Székelyföldi diákokA szakmák olimpiáján

2018. október 2., kedd, Magazin

Székelyföldi diákok is részt vesznek a Budapesten zajló szakmák olimpiáján, az Euroskills rendezvényen, ahol 28 európai ország fiataljai mérik össze szakmai tudásukat.

  • A Székely szerelők csapata az Euroskills rendezvényen Készítette: Mudra László
    A Székely szerelők csapata az Euroskills rendezvényen Készítette: Mudra László

Az Euroskills a fiatal szakemberek Európa-bajnoksága, amely látványos bemutatója napjaink szakmáinak és a legfrissebb európai fejlesztéseknek, tulajdonképpen a WorldSkills nevű világverseny európai kiadása. Kétévente rendezik meg a WorldSkills Europe szervezet tagállamainak egyikében. A háromnapos verseny jelentőségét jól mutatja, hogy a Hungexpo történetének eddigi legnagyobb nemzetközi rendezvénye, több mint hatvanezer négyzetméteren nyolcvanezer látogató előtt 28 ország mintegy 600 résztvevője versenyzik.

A székelyföldi ifijak részvétele azáltal vált lehetővé, hogy a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Kft. sepsiszentgyörgyi regionális irodájának vezetője, Deák Gyöngyvér különdíjat ajánlott fel azoknak a diákoknak, akik a Szent György Napokon részt vettek a Kezdj barkácsolni versenyen, amelyet a helyi gépipari klaszter (Transylvanian Mechanical Engineering Cluster) és a Puskás Tivadar Szakközépiskola szervezett. A nyertesek a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolából – Dobos István, Póra János, Ferenc István és Lázár Attila – és a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolából – Nagy József, Hoffmann Róbert, Baczó László, Pinti Zsolt, Benedek Imre és Csutak Roland – kerültek ki, az útra Zöld Kálmán és Borbáth Attila oktató kísérte el őket.

A fiataloknak lehetőségük volt meglátogatni a Mikropakk budapesti családi vállalkozást is, amely műanyag alkatrészeket gyárt és forgalmaz egész Európában. Házigazdaként Fazekas Gáborné mutatta be a cég tevékenységét, Lázár Zoltán külgazdasági attasé, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa nevében fogadta és kísérte a székely ifjakat. Kristó Kinga, a gépipari klaszter vezetője szerint nagyon fontos, hogy a fiatalok külföldi szakmai rendezvényeken vegyenek részt, hiszen a hazai cégek is rendelkeznek a legkorszerűbb technológiákkal, és szükségük van jól képzett fiatalokra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2464
szavazógép
2018-10-02: Magazin - :

Kitiltják a dízelautókat

Közlekedési szigorítás lépett érvénybe a Pó-alföld fedte észak-olaszországi tartományokban a legalacsonyabb környezetvédelmi besorolású járművek forgalmának korlátozásával.
2018-10-02: Faluvilág - Iochom István:

Templomtól templomig (Faluséta Esztelneken )

Falusétát szervezett a Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés Esztelneken szombaton, Szent Mihály-napján. A szervezők Kézdivásárhelyről menet-jövet ingyenes autóbuszt biztosítottak a résztvevők számára. Az egész napos rendezvénybe a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, a Bod Péter Tanítóképző, a Bóbita Egyesület, a Zöld Nap Egyesület, Esztelnek önkormányzata és a Nagy Mózes-iskola is aktívan bekapcsolódott. Sajnos, Kézdivásárhelyről kevés felnőtt érdeklődött, a helybeliek közül pedig inkább a diákok vettek részt a falusétán, amelynek ötletgazdája Csüdör Katalin volt. A kezdeményezés azzal a közösségépítő céllal született, hogy az érdeklődők megismerjék kistérségük településeinek történelmi nevezetességeit, jeles szülöttjeit és műemlékeit.