Beolvasztották a magyar orvosképzést

2018. szeptember 24., hétfő, Belföld

Véglegessé és hivatalossá vált a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) összeolvasztása a Petru Maior Egyetemmel (PME): az erre vonatkozó, 735-ös kormányhatározat szerint 2018. szeptember 20-tól érvényes a fúzió. Az új felsőoktatási intézmény neve Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudományos és Műszaki Egyetem (MOGYTME, román betűszóval UMFST) – jelentette be hétfőn Leonard Azamfirei rektor, aki szerint az új egyetem teljes egészében megőrzi a MOGYE „hagyományos” státusát, valamint multikulturális jellegét.

  • Fotó: Boda L. Gergely/MTI
    Fotó: Boda L. Gergely/MTI

Az egyetemegyesítés jogi eljárásai ezzel véget értek, a PME minden akadémiai és adminisztratív struktúrája a MOGYTME részévé válik; a két egyetem egyébként már megkezdte az új keretek közötti tevékenységének megszervezését. A jelenlegi felállásban a marosvásárhelyi egyetemnek összesen 10 726 hallgatója van, akik 35 különböző alapképzésen, 33 mesterképzésen és 7 doktorképzésen tanulnak. A személyzet létszáma 1233 fő, ezek közül 739 oktató.

Az RMDSZ korábban kifejezett véleményére reagálva Azamfirei – aki a MOGYE rektora volt az egyesítés előtt – kijelentette: semmi ok az aggodalomra, sem ami az új egyetemnek a romániai orvosképzésben betöltött szerepét illeti, sem pedig a magyar nyelvű képzés jó körülmények között való működésére vonatkozóan. A marosvásárhelyi egyetem megőrzi hagyományos státusát – az országban működő öt másik orvosképző egyetemhez hasonlóan – és multikulturális jellegét is, ahogy a 2011-es oktatási törvény meghatározza. Ez a két elem egyébként az egyesítési tárgyalások alapját képezte, és tételesen megjelenik a két szenátus határozataiban is – szögezte le.

A következő időszak legfontosabb teendőinek az egyetemi tanév jó körülmények között való megkezdését, az egyesítésből adódó adminisztratív kérdések megoldását, valamint a működési szabályok összehangolását nevezte a rektor. „Az egyesülés gyakorlati megvalósítása a két szenátus határozatai alapján történik, amelyek mindkét egyetem által elfogadott konkrét intézkedéseket tartalmaznak. Az akadémiai karnak, a hallgatóknak és tanároknak egyaránt tudniuk kell, hogy az oktatás ugyanazon karokon ugyanazon program szerint folyik tovább (…), a fúzió elsősorban adminisztratív jellegű, az oktatásban nem lesz semmilyen zavar” – jelentette ki Leonard Azamfirei, aki végül azt is elmondta, hogy senkinek sem kell aggódnia esetleges bércsökkentések miatt.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem szenátusa április 18-án határozott az utóbbi bekebelezése útján történő egyesülésről. A MOGYE magyar tagozata a szenátusi üléséről való távolmaradással kívánta nyomatékosítani, hogy ellenzi az egyetemegyesítést. Ebben ugyanis a magyar tagozat elsorvasztásának egy újabb lépését látták.

A MOGYE kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult meg 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Az elmúlt években az egyetem vezető testületei a román oktatók kétharmados többségével működtek, és a magyar tagozat elsorvasztására törekedtek.

Az RMDSZ többek között azért kérte pénteken Valentin Popa oktatási miniszter leváltását, mert a tárcavezető a magyar érdekképviselettel és a magyar oktatásért felelős államtitkárral való egyeztetés nélkül döntött az egyetemegyesítés elismeréséről. (Agerpres/MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 527
szavazógép
2018-09-24: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor

Közönségtalálkozó veszprémiekkel
A veszprémi Vár Ucca Műhely irodalmi és művészeti lap szerkesztősége mutatkozik be ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. A folyóiratról beszélnek és alkotásaikból felolvasnak: Fenyvesi Ottó, a Vár Ucca Műhely főszerkesztője, József Attila-díjas költő, Tömöry Péter, a folyóirat szerzője, költő, rendező, akinek Sepsiszentgyörgyön indult az irodalmi pályája, Kilián László szerkesztő, író és Varga Richárd, a folyóirat szerzője, költő, gitáros. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.
2018-09-25: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor

TIFF Karaván Sepsiszentgyörgyön
A TIFF Karaván Sepsiszentgyörgyre érkezik. A háromestés szabadtéri filmvetítés szeptember 25. és 27. között zajlik, minden este 20.30-tól a főtéren. Ma este az 5 César-díjas Viszontlátásra odafönt (Au revoir là-haut) című filmmel indul a vetítéssorozat (rendező: Albert Dupontel), szerdán a Breaking News című játékfilmmel (rendező: Iulia Rugină) folytatódik.