Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A maci vagy mi?

2018. szeptember 15., szombat, Kármentő
László Zsuzsa

Nem azért írok erről, mert most ez a módi. Soha nem érdekelt különösebben a  divat. Sem öltözködésben, sem semmi másban. Azt hordom, amiben jól érzem magam, olyan zenéket hallgatok, amiket szeretek, sem film, színházi előadás, sem egyéb alkotás vagy alkotó nem azért érdekel vagy kedvemre való, mert épp „divatos’’. Félreértés ne essék, nem a problémát akarom elbagatellizálni, dehogyis.

Csakhogy egyre felkapottabb a téma, lépten-nyomon mindenki erről ír, nyilatkozik, értője és megoldását kieszelője a gondnak. És mint mindenben, itt is a szélsőségek közt csapongunk. Szóval, beállok én is a sorba, nem akarok trendi lenni, egyszerűen csak nem értem. És ha valamit nem értek, kérdezek.

Medvék. Na, ugye hogy mostanság mindenhol velük megyünk szembe? Nemcsak az utcán, iskolaudvaron, gazdaságokban vagy városi zöldövezetben, de a hétköznapi beszélgetésekben, Facebookon, az újágok lapjain és a tévéhíradókban is. Szinte napi rendszerességgel. Vannak emberpárti és medvepárti táborok természetesen, ahogy az már lenni szokott, komoly hangadókkal. És mindenki azon agyal, vagy már egyből tudja, hogy mit kell tenni. Nem tartozom egyik táborhoz sem. Nem szeretnék medvével találkozni. Szeretem a természetet, de minden erdei kirándulásba egy kicsit beleőszülök, ott is rémeket látok, hallok, ahol semmi nincs. Hát én már csak ilyen nyúl vagyok. Félek.

Tudjuk persze, beszélünk is róla, hogy nekünk is benne van a kezünk abban, hogy  a macik „civilizálódnak’’. Mi mentünk rájuk, szétrámoltuk, részben felszámoltuk (és minden vészjel ellenére tesszük továbbra is) az életterüket, hagytuk őket túlszaporodni, s turistalátványosságnak becsalogattuk oda, ahol nem lett volna helyük. Diákkoromban gyakran jártunk a szüleimmel Tusnádra, minden este pontos órában gyűltek a vakációzók és helyiek az egyik szálloda mögé, ahol egy támfal tetejére kipakolták aznapi, változatos ételmaradékaikat, és várták medve barátjukat a bocsaival. Kattogtak a fényképezőgépek, ma már előbbre vagyunk, ott a szelfibot! A szovátai kopott-kitömött medvével fotózkodni ma már vicc, nem is tudom, megvan-e még? Szerepétől megfosztották újgenerációs, élő társai.

A tusnádiak ma rettegve mennek ki az utcára... Érthető, én lehet, ki sem mozdulnék a házból. (Mondtam már, hogy nyúl vagyok?) De vajon ki kezdte?

Medvék mindig is voltak és mindig is lesznek errefelé (és nem csak). De ennyi?

Négylábú barátaink gazdaságokban pusztítanak, embereket bántalmaznak és tartanak állandó készenlétben, félelemben. Sehogy sincs ez rendjén. És akkor mi a teendő? Akik felelősek erre megoldást találni, próbálkoznak. És mi lesz a vége? Ki kell lőni őket! Mostanában valahogy egyre gyakrabban látok lelki szemeim előtt  medvéket elterülni a golyók által. Nem tudom, hogyan lőnek rájuk? Egyenként vagy sorba állítva, kiválasztás szerint csak a „rosszakat’’, vagy találomra, ahogy a helyzet adja? Tudom, tudom: mi ez ahhoz képest ami a nagyvilágban történik! Velünk, kétlábúakkal. Nem akarom én eldramatizálni, csakhogy valamiért nagyon  nem tetszik a látvány. Amit elképzelek. Medvék a sortűz előtt. Nem tehetek róla, élénk a fantáziám. Laikus vagyok a témában, és mivel nem ismerem és nem is akarom megismerni az öldöklés tudományát, kíváncsian és enyhe szorongással követem a fejleményeket.

Nem akarok semmit elbagatellizálni – vagy túllihegni. Nem tartozom semmiféle táborhoz, csak kérdezek. Ja, ezt már mondtam...

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1066
szavazógép
2018-09-15: Közélet - Nagy D. István:

Pofonokat hozhat az alkotmánymódosítás (Márton Árpád a családmeghatározásról )

Ki akarják zárni annak lehetőségét, hogy az egyneműek közötti házasságot jogszabály útján engedélyezzék Romániában – Márton Árpád háromszéki RMDSZ-es parlamenti képviselő szerint egyértelműen ez a célja a napokban a szenátus által elfogadott, polgári kezdeményezésként beterjesztett,  a család alkotmányos – a 48-as cikkely első pontjában leírt – meghatározásának módosítására irányuló jogszabálynak. A honatya úgy véli: mivel alaptörvény-módosításról van szó, a kérdésben kötelezően kiírandó népszavazás kimenetelét illetően nagyjából borítékolható az eredmény.
2018-09-15: Közélet - Iochom István:

Filmet mutattak be Kelemen Didákról (Emléknap Kézdivásárhelyen)

A Tisza-vidék apostola, a Kelemen Didák-kultusz című dokumentumfilm ősbemutatója zajlott tegnap délután a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház színháztermében. A vetítés előtt Rancz Teréz, a Nagy Mózes Elméleti Líceum magyartanára, Kelemen Didák oldalági leszármazottja házigazdaként köszöntötte a Magyarországról érkezett vendégeket és a megjelenteket, a kézdialmási Kelemen Didák-iskola és a kantai iskola tanulóit és pedagógusait.