Szotyornak nem kellenek az árvák

2018. szeptember 1., szombat, Közélet

A Kovászna Megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság az árva és elhagyott gyerekek nevelését szolgáló, úgynevezett családi típusú ház felépítéséhez igényelt telket Sepsiszentgyörgytől, az önkormányzat át is adott volna Szotyor területén egy 3100 négyzetméteres telket e célra – csakhogy a szotyoriak nem nézik jó szemmel a gyereknevelési rendszerben lévő fiatalok közösségükbe való telepítését. Ebből heves vita támadt az önkormányzat csütörtöki ülésén.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A telek felajánlásáról szóló határozattervezet ismertetése után Szász Katalin Melinda, a gyermekvédelmi vezérigazgatóság igazgatóhelyettese ismertette: 12 családi típusú ház működik már megyeszerte, az újabb építését és berendezését is a SERA Románia Alapítvány vállalná, az új létesítményben tizenkét gyereket helyeznének el.

A szotyoriak álláspontját Miklós András falufelelős tolmácsolta, elmondva: a faluban a családi típusú házat ellenző hangulat alakult ki, a szülők attól tartanak, tinédzserkorú gyerekeikre rossz hatással lennének az ott nevelkedő fiatalok. Hozzátette, tudomásuk van róla, hogy egy sepsiszentgyörgyi tömbházlakásban működő intézetet költöztetnének ki Szotyorba, ott érdeklődve pedig arról szerzett tudomást, hogy a fiatalok „nem igazán jó magaviseletűek”, a szomszédok is panaszkodtak rájuk. „Szotyorban 25–30 tinédzserkorú él, ha ezek közé még behozunk tizenkét fiatalt, az ennek a kis közösségnek egyáltalán nem tesz jót”, mondta, arra kérve a képviselőtestületet, ne szavazzák meg a határozattervezetet.

Az igazgatóhelyettest meglepték a falufelelős szavai, különösképp az intézeti fiatalok megbélyegzése. Elmondta, mindenhol tárt karokkal fogadták a családi típusú házakat, azok a tömbházbeli fiatalok, akikre panaszkodtak a szomszédok, valószínűleg kikerülnek már a rendszerből, mire Szotyorban felépül a létesítmény, különben is azt szeretnék, a faluba kis gyerekeket vigyenek, akik a helybeli óvodába és elemi iskolába járhatnának. Hozzátette,

a statisztikai adatokat nézve egyáltalán nem nagyobb azoknak a problémás gyerekeknek a száma, akik intézetekben nevelkednek, mint azoké, akik saját családjukban élnek.

A hozzászólások sorát megnyitó Bálint József kifejtette, jobb lett volna idejében ismertetni a szotyori közösséggel, hogy mi várna rájuk, bár az aggodalmak eloszlatására még mindig lenne idő, ezért azt javasolta, vonják vissza a tervezetet. Kondor Ágota csodálkozását fejezte ki, mint mondta, első alkalommal tapasztalja, hogy szociálisan hátrányos helyzetűek megsegítése ellen tiltakozik egy közösség. Hozzátette, önkéntesként belelát a rendszer otthonainak életébe, látja, a nevelők kiváló munkát végeznek, valóban családi otthont tudnak teremteni az árva vagy elhagyott gyerekeknek, tanárként pedig azt tapasztalta, a saját otthonukból iskolába járók semmivel sem különbek az intézetekben nevelkedőknél. Meglepetésének adott hangot, amiért kis bűnözőkként tekintenek rájuk, ilyen előítélettel ritkán találkozott, mondta.

Azoknak a gyerekeknek szeretetre lenne szükségük, de látván a szotyoriak viszonyulását, úgy gondolja, hogy – a gyerekek érdekében – nem érdemes ilyen közösségbe bevinni őket.

Vajon Böjte Csaba atya ezt a vitát hallgatva milyen írást tenne közzé, tette fel a kérdést beszéde végén.

Sztakics Éva alpolgármester hasonló véleményének adott hangot: jobban el kellene magyarázni a közösségnek, hogy mit jelent a családi típusú ház, bár a kialakult hangulatot látva – amiért szégyelli magát – jobb volna inkább más helyet keresni a gyerekek számára, mondta. Pillanatnyi megoldásnak meg azt ajánlotta, hogy halasszák el a tervezetet, amit a testület egyhangúlag meg is szavazott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2018-09-01: História - :

A termékeny bizonytalanság kora – Interjú dr. SZABADOS GYÖRGY történésszel (Szekértáborharccá züllött a magyar nép eredetének ügye)

A magyar őstörténet-kutatás egy helyben topog, nemcsak a fékevesztett fantáziájú amatőr elméletek miatt, hanem többek között a finnugor paradigma megcsontosodása okán is. A végletek képviselői megmerevítik az álláspontokat, szakmai viták helyett anyázásba fullad a kommunikáció. Sok esetben újra kell gombolni a zubbonyt, de ezt felelősséggel kell tenni, elkerülve a dilettantizmus és dogmatizmus szélsőségeit, esendő emberekként fenntartva ugyanakkor a tévedés jogát – mondta a Demokratának dr. Szabados György történész, a László Gyula Intézet igazgatója.
2018-09-01: Közélet - :

Román tanárok a magyar elemiben (Újabb jogfosztás)

A kisebbségi diákoknak az elemi osztályokban is román tanároktól kell megtanulniuk a román nyelvet egy váratlanul elfogadott kormányrendelet értelmében, amellyel a tanügyi törvényt módosította a Viorica Dăncilă által vezetett kabinet. Azt még nem tudni, hogy a rendelkezés mikortól lép életbe, de a magyar oktatási szakemberek máris aggódnak.