Mi, hol, mikor

2018. szeptember 24., hétfő, Mi, hol, mikor?

Közönségtalálkozó veszprémiekkel
A veszprémi Vár Ucca Műhely irodalmi és művészeti lap szerkesztősége mutatkozik be ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. A folyóiratról beszélnek és alkotásaikból felolvasnak: Fenyvesi Ottó, a Vár Ucca Műhely főszerkesztője, József Attila-díjas költő, Tömöry Péter, a folyóirat szerzője, költő, rendező, akinek Sepsiszentgyörgyön indult az irodalmi pályája, Kilián László szerkesztő, író és Varga Richárd, a folyóirat szerzője, költő, gitáros. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Erdőfülében szeptember 28-ig naponta 9–16 óráig; Alsócsernátonban a héten naponta 9–16 óráig; Gelencén ma 10–17 óráig, keddtől péntekig 8–17 óráig; Kiskászonban kedden és szerdán 8–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
EZÜST AKADÉMIA. A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala, a Zöld Nap Egyesület, a Wegener Pro Sanitate Alapítvány és a Maassluis Nyugdíjas Klub Egyesület közösen a 2018/2019-es tanévben ismét útjára indítja a nagyszabású Ezüst Akadémia Oktatási Programját az 50 év fölöttiek számára. A programra kizárólag a Maassluis Nyugdíjas Klubban lehet jelentkezni ma 10 órától.
TANÉVNYITÓ. A sepsiszentgyörgyi Tanulók Palotájában mától kezdődnek a tevékenységek, a kézdivásárhelyi Tanulók Klubja ma 17 órakor tartja tanévnyitóját.
A KERESZTÉNY FILMKLUB Sep­siszentgyörgyön ma 19 órakor kezdi meg az új évadot az unitárius egyház tanácstermében. Várnak minden filmbarátot.
A HÁROMSZÉKI FÜRGE UJJAK kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órától várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 18 órától társaságitánc-tanfolyam kezdőknek. Telefon: 0722 233 774.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
GOMBAVIZSGÁLAT. A sepsiszentgyörgyi központi piacon, az Ág utca 1. szám alatt a gombaszakértő hétfőn, szerdán és pénteken 8–10 óráig tart a lakosság részére ingyenes gombavizsgálatot és szaktanácsadást.
HULLADÉKELSZÁLLÍTÁS. A Tega Rt. ma és kedden Kézdialmáson gyűjti a háztartásokban felgyűlt használt bútort, elektronikus tárgyakat és egyéb szelektív hulladékot.

 

Szárazajta áldozataira emlékeznek
Szeptember 26-án, szerdán Szárazajta áldozataira, a 74 esztendővel ezelőtti szomorú eseményekre és a falu tizenhárom mártírjára emlékeznek. A megemlékezés 11 órakor a református templomban istentisztelettel kezdődik, majd az emlékműnél folyatódik az ifjak műsorával, beszédekkel és koszorúzással. Minden emlékezni kívánót szeretettel várnak.

 

III. Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál
SÁRKÁNYHERCEG ÉS SÁRKÁNYLÁNY – Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó kamaszoknak mesél a Múzeumi mesék sorozatban Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban ma 10 és 11 órától, illetve kedden 11 és 12 órától. Telefon: 0746 800 046.
BENKŐ ÉVA MESÉL ovisoknak szeptember 24–26-án. Benkő Éva óvodapedagógus, játszóházvezető, az Oktatási segédjegyzet harmadik kötete, a Népi gyermekjátékok szerzője.
CSAVAR-MÁTIS KATALIN szeptember 24–26-án négy kisiskolás osztályt fogad Kézdivásárhelyen, a helyek beteltek.
BENKŐ ÉVA ÉS A FOLKER ZENEKAR szeptember 25-én mesés táncházzal nyitja Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban a gyerektáncházat.
A ZÖLD DRAGONYOS ÉS A TŰZTÜNDÉR. Kedden 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban Zalka Virág Csenge nemzetközi mesemondó A Zöld Dragonyos és a Tűztündér című meseválogatásából hallhatnak csodálatos történeteket.
A PIROS KAKAÓS MESENYOMOZÁS SOÓS DÓRIVAL. Mivel a létszám korlátozott a foglalkozások során, a kisiskolásoknak szóló programban négy kisiskolás osztály fogadására van lehetőség szep­tember 27-én 12 és 13 órától, illetve szeptember 28-án 11 és 12 órától. Telefon: 0746 800 046.

 

Kopjafaállítás Kapui Ágota emlékére
Demeter Ábel és Kolos értesíti a barátokat és ismerősöket, hogy szeptember 28-án, pénteken 15 órakor kopjafaállítással emlékeznek édesanyjukra, Kapui Ágotára a sepsiszentgyörgyi vártemplom kertjében. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

 

Könyvbemutató és előadás
Kézdivásárhelyen az Incze László Céhtörténeti Múzeumban szeptember 28-án, pénteken 18 órától bemutatják Boér Hunor és Tamás Sándor Szent Anna című, a Kovászna Megyei Kulturális Központ és a Székely Nemzeti Múzeum közös kiadásában megjelentett könyvét. Előadást tart Tamás Sándor A Szent Anna-tó tér/képi megjelenítése 1914-ig és Dimény Attila A kézdivásárhelyi polgárság szabadidős tevékenységei a 19. század végén és a 20. század elején címmel.

