Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2018. szeptember 28., péntek, Mi, hol, mikor?

Őszi vásár – a szalma ünnepe
Nyolcadik alkalommal kerül megszervezésre az Őszi vásár Sepsiszentgyörgy főterén szep­tember 29–30. között a Kónya Ádám Művelődési Ház szervezésében. A szalma témájára épített őszi ünnepen gyerekfoglalkozásokkal, vásári bolttal, lacikonyhával, vásári nyalánkságokkal és portékákkal, napközben folklórelőadásokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket a szervezők.

Szombaton a színpadi program:  13 órától gyermektánc­ház: Benkő Éva és a Folker zenekar; 18-tól a Százlábú Néptáncegyüttes; 19.30-tól a Korona Német Néptáncegyüttes; 20-tól Eötvös Rémusz és zenekara. Vasárnap: 14-től a Junii Covăsneni Néptáncegyüttes; 17-től a Kincsek Gyermek Néptáncegyüttes és a Székely Mikó Kollégium Néptáncegyüttese; 18-tól a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola erdővidéki tánccsoportjának előadása; 19.30-tól Babra-koncert (HU). Vasárnap délután a Cimborák Bábszínház bábok segítségével A csizmadia szerencséje és A csudaállatok című mesét szórja minél szélesebb célközönségnek.
Szabadság téri állandó programok: 10–20 óráig termény- és kézművesvásár; 11–18 óráig népi gyermekjátékok és foglalkozás – Gyulafehérvári Caritas, Demeter Éva, Ispiláng Egyesület, Ütő Kinga; 11–18 óráig a Mézes sátorban  Romániai Méhészegyesület Kovászna megyei fiókjának bemutatója: mézkóstoló; 11–22 óráig vásári csárda hagyományos étkekkel.

 

Könyvbemutató és előadás
Kézdivásárhelyen az Incze László Céhtörténeti Múzeumban ma 18 órától bemutatják Boér Hunor–Tamás Sándor Szent Anna című, a Kovászna Megyei Kulturális Központ és a Székely Nemzeti Múzeum közös kiadásában megjelent könyvét. Előadást tart Tamás Sándor A Szent Anna-tó tér/képi megjelenítése 1914-ig és Dimény Attila A kézdivásárhelyi polgárság szabadidős tevékenységei a 19. század végén és a 20. század elején címmel.

 

Zene
KAMARAZENE-KONCERT. Sepsiszentgyörgyön a Bástya-házban ma 19 órától kamarazene-koncertet tart a marosvásárhelyi Tiberius vonósnégyes. Műsoron: Mozart-művek.
XVII. ÖKUMENIKUS KÓRUSFESZTIVÁLRA várják a zenekedvelőket szombaton a Krisztus Király-templomban, ahol a 10.30-kor kezdődő szentmise után a sepsiszentgyörgyi kórusok és dalárdák mellett kézdivásárhelyi, csíksomlyói és madéfalvi együttesek is fellépnek. Az eseményt a Laudate Kamarakórus szervezi.
SZÓLÓKANTÁTA-FESZTIVÁL. A sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban szombaton 18 órától tartandó G. Ph. Telemann Szólókantáta-fesztiválon részt vesz: Bianca Timaru, Dali Gyopár, Székely Kitti (szoprán); Sándor Andreea, Corina Purcărea, Valentina Popa (mezzoszoprán); Valentin Lanzrein (előadó) Szabó Levente (ének), Mihalea Buhaiciuc (orgona és barokk zene). A belépés ingyes.
FÚVÓSTALÁLKOZÓ ÉTFALVÁN. Vasárnap 10 órától Étfalván fúvóstalálkozó, a részt vevő zenekarok: Nagybacon, Bükszád, Barátos, Zágon, Lécfalva, Kovászna, a rétyi Fúvó-sochk és a helybeli Szász-band. A vendégeket kemencében sült házi flekkennel és házi kenyérrel várják.

 

Tánc
Évadnyitó táncház Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház előcsarnokában ma 21 órától. Házigazda Melles Endre és Ádám Júlia, muzsikál a Heveder zenekar és a Folker Együttes.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.45-től Pelyhes – Kalandra fel! román szinkronnal; 17-től A végzet órája; 18.30-tól Esti iskola román felirattal; 19-től Lajkó – Cigány az űrben román felirattal; 20.45-től Az apáca román felirattal; 20.45-től Ismael szellemei.

 

Hitvilág
KOPJAFAÁLLÍTÁS KAPUI ÁGOTA EMLÉKÉRE. Demeter Ábel és Kolos értesíti a barátokat és ismerősöket, hogy ma 15 órakor kopjafaállítással emlékeznek édesanyjukra, Kapui Ágotára a sepsiszentgyörgyi vártemplom kertjében.
BÚCSÚ. Szombat délelőtt 11 órakor tartják a lemhényi plébániatemplom búcsúját. A szentmisén Papp Márton imecsfalvi plébános prédikál. * A Sepsi-Barcasági Kerületben Szent Mihály-búcsút tartanak Türkösön szombaton 17 órakor.
ŐSZI HÁLAADÁS. Kézdivásárhelyen vasárnap úrvacsoraosztással egybekötött ünnepi istentiszteletet tartanak 11 órától az evangélikus templomban unitárius szertartás szerint. * Kovásznán a központi református templomban őszi hálaadás alkalmával úrvacsorával egybekötött unitárius istentisztelet lesz vasárnap 16 órától.
A ZAJZONI RAB ISTVÁN-DÍJAK KIOSZTÁSÁRA a Szent Mihály-napok részeként vasárnap 10 órától kerül sor a brassói magyar evangélikus templomban (Iuliu Maniu utca 2. szám). Az idei év díjazottjai: Ábrahám Jakab, Kovács-Kendi Lehel, Sipos-Gaudi István, a Búzavirág Néptáncegyüttes.

