Osztogatnak, fosztogatnak

2018. szeptember 26., szerda, Máról holnapra
Farkas Réka

A politikai huzavonák miatt sokat váratott magára a költségvetés-kiigazítás, ám nagy örömöt elfogadása után sem okozott. No, nem a titkosszolgálatok és az államelnöki hivatal megnyirbált büdzséjét siratjuk, maradt még így is jócskán, amit a tejbe aprítaniuk, de a nagy központi osztogatás-fosztogatás bizony bajba sodort számos ágazatot, például a létfenntartáshoz elegendőnél is kevesebb pénzt biztosított a gyermekvédelmi rendszer számára, és sok község önkormányzatának is főhet a feje, hogyan éli túl az esztendőt.

Már az is beszédes, hogy az árva és elhagyott gyerekekről egész egyszerűen megfeledkeztek a kiigazításkor, utólag, a tartalékalapból hajítottak oda valamicske pénzt, amely még a felgyűlt adósságokat sem fedezi. Ha nem dobnak mentőövet a megyei vagy helyi önkormányzatok, akkor nemcsak a fizetésekre, de a napi betevőre sem lenne már fedezet. A sokat ajnározott munkaügyi miniszter, Lia Olguţa Vasilescu ugyancsak elfoglalt a bérek emelésével, a nyugdíjak reformjával, nem ér rá ilyen piszlicsáré ügyekkel törődni. Utalgatnak egy-egy kis pénzt – amikor már nagy a sírás-rívás –, a többi pedig lesz valahogy. Pedig állítólag soha ilyen jól nem állt Románia, ragyogóak gazdasági mutatói, van pénz bőven…

Nem rózsásabb a helyzet az önkormányzatoknál sem. Korábban legalább egy átlátható rendszer szerint osztogatták a kiegészítést, kiszámítható volt, hogy adott keretből ki mennyit kap, s a szorgalmasan pályázók, fejlesztők önköltségébe még a megyei önkormányzat is besegíthetett. Most senki nem tudja, mi alapján döntöttek, de tény, szinte mindenki rosszul járt, s többet vettek el a településektől, mint amennyit adtak. Az év eleji nagy büdzsényirbálás után  megvolt immár a második forduló is, bekebelezte a központ az uniós pályázatokra félretett pénzeket (ne heverjenek csak úgy parlagon, mikor máshol szükség van rá), és bár év elején ígérte, egyetlen banival sem kompenzálta a személyi jövedelemadó csökkentése miatti kieséseket. Sok helyen már most a forgóalaphoz kénytelenek nyúlni, hogy folyósítsák a fizetéseket, törlesszék a legfontosabb számlákat. Van, ahol nem telik a közvilágításra, az iskola téli tüzelőjének beszerzésére, de még tűzoltópalackra sem. Hogy mi lesz a következő hónapokban, senki nem tudja. Az idei év nagy tanulsága az önkormányzati vezetők számára: nem kell tervezni, fejlesztésről álmodozni, beruházásokra tartalékolni, hanem el kell költeni gyorsan minden pénzt. Ugyanúgy, ahogy a kormány teszi.

Ha egy család, amikor viszonylag jó megy dolga, elég nagyok a bevételei, szórja a pénzt, feléli tartalékait, sőt, nemhogy félretenne, befektetne, de szaporítja kifizetetlen számláit, azt mondjuk, rosszul gazdálkodik, de a maga baja, ő issza meg a levét. Ha az állam teszi ugyanezt, annak azonban nem irányítói látják kárát (legfennebb a rájuk szavazók száma csappan), hanem mi mindannyian, adófizető polgárai. Ahogyan az általuk okozott válságot sem a csúcson ülők szenvedik meg igazán, az abból való kievickélés árát sem ők fizetik.

 

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1271
szavazógép
2018-09-26: Riport - Hecser László:

Kisbaconba öröm járni

Kellemes sétát jelent Nagybaconból, a református templom és a temető mellett elhaladva Kisbaconba menni. Jó látni, mennyire rendezett és kihasznált minden egyes parcella, hogy az emberek dolgoznak, betakarítanak, az alig bokányi patak tisztaságával arra biztat, mártózzunk meg benne, majd tovább a takaros porták kapják meg szemünk. Bár bevalljuk, némileg elfogultak vagyunk e kis faluval szemben, nem kell az apróságokat eltúlozzuk ahhoz, hogy szépet írjunk róla. Örvendetes, hogy van egy mag, amelyik tevékenységével fiatalt, meglett embereket és időseket is meg tud szólítani, jó hallani, hogy a fiatal szülők nem viszik gyermekeiket nagyobb iskolába, így az megmaradhat, a tévének köszönhetően jellegzetes ételük híre a nagyvilágba is eljut, vagy hogy a kis falu vonzó a pályakezdő református lelkész számára is.
2018-09-26: Közélet - Szekeres Attila:

Réty önállóságra törekszik (Költségvetés-kiigazítás után )

A pénzügyi önállóság mellett műszaki önállóságra is törekszik Réty község – mondotta Dombora Lehel polgármester, akit a közigazgatási egységnek leosztott 3,18 millió lej költségvetés-kiigazítás után kérdeztünk az idei pénzügyi helyzetről.