Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megújul a Rákóczi-kastély

2018. szeptember 29., szombat, Magazin

Megkezdődött II. Rákóczi Ferenc szülőhelyének felújítása, a szlovákiai Borsiban található kastély munkálatainak első üteme a magyar kormány 805 millió forintos támogatásával valósul meg – közölte Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója a beruházás kezdetét jelképező időkapszula elhelyezésére szervezett ünnepségen.

A kastély a 20. században teljesen tönkrement, utoljára komolyabb rekonstrukció az 1940-es években történt az épületen. Az ezt követő évtizedekben sokféle – gyakran méltatlan – funkciót kapott, ennek eredményeként az ezredfordulóra a teljes pusztulás veszélye fenyegette. Áder János magyar és Ivan Gašparovič akkori szlovák államfő 2013-ban megegyeztek abban, hogy közösen mentik meg az épületet. A magyar kormány ezt követően döntött úgy, hogy idén 805 millió forintos támogatással megkezdi a kastély teljes felújítását. A kivitelezés a restaurátori munkákkal már a nyár közepén elkezdődött, a teljes munkát közbeszerzésen egy sárospataki cég, az Épszer Zrt. nyerte el. Ők egy hete dolgoznak, a tetőt már lebontották. A beruházás lefolytatására, valamint a felújított épület üzemeltetésére a Teleki Alapítvány és a borsi önkormányzat közösen létrehozta a II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezetet. Azt szeretnék, ha ez a későbbiekben önfenntartóvá válna.

Diószegi László azt is elmondta, hogy a két ütemre tervezett beruházás összesen 1,6 milliárd forintba kerül majd. Az első ütemet a megkötött szerződés szerint 2019. február 28-ig, a második ütemet pedig 2020-ra szeretnék befejezni. Az első ütem a kastély teljes körű szerkezeti helyreállítását tartalmazza, amely a tető és a födém, valamint a nyílászárók cseréjét, a kő- és falkép-restaurátori munkákat, a gépészeti munkálatok előkészítését és az ahhoz kapcsolódó kisebb feladatok elvégzését jelenti. A második ütemben kapja majd meg az épület a végleges arculatát. A felújításban vállalt szlovák részvétel részletei még egyeztetés alatt állnak.

Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos az eseményen hangsúlyozta: egy épület felújítását általában annak kora indokolja, de a borsi kastély esetében sokkal többről van szó. Mint fogalmazott, ezen a helyen érezhetjük azt a felelősségtudatot, áldozatvállalást, a tanultságból, világlátottságból eredő széles látókört, amelyet a Rákóczi család képviselt, és amelynek átérzésére a mai kor emberének is mindig szüksége van. Emlékeztetett: II. Rákóczi Ferenc egy zászló alá tudta hívni a különböző vagyoni helyzetben lévő embereket, és a magyarok mellett hitelesen képviselte az országban élő nemzetiségeket, köztük például a szlovákokat, a románokat és a ruszinokat. Az épület alkalmas lesz arra, hogy olyan emlékhellyé váljon, ahol fel lehet töltődni a saját múltunkkal, és meg tudjuk idézni történelmi példaképeinket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 596
szavazógép
2018-09-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a kézdiszentkereszti
DARAGUS IMRE,
a kézdivásárhelyi ITA nyugalmazott autóbuszsofőre
79 éves korában hosszú szenvedés után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2018. október 1-jén, hétfőn 15 órakor lesz a kézdiszentkereszti ravatalozóháztól.
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.
Gyászoló családja
du.
2018-09-29: Magazin - Várallyay Réka:

Aki a sorok között is olvas (Dr. Fábri Anna előadásai Háromszéken)

Két különleges téma, egy kiváló előadó. Erdélyi előadássorozata alkalmából dr. Fábri Anna budapesti irodalom- és művelődéstörténész október első napján Zabolán a Mikes-birtokon Krúdy-hősök egy kárpáti várkastélyban címmel tart előadást, majd október másodikán Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár dísztermében.