Nem javult a levegő minősége

2018. szeptember 13., csütörtök, Magazin

Az emberi egészség légszennyezéssel szembeni védelmére irányuló uniós intézkedések nem elégségesek, nem hozták meg a várt hatást – állapította meg az Európai Számvevőszék.

A luxembourgi központú uniós testület megállapítása szerint az elmúlt évtizedek uniós szakpolitikái hozzájárultak a károsanyag-kibocsátások csökkentéséhez, a levegőminőség azonban nem javult ugyanilyen ütemben, és továbbra is jelentős mértékben ártalmas a közegészségre. A számvevők szerint a legtöbb tagállam nem felel meg az uniós levegőminőségi előírásoknak, és nem hoznak elegendő eredményes intézkedést sem a levegőminőség javítására.

Azt javasolták, hogy az Európai Bizottság hozzon hatékonyabb intézkedéseket, frissítse a környezeti levegő minőségéről szóló irányelvet, kezelje kiemelten, és más uniós szakpolitikákban is érvényesítse a levegőminőségre vonatkozó szempontjait, továbbá javítson a nyilvánosság felvilágosításán és tájékoztatásán.

Mint elmondták, az unióban a légszennyezés évente 400 ezer korai elhalálozáshoz vezet, a megbetegedések kezelése pedig több száz milliárd euró költséggel jár. A korai elhalálozások többségéért az olyan légszennyező anyagok felelősek, mint a lebegő részecskék, a nitrogén-dioxid és a talajközeli ózon. A legnagyobb kockázatnak a városokban élők vannak kitéve.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz a vasárnapi parlamenti választásokon?


eredmények
szavazatok száma 287
szavazógép
2018-09-13: Magazin - :

Zenés irodalom, ujjbábopera, Kocsmai hurkok a PulzArton

Slam poetry, spoken word, rap, dzsessz, etno – szókimondó és társadalomkritikus produkció a Pion István & The Unicorns zenés irodalmi előadása, amelyet szeptember 13-án, csütörtökön 18 órától mutatnak be Sepsiszentgyörgyön a Kamarateremben.
2018-09-13: Sport - Tibodi Ferenc:

Új időpontban és új helyszínen (Sportnapok, 2018)

Rendhagyónak ígérkezik a 2018-as Sportnapok, hiszen a rendezvénysorozat tizenkettedik kiírását új időpontban és új helyszínen szervezik meg. A sepsiszentgyörgyi összsporti megmozdulásra ez idáig az év első felében és a Szabó Kati Sportcsarnokban, illetve annak környékén került sor, most viszont szeptember 21–23. között mozog együtt a megyeszékhely, a helyszín pedig a Sepsi Aréna lesz. Az újdonságok itt nem érnek véget, hiszen a téli sportok is bekapcsolódnak a Sportnapokba, amelyen többek között a bemutatkozik a korfball is.