 

Színház
M STÚDIÓ. A mozgásszínház sepsiszentgyörgyi évadnyitó előadását ma 19 órától tartja a Danse Noir című produkcióval a Háromszék Táncstúdióban. Rendező-koreográfus: Barta Dóra. Az előadásra érvényesek a Tamási Áron Színház bérletei, jegyek a kulturális szervezőirodában kaphatók.
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színházban a héten: szeptember 25-én, kedden 18 órától a nagyteremben Lewis Carroll Alice Csodaországban és Alice Tükörországban című meseregényei alapján Alice – a Tamási Áron Színház és a sZempöl Off­chestra közös produkciója Bocsárdi László rendezésében.

 

Zene
CODEX RÉGIZENE-EGYÜTTES. Szeptember 25-én 19 órától az Árkosi Művelődési Központ Bástya Termében hangversenyez a Codex Régizene Együttes a Párbeszédek – erdélyi és európai régizene – udvari és népzene között című műsorral. Fellép: Filip Ignác (furulyák, fuvolák – művészeti vezető), Kovács Éva (rebek, hegedű), Kovács László (fidula, hegedű), Adorján Csaba (fidula, brácsa, kontra), Lázár Zsombor (fidula, gordonka, koboz), Szabó Éva (furulyák, fuvolák, ütőhangszerek), Szőgyör Árpád (viola da gamba, ének).

 

Hitvilág
ÉLET A LÉLEKBEN SZEMINÁRIUM. Ma 19 órakor a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-altemplomban kezdődik a kilenchetes Élet a lélekben szeminárium, amely segítséget nyújt, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Mindenkit várnak, aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét. Jelentkezni a helyszínen lehet a kezdés időpontjában.

 

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának élő adásai: ma 14.45-től és 17-től Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat, 15-től az irgalmasság rózsafüzére, 15.20-tól zenés köszöntő, 15.55-től és 19.30-tól műsorismertető, 17.15-től örvendetes rózsafüzér, 18-tól szentmise Nagytusnádról, 18.50-től A hét plébániája, 19-től Úrangyala, 22-től Zsolozsma.

 

Kerekasztal-beszélgetés Bereckben
Bereckben szeptember 25-én, kedden a művelődési központban a Magyar Női Unió Családok határon túl programot szervez a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával. A programterv: 17 órától koszorúzás az aradi vértanúk emlékére a Gábor Áron-szobornál, film kicsiknek: a Bogyó és Babóca mozifilm változata; 18 órától interaktív kerekasztal-beszélgetés: Amilyen a nő, olyan a család, a család pedig a társadalom legfontosabb építőköve – az interaktív kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület elnöke; Kolozsvári Tibor, Nemzetpolitikai Államtitkárság; Ökrös Mariann, a Magyar Ízek Alapítvány elnöke; helyi szervezetek képviselői; 19 órától film nagyoknak: Herendi Gábor: Kincsem.

 

Utazási lehetőség középiskolásoknak
Az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából a Rákóczi Szövetség programot hirdetett meg, amelynek célja, hogy a Kárpát-medence országaiban élő magyar középiskolások együtt emlékezzenek meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, illetve minél több személyes kapcsolat szövődjön a magyar diákok, tanárok és iskolák között. Az egyik jelentkezési feltétel, hogy az utazó középiskolás csoport a Kárpát-medencében legalább egy határt átlépjen és egy másik iskolával a nemzeti ünnephez kapcsolódó közös programot szervezzen. A Rákóczi Szövetség akár 200 ezer forint utazási támogatásban is részesítheti a sikeres pályázókat, illetve igény szerint segít a fogadó iskola közvetítésében. Az online pályázati adatlapok beérkezésének határideje szeptember 26. Honlap: www.rakocziszovetseg.org.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Szabó Jenő utcai Eco (0267 313 513) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1486
szavazógép
2018-09-24: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy
id. SIKÓ SÁNDOR
szerető szíve életének 85., házasságának 59. évében 2018. szeptember 22-én megszűnt dobogni.
Temetése szeptember 24-én 13 órakor lesz a bölöni unitárius ravatalozóháztól.
A gyászoló család
du.
2018-09-24: Belföld - :

Beolvasztották a magyar orvosképzést

Véglegessé és hivatalossá vált a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) összeolvasztása a Petru Maior Egyetemmel (PME): az erre vonatkozó, 735-ös kormányhatározat szerint 2018. szeptember 20-tól érvényes a fúzió. Az új felsőoktatási intézmény neve Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudományos és Műszaki Egyetem (MOGYTME, román betűszóval UMFST) – jelentette be hétfőn Leonard Azamfirei rektor, aki szerint az új egyetem teljes egészében megőrzi a MOGYE „hagyományos” státusát, valamint multikulturális jellegét.