 

XIII. Háromszéki orvosnapok
A Kovászna Megyei Orvoskamara a tizenharmadik Háromszéki Orvosnapokat ma és szombaton 9 órától kezdődően tartja a Babeș–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tagozatának székházában. A rendezvény célja a vidék orvosi tevékenységének ismertetése, újdonságok bemutatása.

 

Nő az esély! – képzés
Szeptember 29–30. között az árkosi Felnőttoktatási Központban szervezi meg a NŐ az esély! című képzés székelyföldi kiadását az RMDSZ Nőszervezete és a MIÉRT. A szombati programból: a köszöntők után 11 órától Hegedüs Csilla: Tűsarkon. Megbírjuk vagy kibírjuk?; 12–14-ig Porcsalmi Bálint: A fake news generáció és a közéleti aktivizmus; 15–17 óráig Szafta Szende: Terepen magassarkúban – projektorientált rendezvényszervezés; 17.15-től Tamás Ágnes: Az online hatalma.

 

A magyar népmese napja Kisbaconban
A kisbaconi Bodvaj Egyesület együttműködésben a Kovászna Megyei Művelődési Központtal szombaton Benedek Elek születésének 159. évfordulóján emlékünnepséget szervez az író szülőfalujában a következő program szerint: 10-től megnyitó a Benedek Elek Emlékház udvarán; 10.20-tól emlékház-látogatás / Meseudvar; 11.30-tól virágok elhelyezése Benedek Elek sírjánál; 12.30-tól vendéglátás a helyi kultúrotthonban; 13-tól Piroska és a farkas – interaktív vásári bábelőadás Halmágyi Éva és Bonczidai Dezső marosvásárhelyi bábszínészek közreműködésével; 14-től Itt a vége, fuss el véle.

 

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Sajtó utcai Transfarm (telefon: 0267 315 136), 8–12 és 16–20 óráig szombaton és vasárnap a Szorgalom sétányi Galenus (0267 313 929); Kézdivásárhelyen hétvégén a Szabó Jenő utcai Eco (0267 313 513); hétfőtől a Nicolae Bălcesu utcai Salvator (0267 362 961); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Erdőfülében és Alsócsernátonban ma 9–16 óráig; Gelencén ma 8–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
PÓDIUMBESZÉLGETÉS KÉZDIVÁSÁRHELYEN. A budapesti székhelyű ERGO – Európai Regionális Szervezet és a kézdivásárhelyi Szentkereszty Stepha­nie Egyesület szervezésében tartják 2018 a külhoni magyar családok éve részeként a székelyföldi rendezvénysorozatban megvalósuló Kötődés – az éltető erő című pódiumbeszélgetést szombaton 11 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház kistermében.
FALUSÉTA ESZTELNEKEN. A Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés szervezésében szombaton 10 órától kerül sor az esztelneki falusétára, amelyre 9 órakor ingyenes autóbusszal indulnak Kézdivásárhelyről a Sinkovits Stadion elől.
A SZACSVAY AKADÉMIA előadássorozat következő előadására vasárnap 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kerül sor. Az előadás címe: 1956 hatása és következményei Erdélyben. Az előadó: Stefano Bottoni, tudományos főmunkatárs, MTA BTK Történettudományi Intézet.
SZABLYAVÍVÓ TANFOLYAM SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola heti két edzésre vár jelentkezőket gyerek (9–14 év) és felnőtt (14–99) csoportjaiba. Azt a történelmi vívást tanítják, amellyel a 1848-as szabadságharcot vívták őseink, és amely alapját képezte a magyar sportvívók több évtizedes világhírének. Nyílt edzések, ingyenes kipróbálási lehetőség. Információk a 0745 069 121-es telefonszámon.
A PARNASSZUS IRODALMI KÖR tagjai felolvasó estet tartanak Shakespeare Pericles című darabjából. Az utána következő vitát és kötetlen beszélgetést dr. Nagy Attila egyetemi tanár, akadémikus, Shakespeare-kutató moderálja. A találkozót szombaton 17 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház tanácstermében tartják.
HULLADÉKELSZÁLLÍTÁS. A Tega Rt. ma Kommandón gyűjti a háztartásokban felgyűlt használt bútort, elektronikus tárgyakat és egyéb szelektív hulladékot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2018-09-27: Belföld - :

Eltörölték a Popa-cikkelyt (Tanítók oktathatnak románul)

Az RMDSZ kérésére a kormány törölte augusztusban kiadott rendeletének a magyar diákokat hátrányosan érintő cikkelyét, így újra magyar tanítók oktatják a román nyelvet a magyar elemi osztályokban – adta hírül csütörtökön az RMDSZ.
2018-09-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájó szívvel tudatjuk, hogy a sepsiszentgyörgyi születésű
BRÂNZĂ JOLÁN
életének 86. évében hosszú betegség után elhunyt.
Temetése 2018. szeptember 30-án, vasárnap 14 órakor lesz a közös temető ravatalozójából.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Szeretett hozzátartozói
4308098