MedvekérdésRendezést ígér, bírsággal fenyeget a miniszter

2018. augusztus 13., hétfő, Belföld

Bírsággal fenyegette meg szombaton Tusnádfürdőn Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter azokat a vadásztársaságokat, amelyek késlekednek a veszélyes medvéknek a tárca által jóváhagyott kilövésével vagy áttelepítésével. Gavrilescu egy olyan törvénymódosításról is beszélt a helyi hatóságokkal, amely lehetővé tenné, hogy a megyei önkormányzatok fizessék ki a medvék elleni fellépés költségeit, valamint a vadállatok által okozott károkat, és ezeket térítse meg a tárca.

  • Korodi Attila, Kulcsár Terza József és Grațiela Gavrilescu Tusnádfürdőn. Fotó: MPP
    Korodi Attila, Kulcsár Terza József és Grațiela Gavrilescu Tusnádfürdőn. Fotó: MPP

A tárcavezető azt követően látogatott Tusnádfürdőre, hogy a településen az elmúlt hónapban négy személyre támadt medve, és a múlt hét során négy anyamedve és kilenc bocs áthelyezését, valamint két hím medve kilövését hagyta jóvá a Környezetvédelmi Minisztérium. Korábban többtucatnyi tusnádfürdői lakos petíciót intézett a szaktárcához, amelyben azt írták, veszélyeztetve érzik magukat a város utcáin. A helybéliek szerint egy hete egy panzió udvarára, egy élelmiszerboltba és egy ház udvarára, két hete pedig egy gyermekotthonba hatolt be a nagyvad.

A miniszter kijelentette: gyorsan végre kell hajtani az áttelepítéseket, kilövéseket.

Ismét hangsúlyozta, hogy amint kézhez kapják a hatóságoktól a veszélyes medvék kilövésére vagy áthelyezésére vonatkozó igényléseket és dokumentációt, a minisztérium mindig rövid időn belül kibocsátja az engedélyeket, ezek gyakorlatba ültetése azonban a vadállományok kezelőinek feladata. „Ígérem, hogy kezdeményezzük a Vízügyi és Erdészeti Minisztériumánál, hogy azokat a vadásztársaságokat, amelyek nem képesek gyorsan eljárni a medvék ügyében, bírságolja meg a tárca” – idézte Gavrilescut az Agerpres hírügynökség.

A miniszter beszélt arról is, hogy a Hargita megyei hatóságokkal tartott szombati találkozón felmerült, módosítani kellene a vonatkozó törvényt úgy, hogy a megyei tanácsok fizethessék ki a medvék kilövésével vagy áthelyezésével járó költségeket, illetve a károsultaknak járó kártérítéseket, majd a környezetvédelmi minisztérium utólag elszámolja ezeket. A látogatáson jelen lévő tusnádfürdői születésű Korodi Attila korábbi környezetvédelmi miniszter arra figyelmeztette a tárcavezetőt, hogy a vadászterületek gondnokságát ellátó vadásztársaságoknak nincsenek anyagi lehetőségei a medvék áttelepítésére, kilövésére, ezért nagyon jó megoldás lenne, ha a megyei tanács közbeléphetne, amikor például egy medvét és a bocsait sürgősen át kell helyezni. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke késznek mutatkozott a költségek megelőlegezésére. Korodi hozzátette, ősszel törvénytervezetet nyújtanak be arról, hogy az állam nyújtson kárpótlást a medvetámadások áldozatainak.

Rafain Zoltán, a tusnádfürdői vadászterületet is kezelő Szent Anna vadásztársaság vezetője az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a vadásztársaság csak a kilövéseket tekinti saját feladatának, és úgy vélte, a bocsos medvék áttelepítési engedélyének a kibocsátásával a minisztérium „átdobta a döglött macskát a kerítésen”. A kilövés a hét végén, legkésőbb jövő hét elején meg fog történni, de nem tudja, hogy ki fog az áttelepítéssel foglalkozni. Megjegyezte, az általa vezetett vadásztársaságnak nincsenek altató lövedékes fegyverei, és nem is ért az átszállításhoz, és azt a helyet is meg kellene találni, ahova elszállíthatók lennének a problémás medvecsaládok.

A szombati tusnádfürdői megbeszélésen a Magyar Polgári Párt (MPP) képviselői nyílt levelet adtak át a miniszternek, melyben azt kérték a kormány képviselőjétől, hogy teremtse meg a medvék altatólövedékes ártalmatlanításának jogszabályi és logisztikai feltételeit. Ugyanakkor „medveszafari” parkok létesítését javasolták „ahol a vadállatok nem az életveszély és a félelem, hanem a biztonságos látványosság és a turisztikai bevételek forrásai”.

A nyílt levélben arra is felhívják a miniszter figyelmét, hogy a választópolgárok egyre gyakrabban teszik fel a kérdést, ha az adólejeikből fenntartott állam, a kormány, a parlament, a megyei- és helyi önkormányzatok még a vadállatok pusztításaitól sem tudják őket megvédeni, akkor mi szükség van a politikusokra és a politikára?

Grațiela Gavrilescu úgy véli, hogy a Székelyföldön egyre nagyobb veszélyt jelentő medvék miatt a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány a felelős, mivel hivatali elődje, Cristiana Pașca-Palmer 2016 júliusában felfüggesztette a vadkilövési kvótát előíró miniszteri rendelet kibocsátását. Szerinte ez okozta a medvepopuláció olyan mértékű elszaporodását, amelynek kezelése komoly kihívás elé állítja a kormányt és az önkormányzatokat. Korodi Attila már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy Cristiana Pașca-Palmer nem fektet kellő hangsúlyt a medvekérdésre. Brüsszelben például a harmadik világ környezetvédelmi problémáival foglalkozott és nem a romániai vadállomány jelentette veszély megszüntetésével. (MTI/Agerpres/közlemény)

 

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 781
szavazógép
2018-08-13: Kitekintő - :

Moszkva a barátságtalanokkal is barátkozna

Oroszország a vele szemben barátságtalan országok, közöttük az Egyesült Államok képviselőivel is hajlandó találkozni – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tegnap a Kaszpi-tenger-menti országok ötödök csúcstalálkozóján a kazahsztáni Atkauban.
2018-08-13: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Rövidzárlatból tűz

Járművekhez riasztották hétfő reggel két alkalommal is a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség munkatársait.