Mi, hol, mikor?

2018. szeptember 26., szerda, Mi, hol, mikor?

TIFF Karaván Sepsiszentgyörgyön
A TIFF Karaván Sepsiszentgyörgyre érkezett. A háromestés szabadtéri filmvetítés 27-éig zajlik, esténként 20.30-tól a főtéren. A Sepsiszentgyörgy önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház által támogatott rendezvényen a részvétel ingyenes.

Ma este a Breaking News című játékfilmmel (rendező: Iulia Rugină) folytatódik a program. Az utolsó estén a közönség a Szelídítetlen Románia (România Neîmblânzită, rendező: Tom Barton Humphreys) című dokumentumfilmet tekintheti meg, amely nézettségi rekordot döntött a hazai mozikban. A román vadon szépségét bemutató egyedi produkciót egy teljes évig forgatták az alkotók. Részletek a www.tiff.ro honlapon.

Rossz idő esetén az esemény helyszínét áthelyezik a szervezők a Kónya Ádám Művelődési Házba, és a meghirdetett 20.30-hoz ké­pest 15 perc késéssel kezdődnek a vetítések. Felhívják a közönség figyelmét, hogy az előrejelzések szerint hűvös időre, 10 Celsius-fok alatti hőmérsékletre lehet számítani, és ennek megfelelően öltözzenek. Az esetleges helyszínváltozásról a rendezvény Facebook-eseményén, valamint a helyszínen is tájékoztatják az érdeklődőket.

 

Szárazajta áldozataira emlékeznek

Szárazajta áldozataira, a 74 esztendővel ezelőtti szomorú eseményekre és a falu tizenhárom mártírjára emlékeznek: ma 11 órakor a református templomban istentisztelettel, majd az emlékműnél az ifjak műsorával, beszédek elhangzásával és koszorúzással folyatódik a rendezvény.

 

Michelangelo bibliai szobrai

Új helyszínen, a Bod Péter Megyei Könyvtárban folytatódik az a sepsiszentgyörgyi, vetített képes előadássorozat, amelyet 2017 decemberétől 2018 márciusáig a Székely Nemzeti Múzeumban tartott Reisinger János irodalomtörténész, A Biblia a képzőművészetben témakörben. Jeles magyar festők művei után az előadó az európai művészettörténetből Michelangelót idézi fel a hallgatóság előtt: csütörtökön 18 órától a könyvtár Gábor Áron termében a Michelangelo bibliai szobrai címmel tart előadást. A belépés ingyenes, a témakörre vonatkozó könyvek, folyóiratok és cd-k megtekinthetők, hozzáférhetők a helyszínen.

 

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 17-től Az apáca román felirattal és Pelyhes – Kalandra fel! román felirattal; 18.30-tól Egy kis szívesség román felirattal, magyar szinkronnal; 19-től Aurora Borealis – Északi fény román felirattal; 20.45-től Szelíd teremtés román felirattal; 21-től Predator – A ragadozó román felirattal.
A pénztár nyitvatartása és telefonos helyfoglalás 15 órától a 0787 526 102 telefonszámon. Honlap: http://www.arta.cityplex.ro/hu.

 

Hitvilág

JUBILEUMI ISTENTISZTELET. A kézdivásárhelyi református templomban vasárnap 11 órától az idén házassági évfordulójukat ünneplő párokat várják. Azokat is, akik máshol kötöttek házasságot, de ott élnek, vagy akik időközben egyedül maradtak.

 

Megjelent

Megjelent a Korunk szeptemberi száma. Témája: kép/szöveg átjárások. Határterületeket vizsgál a Korunk: a képzőművészet, film és irodalom közötti átfedések, átjárások legkülönfélébb változatait. A happening, a filmsorozat, a képzőművészet és irodalom jellegzetesen kortárs, kísérleti jellegű határátlépései ugyanúgy jelen vannak a lapszámban, mint az illusztrálásra és a több műfajú szerzők tapasztalataira vonatkozó reflexiók. Árkossy István és Banner Zoltán egyszerre személyes és történeti áttekintései adják meg az alaphangot; mellettük KissPál Szabolcs, Lena Dunham, Csontváry Kosztka Tivadar, Sütő István munkásságára vonatkoznak a lapszám legrészletesebb elemzései. Külön összeállítás foglalkozik Kántor Lajos kései, irodalomtörténet, művészettörténet és közéleti publicisztika határain átjáró könyveivel. Szépirodalmi műveket Deres Kornélia, Kemenes Géfin László és Vörös István közölnek. A lapszám képanyagát Vorzsák Gyula jegyzi.

 

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17.30 óráig Alsólemhény­ben a polgármesteri hivatalban, illetve 18–19.30 óráig Felsőlem­hényben a régi óvodában fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Szabó Jenő utcai Eco (0267 313 513) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden

ÁRAMSZÜNET. Erdőfülében és Alsócsernátonban péntekig naponta 9–16 óráig; Gelencén péntekig naponta 8–17 óráig; Kiskászonban ma 8–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
DR. LENKEI GÁBOR A teljes egészséghez vezető út címmel előadást tart ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégiumban. Az egységesen 15 lejes jegyeket a sepsiszentgyörgyi Egészségkultúra szaküzletben lehet átvenni (1918. december 1. sugárút; telefon: 0758 588 885).
HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 18 órától várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót.
HOBBY CSEREBERE KLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobby Cserebere klubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774. Infó: facebook@liveartdancestudio.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja a szerkesztőségben a tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
HULLADÉKELSZÁLLÍTÁS. A Tega Rt. ma Csomortánban, csütörtökön és pénteken Kommandón gyűjti a háztartásokban felgyűlt használt bútort, elektronikus tárgyakat és egyéb szelektív hulladékot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 272
szavazógép
2018-09-26: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesapa, férj, testvér,
VÁRZA JÁNOS
életének 82., házasságának 58. évében visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2018. szep­tember 27-én 14 órától lesz a kovásznai ravatalozóháztól.
A gyászoló család
613
2018-09-25: Közélet - Fekete Réka:

Tüntetés a tanfelügyelőség előtt (Románoktatás magyar elemiben)

A marosvásárhelyi kezdeményezésből létrejött Magyar Szülők Szövetsége által indított szülői tüntetéssorozat hétfőn meghirdetett megmozdulásához Háromszéken is csatlakoztak, kedden délután a megyei tanfelügyelőség sepsiszentgyörgyi székháza előtt a román nyelv oktatását érintő kormányhatározat visszavonását követelték néhányan.