Helyben járunk

2018. szeptember 14., péntek, Máról holnapra
Mózes László

Újra forrong a szociáldemokrata tábor, legalábbis ezt sejtetik a hírportálok. Emlékezetes neptuni találkozójuk után állandósult a harc a bukaresti főpolgármester és a párt fővezére között, s hogy a Gabriela Firea és Liviu Dragnea közti szópárbaj még izgalmasabb legyen, ismét felerősödtek a párton belüli sugdolózások.

Persze, ha a főpolgármester valóban komolyan vette volna városát, lakóit, már rég háborognia kellett volna például a körgyűrű vagy az elhúzódó metróépítések kapcsán, s a fővárosiak bizonyára tucatjával sorolhatnák azokat a megoldatlan problémákat, melyekről Firea asszony mindeddig hallgatott. Politikai érdekei most azt kívánják, hogy felkarolja a fővárosiakat, hát ezt teszi, s ostorozza eddig imádott pártvezérét. És e csatazajban állítólag egyre több pártvezető hátrál ki Dragnea mögül, legújabban éppen a kolozsváriakat veszítette el a teleormani vezér, s további húsz szorgalmazná – „levelet készülnek fogalmazni” – Dragnea lemondását.

Ismerve az eddigi szociáldemokrata palotaforrongások eredményét, e hírek mégsem túlzottan jelentősek. Dragnea ugyanis eddig minden ellenfelét könnyűszerrel kiütötte, a korábbi belviszályokban Grindeanu, Tudose úgy buktak el, hogy közben a vezér haja szála sem görbült. Igaz, jelentéktelen pártkatonák voltak, amilyen hirtelen érkeztek, olyan gyorsan is távoztak. Gabriela Firea más súlycsoportot képvisel, ám nehezen remélhető, hogy megrengetné a házelnök példásan szófogadó és lekötelezett táborát. Dragnea máris személyesen tárgyal a vidéki vezetőkkel, a bárókkal, s vélhetően újra felülkerekedik majd, ő ugyanis az efféle érdekérvényesítés igazi mestere.

Közel kétévnyi kormányzás után a szociálliberális koalíció legnagyobb vívmánya, hogy sikerült állandósítani a zűrzavart, példátlan morális válságba süllyeszteni az országot és kiszámíthatatlanná tenni a gazdaságot. Ráadásul úgy tűnik, a hatalom politikai nagyjelenetei vásári bohóckodások, üresek, tartalom nélküliek. Például, miközben folyamatosan a párhuzamos államról beszélnek, hitelt érdemlő vélemény szerint az oly sokat emlegetett titkosszolgálati megállapodásoknál sem a kormányoldal, sem az ellenzék nem érdekelt a helyzet tisztázásában. Ehelyett folyamatosan mellékszálakkal terelik el figyelmünket: autópályadíjat vezetnének be nem létező autópályákra, népszavazást készítenek elő a család alkotmányos meghatározásáról, a közrend biztosítása helyett a csendőrség vezetősége pedig államcsíny-kísérletet kiált s feljelentést tesz. Helyben járunk, ráadásul egy zsákutcában.

S e tragikomikus színjáték közben a vidéken, falvakon élők azt látják, egyre jobban terjed a sertéspestis, a tél folyamán az eddigi egy-két malacra sem számíthatnak. Megtörténhet, Dragneát és kedvező törvényekre leselkedő táborát nem a zsörtölődő pártvezetők állítják félre, hanem az éhező vidéki emberek, saját szavazóik kényszerítik távozásra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2018-09-14: Nyílttér - :

Olasztelek simogatása (Mai levelünk)

Tiszta időben, esténként, gyakran nézem az eget. Mindig megkeresem a két göncölszekeret, és próbálom őket olyan szögből nézni, ahogy otthon is látni szoktam. Ez egy kicsit mindig megnyugtat...
2018-09-14: Közélet - :

Oktatásra jutott a legtöbb a megyeszékhelyen (Költségvetés-kiegészítés )

Több mint hat és fél millió lejjel többől gazdálkodhat Sepsiszentgyörgy önkormányzata. Az összeg oroszlánrészét a kormány által a költségvetés-kiegészítés során a jövedelemadó-kiesés kiegyensúlyozására kiutalt pénz teszi, kisebb része speciális oktatásnak szánt célirányos támogatás, illetve saját bevétel. A városi képviselő-testület tegnap döntött a többlet leosztásáról. A rendkívüli ülésen elhangzott: kedden írta alá Antal Árpád polgármester a Gulliver Napközi Otthon, valamint a Mihai Viteazul Főgimnázium épületének hőszigetelésére vonatkozó finanszírozási szerződéseket. A tanács egyébként erre a két beruházásra is elkülönített összegeket a költségvetésben.