Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor

2018. szeptember 21., péntek, Mi, hol, mikor?

Építészeti szemle
Sepsiszentgyörgyön a Szabadság téren ma 16 órától szabadtéri kiállításmegnyitóra kerül sor. Az arhitectura.6 építészeti szemle Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Szeben és Vâlcea megye építészeti alkotásait bemutató vándorkiállítás, amely kétévente kerül megrendezésre a Romániai Építészkamara szervezésében, és az utóbbi két év legjobb építészeti munkáit hivatott bemutatni.

További programok: szeptember 23-án 11 órától városi fotóműhelyre kerül sor, amelynek címe Személyes napló & átmetszett helyek – vezeti Andrei Mărgulescu bukaresti építész-fotós. Szeptember 23-án 12 órától az Engem is érdekel az építészet projekt szervezői a De-a arhitectura támogatásával építészeti műhelyfoglalkozást tartanak kisiskolások számára a Szimpla Sepsiszentgyörgy teraszán. A rendezvények sorozatain a részvétel ingyenes, a bejelentkezéseket az arhitectura6@gmail.com e-mail-címre várják. További infók: arhitectura6.ro.

 

Könyvbemutató

SERDÜLT BENKE ÉVA sepsiszentgyörgyi születésű, Pakson élő nyugalmazott magyartanár, író Gerinceltörésben című interjúkötetét ismertetik ma 18 órától Kézdivásárhelyen a Gyűjtemények Házában, ahol Ambrus Ágnes ny. egyetemi oktató beszélget a szerzővel. Házigazda: Beke Ernő, a Gyűjtemények Háza tulajdonosa. Népdalokat énekel Jánó Kinga.
JOCHA KÁROLY magyarországi író, sportújságíró, a JochaPress.hu internetes portál működtetője a 112 magyar olimpiai bajnokról szóló, Ötkarikás beszélgetések aranyérmeseinkkel című könyvét mutatja be szombaton 14.30-tól a Sepsi Aréna nagy konferenciatermében.
KALÁNYOS OTTÓ erdélyi egyházmegyés kispap bemutatja Fiatalként, fiataloknak, mindenkinek című könyvét a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király Egyházközségben szeptember 22-én, szombaton az esti szentmise után, 18.30-tól az altemplomban. Énekel Eötvös Rémusz, a Fölszállott a páva című tehetségkutató különdíjasa.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi Városi Színház Yasmina Reza: Művészet című bérletes vendégelőadása a sepsiszentgyörgyi kamarateremben ma 19 órától látható Barabás Árpád rendezésében. v A Tamási Áron Színház felújítja a 2014/2015-ös évad egyik fontos előadását, a Sardar Tagirovsky rendezte Meggyeskertet. Csehov klasszi­kus művét szeptember 22-én, szombaton 19 órától a nagyteremben láthatja először új köntösben a közönség. Jegyek a központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon válthatók.

 

Bábszínház
A SEPSISZENTGYÖRGYI CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ szombaton 11 órától szabad előadásként játssza a Bálna Béla című tengeri történetet a Cimborák Bábszínház stúdiótermében. Az előadásra a jegyek előfoglalását a 0755 335 400-as telefonszámon várják (Csüdöm Eszter).

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 17 órától Luis és a zűrlények magyar és román szinkronnal; 18.30-tól Egy kis szívesség román felirattal, magyar szinkronnal; 18.45-től Az apáca román felirattal; 20.45-től Lajkó – Cigány az űrben román felirattal; 21 órától Money’s Money román felirattal.

 

Zene
VENDÉGKÓRUS. Szeptember 23-án, vasárnap a sepsiszentgyörgyi református vártemplomban a 10 órakor kezdődő istentisztelet után az alsórákosi református vendégkórust hallhatják. Fogadó kórus a Cantus Firmus Vegyes Kar.

 

III. Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál
MESELÁNG – közösségi mesemondás szombaton 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Zöld Kafka kertben.
DANNY MESÉL: A fán lakó gyermekek. A mesefesztivál vendége a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban szeptember 23-án, vasárnap 16 órától Danny Bain, aki az Amerikai Egyesült Államokban született és nőtt fel. Zenélni hazájában, Afrikában és Dél-Amerikában tanult, majd 2010-től magyarul mondja csodálatos hangulatú meséit. A rendezvényre a négyszemélyes családi adományjegy 20, az egyszemélyes adományjegy 10 lej. Jegyet váltani a városi szervezőirodában és a Székely Hírmondó székhelyén (Csíki utca 7. szám) lehet. Telefon: 0746 800 046.

