Dr. Fábri Anna előadásai HáromszékenAki a sorok között is olvas

2018. szeptember 29., szombat, Magazin

Két különleges téma, egy kiváló előadó. Erdélyi előadássorozata alkalmából dr. Fábri Anna budapesti irodalom- és művelődéstörténész október első napján Zabolán a Mikes-birtokon Krúdy-hősök egy kárpáti várkastélyban címmel tart előadást, majd október másodikán Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár dísztermében.

„Minden öltés, melyet tesztek, a hazához varr egy szívet” – női sorsok és szerepek 1848/49 hónapjaiban és a megtorlás évei­ben – címmel a közelgő október 6-i évfordulóra emlékezik rendhagyó módon. Fábri Anna, számtalan önálló kötet szerzője (pl. Az irodalom magánélete, Hétköznapi élet Széchenyi István korában, Mi ez a valósághoz képest? – Kérdések és válaszok Jókai, Mikszáth és Krúdy olvasása közben stb.), a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Művelődéstörténeti Tanszékének volt évtizedeken át meghatározó egyénisége, amolyan „Kónya Ádi bácsija”, aki nemcsak lexikális tudásával, hanem sajátos látásmódjával, humorával és kiváló közösségszervező erejével vonzotta maga köré a hallgatókat. Az irodalmi műveket – Jókait, Mikszáthot vagy Krúdyt – művelődéstörténeti szempontból is vizsgáltuk, foglalkoztunk a szabadságharc jól ismert szereplői és mozgalmai hátterében álló hölgyekkel és a nőnevelés kérdéseivel, egyszóval mindazzal, ami a klasszikus irodalom- és történelemtankönyvekben csak az apróbetűs rész volt – vagy még az sem. A Fábri Anna által képviselt szemlélet mindannyiunk kutatói pályáját alapvetően meghatározta, így öröm számomra, hogy a Balassi Intézet jóvoltából előadásait a háromszéki közönség is hallhatja.

A zabolai kastélypark Szeminár-házában megnyíló művelődéstörténeti szalon keretében, Krúdyhoz illő környezetben a következőkről hallhatunk: a 20. századi magyar elbeszélő irodalom legnagyobb alakjai közé bízvást sorolható Krúdyról sokan elmondták már, hogy a nosztalgikus emlékezet írója. Az az 1917-ben papírra vetett regénye, amelyről ebben az előadásban szó lesz, első látszatra éppen ilyennek tűnik. De végül is kiderül, hogy a maga különleges, egyszerre költői és profánul ironikus módján sorskérdésekről szól: az elmúló, ábrándokba és illúziókba temetkező régi Magyarországról, az elöregedett Monarchiáról és a közelgő, mindent romba döntő háborúról.

A sepsiszentgyörgyi előadás az 1848–49-es eseményeket új szemszögből tárja elénk: több mint másfél évszázada különleges, megkülönböztetett helyet foglalnak el történetírásunkban csakúgy, mint nemzetünk emlékezetében 1848–49 történései. Tanulmányok, visszaemlékezések, forráskiadások mellett népdalok és indulók, anekdoták és versek, regények és filmek, képek, szobrok sokasága foglalkozik a dicsőséges vagy gyászos eseményekkel és szereplőikkel: „hősökkel” és „árulókkal”. De már sokkal kevesebb, század­annyi sem e korszak „civil” mindennapjaival. És e mindennapok oly fontos szereplőivel: a nőkkel. Az előadás róluk szól, azokról a szerepekről, amelyeket a nők lelkesen vagy kényszerűen vállaltak, a női helytállásról és összeroppanásokról, azokról az egyéni sorsfordulatokról, amelyeket a nagy történelmi változások hoztak az életükbe.

Az előadások ingyenesek, minden érdeklődőt várnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1506
szavazógép
2018-09-29: Magazin - :

Megújul a Rákóczi-kastély

Megkezdődött II. Rákóczi Ferenc szülőhelyének felújítása, a szlovákiai Borsiban található kastély munkálatainak első üteme a magyar kormány 805 millió forintos támogatásával valósul meg – közölte Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója a beruházás kezdetét jelképező időkapszula elhelyezésére szervezett ünnepségen.
2018-09-29: Magazin - Szurkos András:

Meggyámbászott, büszke székely (Morfondír)

Szeptember 19-én a Budapesti Székely Kör 30. születésnapját ünnepelte a Vármegye Galériában. Akik alapították, szinte mind elköltöztek a túlvilágra. Hozzávetőleg százan lehettünk. Az elhunytak lélekben és szellemben.