben fokozottan arra fog törekedni, hogy tranzakcióit a dollár helyett rubelben és más devizában, egyebek között euróban bonyolítsa le.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1715
szavazógép
2018-08-13: Kitekintő - :

Irán látni sem akarja Amerikát

Teherán kizárt bármiféle találkozót az Egyesült Államokkal, és határozottan elutasította az amerikai elnök tárgyalásra vonatkozó ajánlatát: „nem kerül sor találkozóra” – mondta Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter szombaton a Tasnim iráni hírügynökségnek.
2018-08-13: Belföld - Nagy D. István:

Rendezést ígér, bírsággal fenyeget a miniszter (Medvekérdés)

Bírsággal fenyegette meg szombaton Tusnádfürdőn Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter azokat a vadásztársaságokat, amelyek késlekednek a veszélyes medvéknek a tárca által jóváhagyott kilövésével vagy áttelepítésével. Gavrilescu egy olyan törvénymódosításról is beszélt a helyi hatóságokkal, amely lehetővé tenné, hogy a megyei önkormányzatok fizessék ki a medvék elleni fellépés költségeit, valamint a vadállatok által okozott károkat, és ezeket térítse meg a tárca.