 

Irodalmi verseny Kovásznán
Az Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesület szeptember 22-én délelőtt tartja irodalmi versenyét a kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében. A program: 9.30-tól Gödriné Molnár Márta köszöntőbeszéde, műsorvezető: Benedek Ildikó; 9.45–11.30-ig prózamondó verseny; 11.45-től eredményhirdetés és díjátadás. Külön meghívott Barabás Márton (Budapest) festőművész, Barabás Miklós arcképfestő unokaöccse, Ignácz Rózsa-rokon. Az emlékszoba megtekintése után koszorúzás lesz az emléktáblánál és a szobornál.

 

Képernyő
RTV2. Ma 13.40-től: Erdély régi templomai – Gidófalva református templomában a vakolat alatt középkori falfestmények nyomaira bukkantak, amelyek szakszerű kibontása közben sok mindent megtudhatunk az emlékmű történetéről.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Kiskászonban ma 8–17 óráig; Erdőfülében szeptember 28-áig naponta 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy ma 8–14 óráig javítás miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Sepsiszentgyörgyön a Hóvirág utca fölötti városrészben, a Millennium, Akác, Vadász, Ibolya, Ion Luca Caragiale, Szabédi László, Mikszáth Kálmán, Visky Árpád, Világlátó, Cserey Jánosné, Diószeghy László, Varga Nándor és Lósy-Schmidt Ede utcában.
A BÉKE NEMZETKÖZI VILÁGNAPJA. A Zöld Nap Egyesület tizedik alkalommal ünnepli meg a béke nemzetközi világnapját a kézdivásárhelyi sportcsarnok környékén. Idén újdonságként 8 órától reggeli jógával, villámcsődülettel, kerékpáros felvonulással, dalokkal és kiállítással színesítik a rendezvényt. Részletek a zoldnap.info honlapon.
TANÉVNYITÓ. A sepsiszentgyörgyi Tanulók Palotájában szeptember 24-étől kezdődnek a tevékenységek, a kézdivásárhelyi Tanulók Klubja szeptember 24-én 17 órakor tartja tanévnyitóját.
HULLADÉKELSZÁLLÍTÁS. A Tega Rt. ma Lemhényben gyűjti a háztartásokban felgyűlt használt bútort, elektronikus tárgyakat és egyéb szelektív hulladékot.

 

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), 8–12 és 16–20 óráig szombaton és vasárnap a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. (0267 407 231); Kézdivásárhelyen hétvégén a Dona; hétfőtől a Szabó Jenő utcai Eco (0267 313 513); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baró­ton szombaton 9–13 óráig a Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1 alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1 cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

 

Buszjárat a Sepsi Arénához
Sepsiszentgyörgyön a helyi közszállítási vállalat új buszjáratot indított a Sepsi Arénához. Az 5-ös járat a Gólya utcai végállomásról indul, érintve az 1-es járat megállóit, majd a vonatállomásról halad tovább a Sepsi Arénához. Munkanapokon az autóbuszok a Gólya utcai végállomástól 15.10-től kezdődően óránként indulnak a Lábas Ház–vasútállomás–Sepsi Aréna útvonalon. Az utolsó autóbusz 21.10-kor indul a végállomásról. Visszafelé 15.40-kor indul az első jármű, majd szintén óránként további egy-egy, az utolsó 21.40-kor hagyja el a Sepsi Aréna parkolóját. Az útvonal: Sepsi Aréna–vonatállomás–Erzsébet park–végállomás. Hétvégén és ünnepnapokon a járat buszai 10.10-től, ugyancsak óránként indulnak a Gólya utcából a már jelzett útvonalon. Az utolsó autóbusz 18.10-kor hagyja el a végállomást. Az arénától 11.20-tól indulnak vissza a buszok, az utolsó járat 21.20-kor.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1003
szavazógép
2018-09-21: Magazin - :

Kultúra két euróért (Olaszország)

A 25 év alatti fiatalok 2 euróért vásárolhatnak jegyet a milánói Scala előadásaira. A cél, hogy közelebb vigyék a minőségi kultúrát azokhoz a fiatalokhoz, akik vagy idegenkednek tőle, vagy anyagi okokból nem engedhetik meg maguknak. A kezdeményezéshez több olaszországi operaház és az állami múzeumok is csatlakoztak.
2018-09-21: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájó szívvel tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagytata, após, apatárs, sógor, rokon, jó szomszéd, az angyalosi születésű sepsiszentgyörgyi
SINKA ANDRÁS
szerető szíve életének 68. évében türelemmel viselt betegség után megszűnt dobogni.
Temetése 2018. szep­tember 22-én 15 órakor lesz a szemerjai  új ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke örökre áldott.
A gyászoló család
601