Költségvetés-kiigazítás után Réty önállóságra törekszik

2018. szeptember 26., szerda, Közélet

A pénzügyi önállóság mellett műszaki önállóságra is törekszik Réty község – mondotta Dombora Lehel polgármester, akit a közigazgatási egységnek leosztott 3,18 millió lej költségvetés-kiigazítás után kérdeztünk az idei pénzügyi helyzetről.

  • Fotó: Facebook
    Fotó: Facebook

Míg a háromszéki községek zöme nem látja a kiutat a jelenlegi rossz gazdasági helyzetből, Réty köz­ség irigylésre méltó helyzetben leledzik. Az elöljáró sietett pontosítani, költségvetésüket nem kiegészítették, hanem kiegyenlítették, azt kapták, ami jár, többletet egy banit sem. A jövedelemadóból visszajáró pénzt osztották vissza most. Tulajdonképpen ez az összeg, amire a jövőben is lehet alapozni, a Holzindustrie Sweighofer vállaltnál dolgozók jövedelemadójából térül vissza a községnek.

Ilyenkor, év vége felé nehéz beruházásba kezdeni Romániában – magyarázta a polgármester, ezért a pénzt műszaki fejlesztésre szánják. Egy extrákkal felszerelt buldoexkavátort kívánnak beszerezni. Az erőgépet különféle kiegészítőkkel látják el, fúrófejtől kezdve ütvefúrón át hóekéig. Továbbá a katasztrófavédelmet is erősítik, generátort, szivattyút, pumpát is beszereznek. A maradék pénzt a tartalékalapba utalják. Annak is megvan a rendeltetése. Egerpatakon és Szacsván szeretnének víz- és csatornarendszert kiépíteni. Eddig lesték a pályázati kiírásokat, most már nem kell várniuk, önerőből megoldható, természetesen a hazai bürokráciát figyelembe véve, nem azonnal.

Mindemellett Dombora Lehel hangoztatta, a korábbi költségvetés-kiigazításokkor mindig szolidaritást vállaltak a nehéz helyzetben levő községekkel, és lemondtak a többletjuttatásról. Ezúttal is megtették volna, de ez esetben nem volt ilyen juttatás, csak a jövedelemadóból visszaosztott összeget kapták. Az elöljáró még elmondta, a pénzügyi hivatal által készített hivatalos önfinanszírozási kimutatás alapján 90 százalékos a teljesítményük.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 195
szavazógép
2018-09-26: Máról holnapra - Farkas Réka:

Osztogatnak, fosztogatnak

A politikai huzavonák miatt sokat váratott magára a költségvetés-kiigazítás, ám nagy örömöt elfogadása után sem okozott. No, nem a titkosszolgálatok és az államelnöki hivatal megnyirbált büdzséjét siratjuk, maradt még így is jócskán, amit a tejbe aprítaniuk, de a nagy központi osztogatás-fosztogatás bizony bajba sodort számos ágazatot, például a létfenntartáshoz elegendőnél is kevesebb pénzt biztosított a gyermekvédelmi rendszer számára, és sok község önkormányzatának is főhet a feje, hogyan éli túl az esztendőt.
2018-09-26: Jegyzet - Nagy B. Sándor:

Dal a szabadságról (Kármentő)

Írtam egyszer egy dalt a szabadságról. Vidám hangulatú, könnyed dalocska volt, hisz végül is ez az egyik legpozitívabb előjelű fogalom, amit ismerünk.